Niepelnosprawnosc a sokolnictwo

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Boxer
pisklę

Niepelnosprawnosc a sokolnictwo

Post autor: Boxer »

Witam
Poniewaz to moj pierwszy post to moze troche o mnie: mam 23 lata i nazywam sie Piotrek, moja pasja od lat sa zwierzeta a od kilku lat psy rasy Amerykanski buldog ktore posiadam w ilosci dwuch sztuk, poza nimi mam tez 14 letniego Rottweilera :D tak wiec zdaje sobie sprawe czym jest odpowiedzialnosc za zwierzeta.
Dodac mosze, ze od kilku lat poruszam sie na wozku, mam zlamany kregoslup na odcinku C5 co oznacza ze mam rozniez niesprawne dlonie, uscislajac palce. Mieszkam na obrzezach Warszawy i mam dzialke wielkosci 5000m wiec miejsce na "domek" dla wymarzonego ptaka mam.

To teraz chcialbym zadac pare pytan szanownym Paniom i Panom
:arrow: czy moja niepelnosprawnosc dyskredytuje mnie jako Sokolnika?
:arrow: gdzie w Warszawie moglbym odbyc staz aby nauczyc sie uglaskac, ukrucic, unosic i uwabiac ptaka (niechce polowac tylko latacz ptakiem)
:arrow: jak wyglada odbywanie stazu, ile to trwa itd.

mam jeszcze pare pytan, ale te sa chyba podstawowe........

Bardzo prosze o odpowiedzi, pozdrawiam i prosze o pomoc. :D
andrzejek
stażysta

Post autor: andrzejek »

Trudny temat.
Genaralnie czynne uprawianie sokolnictwa wymaga wysokiej sprawności i kondycji. Ale jeśli nie chcesz polować tylko latać z ptakiem to myśle, że z trudem ale jest to możliwe. Trudno tutaj wyobraźić sobie latanie z sokołami czy nawet jastrzębiem, ale myszołów czy harris (myszołowiec) może może. Myśle, że jeśli będziesz miał pomocnika i jakoś zmodyfikowane akcesoria to z wielkim trudem ale byłoby to możliwe.
W wa-wie masz doskonałego sokolnika Grzegorza Dzika, pracuje na Okęciu. Namiary mogę Ci podać na prywatną skrzynke. Co do stażu to pokolei
- wstąpić na staż do PZŁ
trzeba znaleźć jakieś koło łowieckie które zechce Cię przyjąć
- odbyć kurs łowiecki
- zdać egzamin łowiecki
- odbyć staż do gniazda sokolników
- odbyć kurs sokolniczy
organizuje go stacja badawcza PZŁ w Czempiniu
- zdać egzamin sokolniczy
Tak wygląda to w wielkim skrócie.
Alternatywą jest przystąpienie do TowarzystwaMiłośników Ptaków Drapieżnych i Sokolnictwa Polski Zakon Sokolników (www. zakonsokolnikow.republika.pl)
Osobiście znałem myśliwego na wózku inwalidzkim który polował z bronią, tak więc czasami to co wydaje się niemożliwe jest możliwe.
Chwal Ćwik
Poker
pisklę

Post autor: Poker »

czyli bez wyjatku każdy kto chce zostać sokolnikiem musi zdać jakieś egzaminy,nawet ci którzy polować nie chcą :sad: ??
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

szkoda, ze nie chce Ci sie poczytac ... wszystko jest na forum napisane co najmniej 20 razy
TU - www.gniazdosokolnikow.pl - jest też napisane
Awatar użytkownika
valdi99
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: valdi99 »

Andrzejek - odsyłasz kolegę do PZŁ, a przecież napisał, że nie chce polować...
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

valdi99 pisze:Andrzejek - odsyłasz kolegę do PZŁ, a przecież napisał, że nie chce polować...
co nie zmienia faktu ze jest tam tez kilka uwag prawnych o posiadaniu ptaka i niekoniecznie polowaniu
ODPOWIEDZ