Wagi

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
chris528i
sympatyk

Wagi

Post autor: chris528i »

Witam ponownie!! :mrgreen:
Już od jakiegoś czasu organizuje sobie powolutku osprzęt i akcesoria dla ptaszyny.. bo jak wiadomo lepiej wcześniej i po trochę bo naraz wszystko było by zbyt kosztowne...

No i zatrzymałem się teraz i proszę o wasza pomoc w sprawie kupna lub poskładania sobie wagi do ważenia ptaka i nie wiem za bardzo jaka (jakiej firmy,czy kuchenna czy sklepowa czy jakaś inna) bo w tej dziedzinie jestem trochę cienki,, :oops:
A wiec liczę na was drodzy koledzy!!!! :mrgreen: pochwalcie się jakich używacie i jakie są najlepsze,żeby sie nie rozpadła po paru miesiącach,,

Pozdrawiam!!! :mrgreen:
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Z dokładnością ważenia do 1 grama, marka nie ma znaczenia, chociaż jeśli bardzo chcesz, to możesz sobie kupić wagę z kasą fiskalną :mrgreen: No i z mojego doświadczenia wynika, że lepiej sprawują się wagi na baterie paluszki, niż na takie małe płaskie bateryjki (np. CR 2032).
praga
stażysta

Post autor: praga »

fiskalna calkiem niezla,mozna by wydawac reszty pol metrowa rura metalowa,niekturym madralinskim. a z waga to pomysl czy bedzie stacionarna czy bedzie transportowana. jesli stacionarna to lepiej bedzie miec mechaniczna- to ta sklepowa, a do plecaka lepiej miec mala elektroniczna
chris528i
sympatyk

Buhahahaha :mrgreen: :mrgreen:
z tą kasą fiskalną to dobre było... Widzę Stachu że humorek dopisuje :mrgreen: (ale to dobrze)

na razie to mnie raczej tylko stacjonarna interesuje... Możecie jakąś polecić?
drapieznik11
sympatyk

Post autor: drapieznik11 »

powiem wam że tragedia w tym temacie.
zajmuję się zawodowo przyrządami pomiarowymi w tym wagami. jeżeli ktoś pisze że waga dla ptaka musi być z dokładnością do 1 g to jest co najmniej dziwny.
z działką odczytową 5 lub 10 g spokojnie wystarczy. poza tym takie wagi są znacznie tańsze a z działką 1 g dość drogie.
pozdrawiam
drapieznik11
sympatyk

polecam
RADWAG WPT 2Cwa
LFW TP-3/1
AXIS B2000 lub B4000
to są sprzęty mega niezawodne i można je legalizaować i sprawdzić kontrolnie w Urzędzie Miar
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

zamiast wagi może najpierw słownik ortograficzny niektórym z tego wątku by się przydał.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

drapieznik11 pisze: z działką odczytową 5 lub 10 g spokojnie wystarczy.
pozdrawiam
taaaa w szczegolnosci jak uklada sie np pustulke... spokojnie wystarczy by ptaka wykonczyc :P
chris528i
sympatyk

drapieznik11 pisze:powiem wam że tragedia w tym temacie.
zajmuję się zawodowo przyrządami pomiarowymi w tym wagami. jeżeli ktoś pisze że waga dla ptaka musi być z dokładnością do 1 g to jest co najmniej dziwny.
z działką odczytową 5 lub 10 g spokojnie wystarczy. poza tym takie wagi są znacznie tańsze a z działką 1 g dość drogie.
pozdrawiam
Nie mam zamiaru podważać twojej wiedzy na temat wag ale z tą podziałką 5-10g to trochę poleciałeś bo uważam ze błąd 10 lub nawet 5g może mieć dość duże znaczenie jeżeli chodzi o reakcję u ptaka,poza tym jeżeli sie jest początkującym to trudno będzie coś wywnioskować z dzienniczka który oczywiście sie prowadzi...
I oczywiście nie dla jaj piszą w wszystkich książkach ze ma być waga z dokładnościa do 1g..

ale to sa tylko moje mysli bo jeszcze doświatczenia nie mam..
drapieznik11
sympatyk

No to widzicie że istotne jest dla jakiego ptaka.
Bo dla pustółki jest istotne. Ale to wasz wybór jak was stać na taki sprzęt.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

drapieznik11 pisze:No to widzicie że istotne jest dla jakiego ptaka.
Bo dla pustółki jest istotne. Ale to wasz wybór jak was stać na taki sprzęt.
jak cie nie stac na wage z dokladnoscia do 1 grama to lepiej nie zaczynaj myslec o sokolnictwie....
Kuku1985
stażysta

Post autor: Kuku1985 »

Hmm faktycznie potężny wydatek- waga z dokładnością do 1 g kupina w markecie i przerobiona na "sokoliczą"kosztowała aż 30 zł do tego pudełko zbiorcze po płytach CD i odrobina sztucznej trawy, która i tak trzeba kupić do woliery
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

drapieznik11 pisze:RADWAG WPT 2Cwa
LFW TP-3/1
AXIS B2000 lub B4000
Zdaje się, że kolega na serio potraktował mój wpis
Stachu pisze:jeśli bardzo chcesz, to możesz sobie kupić wagę z kasą fiskalną
drapieznik11
sympatyk

w dziedzinie mojej pracy zawsze jestem serio.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Kurcze już od dawna nikt nie napisał nic ,,konkretnego '' - może dla tego ,iż wszystko co istotne i jako tako ważne ....zostało już napisane ....Wniosek ......wystarczy zagłębić się w lekturę , a następnie praktyka .
Ale nie którzy ,,nowi '' są zaj .......iści !!!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ODPOWIEDZ