co myslicie o hybrydach - zakazac czy nie
co myslicie o hybrydach - zakazac czy nie
no wlasnie moze jak juz IAF zbiera dane to przedyskutujmy czego jako Polscy sokolnict bysmy oczekiwali - czy zabronic, czy ograniczyc czy zezwolić bez ograniczeń
Jeśli o mnie chodzi to zielonym nie wolno popuszczać, bo jak damy im palec to będą chcieli cala łapę. Ja też nie używam hybryd, ale też nie wykluczam, że kiedyś mi się to zmieni. Skoro w większości krajów mogą to i my powinniśmy móc. Uważam tylko, że dla naszego własnego dobra powinniśmy to wszystko jakoś sformalizować chociażby po to, by wypracować jakieś wspólne stanowisko. Jesteśmy małą grupą i powinniśmy mieć jedno stanowisko w tak fundamentalnych sprawach, gdyż wewnętrzne podziały osłabiają nas na zewnątrz.
-
Tomasz Szok
- początkujący
faktem jest że były potwierdzone przypadki krzyżowania gyr peregrinów z dzikim wędrownym ale sądzę że w skali globalnej jest zjawisko raczej marginalne i nie ma wpływu na całą populację. jeśli używamy czystych ptaków to przeciwnicy sokolnictwa dywagują że pewnie pozyskujemy je z natury jeśli hybrydów to zaśmiecamy dzikie populacje... tak źle, i tak niedobrze. to raczej zakrawa na mentalnośc psa ogrodnika i nie wiele ma wspólnego z troską o dzikie ptaki. oni nie odpuszczą i zawsze znajdą jakiś powód by machac szabelką w naszym kierunku, i dlatego my też nie powinniśmy ustępowac. swoją drogą to marzy mi się że nastąpi taki dzien kiedy przestaniemy z ornitologami, ludzmi z KOO i Salamandry mówic o sobie "MY" i "WY"...w końcu nie różnimy się aż tak bardzo i mamy wspólną pasję jaką są ptaki drapieżne.
Hej!
ja tez zaglosowalem za brakiem ograniczen ale...
uważam ze w naszych obecnych warunkach nic dobrego z takieg zakazu nie wyniknie. mysle ze kluczowy argument "zielonych"(nie lubie ich tak nazywac ale juz ktos tak tu napisal) czyli zasmiecanie dzikich populacji w naszym kraju jest bzdurą bo swiadczy o tym chocby ponad 200 sokolow specjalnie wypuszczonych w programie reintrodukcji z niestety marnym efektem, z tym ze jednak w Niemczech takie przypadki byly wiec sa mozliwe. uwazam ze sami powinniesmy dbac o nasze ptaki w przyrodzie i sami pilnowac czystosci srodowiska bo to w naszym wspolnym interesie, zeby nikt nam niczego nie mogl zarzucic. imprinting czy wdrukowanie na jastrzebia to najprostsze sposoby, ktore kazdy komu leza na sercu ptaki i decyduje sie na hybryde powinien miec we wlasnym sumieniu. sam preferuje czyste ptaki.
pozdrawiam!
ja tez zaglosowalem za brakiem ograniczen ale...
uważam ze w naszych obecnych warunkach nic dobrego z takieg zakazu nie wyniknie. mysle ze kluczowy argument "zielonych"(nie lubie ich tak nazywac ale juz ktos tak tu napisal) czyli zasmiecanie dzikich populacji w naszym kraju jest bzdurą bo swiadczy o tym chocby ponad 200 sokolow specjalnie wypuszczonych w programie reintrodukcji z niestety marnym efektem, z tym ze jednak w Niemczech takie przypadki byly wiec sa mozliwe. uwazam ze sami powinniesmy dbac o nasze ptaki w przyrodzie i sami pilnowac czystosci srodowiska bo to w naszym wspolnym interesie, zeby nikt nam niczego nie mogl zarzucic. imprinting czy wdrukowanie na jastrzebia to najprostsze sposoby, ktore kazdy komu leza na sercu ptaki i decyduje sie na hybryde powinien miec we wlasnym sumieniu. sam preferuje czyste ptaki.
pozdrawiam!