ptak zza oceanu

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
haggard
sokolnik

ptak zza oceanu

Post autor: haggard »

Szukam informacji na temat ściągnięcia ptaka z USA. jakie są koszta i procedury. bedę wdzięczny za wszelkie informacje
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

koszt poza transportem niewielki bo musisz wystapic o cites importowy ( nie taki zolty jak ptaki w EU) ale konkretny prawdziwy cites - zdaje sie okolo 100 kilku zlotych . Najdrozszy bedzie transport bo musi byc zgodny z przepisami IATA.
Poza tym miesiace oczekiwania - tu nie mam pewnosci czy zaczynasz od citesu importowego czy eksportowego ale zalozmy ze eksportowego. tzn wystepujesz do USA o cites eksportowy, a pozniej nasze MŚ musi ci wydac cites importowy. Oprocz tego poniewaz jest to import spoza UE konieczna jest zgoda MŚ. Generalnie kanał.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

OMG Adam zalamales mnie ja myslalem ze to sie odbywa na zasadzie jak w UE plus pinus dzwonisz do hodowcy on zalatwia dokumenty i czesc.
Ps Dawid pealei czy rusticolus? heeh
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

JoHn DuMbaR pisze:OMG Adam zalamales mnie ja myslalem ze to sie odbywa na zasadzie jak w UE plus pinus dzwonisz do hodowcy on zalatwia dokumenty i czesc.
Ps Dawid pealei czy rusticolus? heeh
niestety. Wiele osob sciaga taki przez UK bo tam jest to najbardziej dopracowane i idzie bez problemow. Nie wspominam o juz o zjawiskach typu cło (urza celny) i graniczny inspektor weterynaryjny. Generalnie ptak pewnie po przywozie posiedzi sobie troche na "cle". Ja bym sie bardzo dobrze przygotowal bo na pewno beda sie na tym doktoryzowac na okeciu. Z pewnoscia raczej poszedlbym w strone importu do uni w UK a pozniej z UK do PL
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

JoHn DuMbaR pisze:Ps Dawid pealei czy rusticolus? heeh
Pealei na tą chwilę
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

grubo:)
ODPOWIEDZ