Szukam pomocy w okolicach Wrocławia

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Awatar użytkownika
Jawor
pisklę

Szukam pomocy w okolicach Wrocławia

Post autor: Jawor »

Witam mam na imię maciek i jestem z pod wrocławia.Mam 15lat i bardzo interesuje mnie sokolnictwo :mrgreen: .W praktyce jestem zielon, nigdy nie spotkałem sokolnika :oops: ,ale w teorii mam juz za sobą "Falconry" Emmy Ford i szykuje się do kupna następnych książek.
Bardzo bym prosił o jaką kolwiek pomoc np. jakie ksiązki,porady dla młodych zapaleńców,projekty wolier ipt.Z góry dziękuje
''Chwal ćwik''
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

jesli nigdy nie miales stycznosc z sokolnictwem to na pewno film "basic training" duzo ci unaoczni
Awatar użytkownika
Jawor
pisklę

Dziękuje za rade ,i prosze o jeszcze jakieś podpowiedzi,poniewarz najpierw chciałbym zdobyć jak największą wiedze o sokolnictwie,zgromadzić akcesoria , zbudować wolierei dopiero na końcu zacząć sie przygotowywać do kupna ptaka :smile: ,ale przedemną jeszcze długa droga :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jawor
pisklę

A i jeszcze czy znacie jakiegoś sokolnika w pobliżu wrocławia
Awatar użytkownika
Jawor
pisklę

Czy te trzy filmy autorstwa Nicka Foxa p.t. BASIC TRAINING ,w sklepie na tej stronie to wszysttko to samo tylko na różnych formatach??
garbus2
Site Admin
Kontakt:

dokładnie. niemniej najbardziej polecam wesje dvd. Poza tym pracuje nad druga czescia tego filmu ale jeszcze o potrwa bo ostatnio czasu coraz mniej
Awatar użytkownika
Jawor
pisklę

czy szczepki aylmeri zakłada się na obie nogi ptaka??Czy na jedną i przez nią przeciąga się oba pęta
i zakłada werblik??
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

to dość dziwne pytanie ale odpowiem :twisted:
na obie nogi zakłada się szczepki, i przez obie szczepki przeciaga sie pęta :mrgreen:
a czy w ksiazce Emmy tego nie ma??? :shock:
Awatar użytkownika
Jawor
pisklę

no jest ale nie jest powiedziane wprost :mrgreen: .
Powiedzcie mi czy gdzieś w pobliżu wrocłaia albo oleśnicy jest jakiś sokolnik ,albo jak dowiedzieć sie gdzie jest najbliższy sokolnik, a także skąd zaopatrujecie się w lekarstwa i większość akcesorii??

Chwal Ćwik
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

sokolnicy napewno są tylko to zależy co wg ciebie oznacza termin: w pobliżu :wink:
a jeśli chodzi o akcesoria to większość wytwarza sie samemu, rękawic w polsce chyba są dwa rodzaje(na tej stronie i na stronie Jarka P.)a jesli cos sie zmieniło to także z checią sie dowiem. karnale takze na stronie Jarka, werbliki w sklepach sa ale z ich jakoscią jest różnie, skóry albo w zakładach albo sklepach z odzieżą używaną(a może czasem warto własny strych przejżeć). dłużce, nity, nitownice, wybijaki do skór i inne dostepne także w sklepach.dzwoneczki robi paru ludzi w polce także.
a jesli chcesz kupować gotowe akcesoria to stron z akcesoriami multum i jeszcze troche :wink:
mozesz na ebuy zajżeć a takze na strony czechów i słowaków bo tam chyba najtaniej a akcesoria całkiem pożądne.
no koniec wykładu :smile:
mam nadzieje że pomogłam choć troche

PS. a wygląd twego pomysłu na jedną szczepke może być ciekawy ale raczej niepraktyczny :twisted:
Awatar użytkownika
Jawor
pisklę

Dzięki Iskierko pomogłaś i to bardzo, PS. potraktuje jako komplemęt :mrgreen:
"w pobliżu oznacza jakies 40-50km :wink:
Powiedzcie mi jakie wy macie wymiary wolier i skąd wziąść astroturf albo czym go zastąpić.
Chwal Ćwik
garbus2
Site Admin
Kontakt:

astroturf kupisz bez klopotu w castoramie a co do woier to jest caly osobny temat - wystarzy kliknAc szukaj....alo przejsc poziom wyzej
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

http://sokolictwo.republika.pl/
to strona sokolnika z wrocławia.
może u niego spróbuj szczęścia. :grin:
Awatar użytkownika
Jawor
pisklę

Ponownie wielkie dzięki Iskierko jestem wdzięczny ze podalaś tą strone ,ale niestety ona nie działa :cry:
Chwal Ćwik
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

ta strona dziala, tylko że nie bezpośrednio z linka a trzeba adres recznie wklepać w przeglądarke, przynajmniej u mnie tak działa :mrgreen:
ODPOWIEDZ