Siedzisko typu "Renz Waller"

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Venator Magnus
żółtodziób
Kontakt:

Siedzisko typu "Renz Waller"

Post autor: Venator Magnus »

Chciałbym zasięgnąć opinii osób, które korzystają z tego typu siedzisk, lub miały z nimi styczność. Bardziej interesują mnie doświadczenia z ich konstrukcją (schematy mile widziane), użytymi do budowy materiałami, wielkością (wysokością i średnicą).
Na łowach w Czechach i Słowacji widywałem "wąskie" (wbite w ziemię) o średnicy ok. 15 cm - ptak siedzi jakby na wysokim berle - ale na "krótko - tak jak na siedzisku bramkowym.
Interesują mnie konstrukcje zarówno "wolnostojące" - nazwijmy je np. "pokojowe" (na "trój- albo czwórnogu) lub wbijane w ziemię - a jeszcze lepiej "uniwersalne"

Co sądzicie o tych siedziskach, jak się sprawdzają, z czego i jak najlepiej je wykonać, żeby były praktyczne i ładne (czyt. estetycznie wykonane).

Z góry dziękuję za wypowiedzi

Chwal Ćwik

Venator Magnus

PS. W załączniku przykładowy schemat znaleziony w sieci...
Załączniki
Siedzisko.jpg
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Moj znajomy z nich korzysta i bardzo sobie chwali, z tego co pamietam, srednica u niego to 30 cm, nie wiem jakie widziales w czechach, ale on ma na gorze astrotuf, tzn sztuczna trawe z centralnie umieszczona szekla zakrecana na srobe, nei wiem jak to inaczej wytlumaczyc, obite boki ma natomiast materialem stosowanym na plandeki, wczesniej byla to wykladzina, ale stwierdzil ze niszcza sie od niej piora na ogonie, nowy material sie sprawdza, mimo podejrzen o to ze ptak przy zerwaniu bedzie mial problemy z usadowieniem sie z powrotem, ale bez problemu ptaki sobie radza, z tego co wiem on ma na precie 3 kola drewniane, jedno na gorze, jedno na srodku i jedno na spodzie, to jest jest obite siatka, o malym oczku, cos jak przy ogradzaniu malego ogrodka, na to jest naciagniety wlasnie kolnierz z materialu, cala konstrukcja wbijana w ziemie, schemat ktory tam masz powinien zalatwiac Twoje problemy, troj nog czy 4 nog czy inny nog chyba sie nie sprawdza, z tego co wiem sprawdza sie cos takiego czegu uzywa sie przy parasolach ogrodowych tzn plastikowe cudo wypelniane piaskiem czy czyms ciezkim, tak jak na 3 rysunku. Z 3 czesci tez raczej nie bedzie ok bo moze byc zbyt chybotliwe, wydaje mi sie ze lepiej zrobic z 2 wbijany w ziemie i wlasnie wkladany w ta czesc od parasola ogrodowego.
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

Takie R-W sąstosowane na lotnisku w W-wie od 15 lat.Podstawa to felga wypełniona betonem. Żaden ptak tego nie przewróci.
Załączniki
RW.JPG
ODPOWIEDZ