harisy

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Milozz9
pisklę

harisy

Post autor: Milozz9 »

chciałbym sie dowiedzieć czy to prawda że jako jedyny ptak drapieżny haris przywiązuje sie do człowieka
to stwierdzenie przeczytałem na stronie internetowej http://drapole.pl/moje-ptaki--harris
czy jest to prawda???
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Post autor: Grzegorz »

Kolego jesteś bardzo młody ale nie zwalnia i nie usprawiedliwia Cię to od używania opcji szukaj dostępnej na stronie u góry :razz: Jak byś poczytał trochę to zauważył byś dużo wątków z odpowiedziami i informacjami o HARRISACH wykaż się zawzięciem i poszukaj troche nie czekaj na wszystko na tacy :razz: . Podpowiem bo jesteś z lubelskiego :mrgreen:
http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.p ... ight=haris
Milozz9
pisklę

dzięki widziałem ten temat doczytałem do którejś strony ,nic nie znalazłem tym razem poszukam dokladniej
dzieki raz jeszcze
jerzy226
początkujący

re Harris

Post autor: jerzy226 »

witam /poszukaj na forum jest duzo o harrisach ,wiecej zlych opini niz pozytywnych .ale ze jestes mlody nie zrazaj sie tym ,,pan hagard powiedzial ze to papuga i do tego jezdzaca na wrotkach /irek napisal ze te ptaki sa dla tych co nie potrafia ulozyc jastrzebia i zasmiecaja sokolnictwo .harris jest to ptak drapiezny ,nie ustepujacy swa skutecznoscia w polowaniu innym drapola , a w dodatku majaca zalety ,przywiazuje sie do sokolnika niczym pies ,mozna polowac z dwoma ptakami lub wiecej ,ptak inteligentny ,bo mysli swoimi sposobami nie potrzebna telemetria .zdobycz na jaka poluje jest szeroka .jest dobry w kazdej pracy ,moga sie wypowiedziec ci co z nimi pracuja .na pewno inne ptaki w sokolnictwie sa tak samo doceniane ale nie sprawdzaja sie we wszystkich sytuacjach .nie wywyzszam harrisa i dlatego wszystkie ptaki sa potrzebne w roznych sytuacjach ,praca ,polowania,i od tego co komu akurat sie podoba .///
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Jerzy wyluzuj odrobinę bo pierdzielsz tu od rzeczy.Napisałem że niestety większość harrisów w nieodpowiednich rękach tak własnie kończy. Nigdzie nie napisałem że harris to zły ptak tylko ze mnie wkurza że lansujecie jakby nie było juz żadnej innej alternatywy. Nie zapomnij do Milozza naisac na priv ze bedziesz miał młode na sprzedaż :) marketing pełną gębą. Faktem jest że grono nierozgarniętych nowicjuszy ze schrzanionymi harrisami chluby sokolnictwu nie przynosi. Dla laika nie znającego formalnych podziałów człowiek z ptakiem drapieżnym to przecież sokolnik. Tacy ludzie przyczyniają sie do znacznego obnizenia poziomu tej sztuki. żeby mi tu nikt nie wpierał- Szanuję każdego kto potrafi rozpolować harrisa bo nie jest to taki banał zwłaszcza jeśli latasz na pióro. Szanuję również tych którzy mają rekreacyjne harrisy ale swietnie wylatane i prezentujące dobry poziom. Ale wyluzujcie juz z tym marketingiem. Musicie na siłę tworzyc pokolenie sokolniczych lamusów? Ciekawe ze najbardziej je zachwalają młodym adeptom własnie ich "producenci" wychwalając pod niebiosa ich zalety. Krzywdzicie tych ludzi i przy okazji harrisy. Kilka razy spotkałem sie z harrisami sprzedanymi w takie ręce ze kosa sie w kieszeni otwiera. Wiem że to nie tylko mój pogląd. W odpowiedzi na pytanie Milozz9- ta więź wynika ze struktury socjalnej która wytwarzają żyjąc w grupach. dla harrisa jesteś członkiem grupy.
Milozz9
pisklę

dzięki :smile:
jerzy226
początkujący

haris

Post autor: jerzy226 »

witam /panie hagard dlaczego cie ponosi moja wypowiedz //sam napisales o zlych liniach,o porownaniu harrisa z papuga na wrotkach i w dodatku polujacego na slepe chore kroliki .kazdego ptaka polowania trzeba nauczyc ,a haris odpowiednio ukladany sam poluje i nie jest to zbytnio trudne .a ci ktorzy chca z ptakiem tylko latac to haris jest w tym najlepszy .ja nikogo i niczego nie lansuje ,ze mam ptaki to o niczym nie swiadczy .nikogo nie namawiam na harrisa kazdy ma rozum i kupuje co chce i panu zycze tego samego.,,pozdrawiam /
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

haggard pisze: Nigdzie nie napisałem że harris to zły ptak tylko ze mnie wkurza że lansujecie jakby nie było juz żadnej innej alternatywy. marketing pełną gębą.

Dawid -tu widzę nadinterpretację !

haggard pisze:Faktem jest że grono nierozgarniętych nowicjuszy ze schrzanionymi harrisami chluby sokolnictwu nie przynosi.

A z jakimś innym gatunkiem jak się ,,trafi '' niemota to chluby sokolnictwu też nie przynosi - według mnie . :wink:

haggard pisze:Ciekawe ze najbardziej je zachwalają młodym adeptom własnie ich "producenci" wychwalając pod niebiosa ich zalety. Krzywdzicie tych ludzi i przy okazji harrisy. Kilka razy spotkałem sie z harrisami sprzedanymi w takie ręce ze kosa sie w kieszeni otwiera..

Hmmm strach pochwalić jakiś gatunek ptaka by o chęć sprzedania młodych nie być posądzonym ,,w takie ręce że kosa się w kieszeni otwiera'' .....

Podsumowując - wyrozumiałość to klucz do wzajemnego szacunku ....nie ma co się ,,obruszać'' -wszystkich nas łączy wspólna pasja !
haggard
sokolnik

Pudlak Waldemar pisze:A z jakimś innym gatunkiem jak się ,,trafi '' niemota to chluby sokolnictwu też nie przynosi - według mnie .
inne gatunki weryfikują "niemoty" bardzo szybko i działają jak sito. Harris niestety nie
haggard
sokolnik

P.S. Szanujmy sie nawzajem czyli albo lansujmy harrisy jako jedyna możliwą opcję albo zostaniemy uznani za nietolerancyjnych.
haggard
sokolnik

P.S. Jeśli ktoś potrafi układać inne gatunki i docenia harrisa to ja to szanuję. Jeśli ktoś nie potrafi ułożyć nic z wyjątkiem harrisa to niestety nie :wink: i bedę w tej sprawie ortodoksem jak Irek. pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Eh nie zrozumiałeś mnie .....Irek pisze o sokołach i polowaniach z nimi -gdyż je ma i szczególnie ceni .Są ludzie którzy ,,świata nie widzą '' po za jastrzębiem gdyż te ptaki mają i z nimi polują z powodzeniem -nigdy nie odbierałem tego jako ,,lansowanie '' danego gatunku na siłę ani nawet nie pomyślałem ,że skoro ktoś ma ułożonego jastrzębia to nie da sobie rady z np.sokołem .Miałem raroga z którym ,,latałem '' przez parę miesięcy ,ale go odstąpiłem i o nim nie piszę bo go już nie mam -natomiast harrisy mam - i co nic nie mogę napisać o tych ptakach ,,bo je lansuje ''?Jakieś ,,przewrażliwienie '' widzę w takich wypowiedziach !
Harris jest be ,bo ciężko go zgubić,bo nie dziczeje ,bo się socjalizuje z człowiekiem ,bo jak mu się sprawi odpowiednie warunki to poluje na to wszystko co pozostałe gatunki z osobna ?Jego jedyna ,,wada'' to tylko to ,że nie ma ,,stylu '' polowania ,sokoła ,ani nie jest tak zapalczywy jak jastrząb !
A ......zapomniałem ,,prawdziwi sokolnicy '' to zawszę mają ,,podniesioną'' adrenalinę puszczając sokoła czy jastrzębia -zawsze może się zdążyć ,że widzą go po raz ostatni ! :razz:
Natomiast ci nędzni ,, wroniaże '' -zero adrenaliny ,spokój ,komfort i na niczym się nie znają .
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

A tak na przekór -w ramach ,,lansowania '' harrisa -to polscy sokolnicy ,,starzy i doświadczeni '' mają naprawdę nie wiele sokołów czy jastrzębi mających po 5 i więcej lat z którymi ,,latają '' sezon w sezon -jeżeli te ptaki nie trafią do woliery rozpłodowej to prędzej czy później wybierają samodzielne życie -każdy zgubił sokoła czy jastrzębia ,a harrisy nawet jak się ,,zawieruszą '' na jakiś czas to wracają do właściciela -i to być może jest ich największy atut !
haggard
sokolnik

Waldek mam wrażenie ze Ty naprawdę masz wszystkich początkujących za debili którzy nie poradzą sobie z niczym innym poza harrisem i w dodatku za leni bo wg ciebie najwazniejszymi cechami ptaka łowczego powinno być to żeby był łatwy, żeby nie dziczał jak nie masz dla niego czasu i najlepiej żeby można było sokolniczyć bez wysiadania z auta. Przeczytaj z uwagą mój pierwszy post w tym temacie zamiast klepać w klawisze bez zastanowienia. Są na tym forum ludzie hodujący inne gatunki i jakoś ich nie lansują na kazdym kroku. Możę i dobrze. Temat harrisów jest specyficzny bo główny rynek zbytu to młodzi napaleńcy bez pojęcia o sprawie którzy chcą ptaka za pieniądze tatusia. Wiem ze sa w tym kraju ludzie sprzedawali te ptaki nastolatkom nie majacym zielonego pojecia o temacie. Co wiecej niektórzy z tych nastolatków już sprowadzali z UK kolejne hh i sprzdawali sobie podobnym za znacznie wyższe kwoty. To własnie rujnuje w oczach wielu opinię harrisa. I dlatego jak widzę te zabiegi marketingowe to mnie pusty śmiech ogarnia...
Teraz to już kompletne debilizmy wypisujesz wpierając początkującym że jeśli chcesz ptaka na stałe to tylko harris bo sokoły i jastrzębie nawet doswiadczonym uciekają :shock: :shock: skąd ty te bzdury wyssałeś Waldek? bo to już naprawde żenujące sie robi
haggard
sokolnik

P.S. To nie ja pisze że Harris jest be. To Ty piszesz że wszystko inne jest be. Bo trudniejsze? bo wymagające wiedzy i konsekwencji? Naprawde uważasz że ktoś od wielu lat jeżdzi na dziecinnym rowerku z dwoma doczepianymi kółkami a na normalnym sie wywraca ma prawo nazywać sie kolażem? Mam to szczęście posiadać polujace harrisy i bardzo je lubię. I tym bardziej serce sie kraje kiedy te ptaki trafiają do ludzi którzy do ukracania używają telewizora a do latania z ptakiem nie ruszają dupy z fotela w aucie.
ODPOWIEDZ