Leki dla ptaków
Leki dla ptaków
mam pytanie. Czy ktoś używał leków holenderskiej firmy Dac-farma? firma robi preparaty dla gołębi ale co jest ewenementem- również dla drapoli. są to oczywiście te same lekarstwa co dla gołębi ale podają dawkę i sposób podania dla drapieżnika.na razie w praktyce wypróbowany został Ketoconazole na infekcje grzybiczne który okazał sie skuteczny w leczeniu infekcji Candida (konidioza) którą ostatnio spotyka się cześciej a leczenie często jest nieskuteczne bo objawy bardzo przypominają trichomonadozę i często podaje się niewłaściwe leki. używam również preparatu do odrobaczania tej firmy i wydaje sie że powoduje wymioty w mniejszym stopniu niż Levamisol a z pewnością ze względu na postać tabletki i podaną dawkę na 500g wagi ptaka drapieżnego łatwy do odmierzenia i podania oraz bezpieczniejszy niż Panacur.
poszukam w necie bo gdzieś znalazłem kiedyś artykuł Kruszewicza na temat rehabilitacji ptaków drapieżnych i podawał tam jakie leki stosować przy poszczególnych schorzeniach oraz ich dawki. leki o których piszę wyzej zakupiłem w sklepiku dla gołębi. sprzedawca mowi że jak będą chętni to sprowadzi więcej. swoją drogą (mozliwe że już gdzieś o tym było na forum) warto byłoby zamiescić listę środków farmakologicznych które stosuje się przy najczęstszych chorobach bo nie kazdy ma pod reką weterynarza bieglego w temacie a znam juz kilka przypadków kiedy weterynarz zabil ptaka lecząc nie tym czym trzeba lub przesadzając z dawką.
Zasadniczą rzeczą, którą mógłbym powiedzieć podczas wizyty w onej firmie to "ik begrijpe het niet"jarek pisze:jeśli te leki są rzeczywiście tak skuteczne, to mamy już nawet bezpośredniego importera - Stachu, co Ty na to???
A tak na poważnie, to gdyby ktoś chciał coś od nich to mógłbym spróbować coś załatwić, chociaż przede wszystkim nie wiem jak będę stał z czasem, no i kwestia potem transportu z Oranje do Polski, a konkretnie mojego powrotu (czyli po prostu nie wiem kiedy