ja bym harrisa cieplolubnym nie okreslił. Kilka lat juz z harrisami lata sie w Polsce i nie slyszalem zeby ktos kiedykolwiek mowil o tym ze ptak dostal odmrozen itp. Te ogrzewania itp historie to moga byc przydatne w Wlk Brytanii gdzie zimno spotegowane jest wilgociaBerik pisze:może z innej beczki.nadchodzi zima i tak się zastanawiałem nad sposobami umilenia jej naszym ciepłolubnym harrisom po ostatnich prognozach ze zima ma być sroga pomyślałem żeby może zbudować jakąś budkę w której ptak mógłby sie schować np przed wiatrem a dodatkowo może wyposażyc ją w kabel grzewczy(mam taki po terrarium) który byłby umieszczony w podłodze budki. co sądzicie o takim pomyśle... przyda się czy to zbędne?
Harris bez tajemnic
Jeśli harris siedzi luzem, ma możliwość ruchu, nie jest wystawiony na działania zimnego wiatru a do tego jest w dobrej kondycji to problem odmrożeń właściwie nie istnieje. pilnuj jedynie żeby odstawiac do woliery ptaka z suchymi łapami i upierzeniem. wiekszość przypadkow odmrożen które znam wcale nie miały miejsca zimą przy ostrym mrozie ale przy przymrozkach przygruntowych nastepujących po wilgotnym dniu. najczęsciej dotyczyły samców wedrownego i lannera. ale w przypadku małych ptaków jak pustułki, drzemliki czy krogulce oraz lanneretów i wedrownych pomysł mógłby sie sprawdzic i z pewnością sieziałbym spokojnie w omu wiedząć ze najwiekszy mróz ptakowi nie straszny. odmrożeniom najczęściej ulegają łapy i końcówki skrzydeł a te ptak może sobie lekko odtajać na takiej macie. sądzę że trzeba by zainstalować taką matę i sprawdzic na ile chetnie ptaki z tego korzystają. to może być ciekawy eksperyment
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
hh to całkiem inna zabawa. w zasadzie jest łatwiej niz z jastrzębiem. Z harrisem polujesz od pierwszego dnia na wolnych. musisz mu zapewnic jak najwiecej mozliwosci ataku na zwierzynę. wabidło jest całkowicie zbędne. odprawa na rekawicy ma być minimalna, symboliczna. harris chetnie przyleci na kawalęk wielkosci połowy skrzydełka od jednodniówi i sie za to nie obraża. najadac na full ma sie na ułówce. jesli nic nie upolujesz resztę miesa zostawiasz mu przy pałąku po polowaniu tak zeby odprawa nie kojażyla sie z nagrodą za nieudane polowanie. no i fundamentalna zasada- na pocżatku konieczna jest dosc radykalna i szybka redukcja wagi. Waga u hh jest bardzo wazna bo 10 g za duzo i ptak lata do rekawicy bardzo ochoczo ale za zwierzyną juz niekoniecznie.
witam //polujacy haris w sezonie ,a po to juz latacz , bo lata za czym sie da , szpaki ,kosy ,sikory itp .mam pytanie mniejwiecej ile wzrost wagi zeby nie gonil innych ptakow ,napewno niema na to miary ,jakies spostrzezenia,rady ,pytanie bardziej do tych ktorzy lataja z tym ptakiem .proporcja wagi w zimie i lecie [ mniejwiecej ], wiem ze kazdy ptak inny ale jak Wy to rozwiazujecie .z powazaniem //jerzy .
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Witam
Trochę odświeżę temat Harrisów.
Spadło trochu śniegu ( u nas na Śląsku)musiałem sprawdzić jak na to zareaguje mój hh.
Okazało się , że latał tak jak by śniegu nie było a jest go dość sporo na drzewach
waga po wyjęciu z woliery 998g reakcja idealna towarzyszenie też bez problemowo
temperatura +2 stopnie a jak tam wasze ptaszki reagują w tym roku na śnieg?
z świątecznymi pozdrowieniami.
Trochę odświeżę temat Harrisów.
Spadło trochu śniegu ( u nas na Śląsku)musiałem sprawdzić jak na to zareaguje mój hh.
Okazało się , że latał tak jak by śniegu nie było a jest go dość sporo na drzewach
waga po wyjęciu z woliery 998g reakcja idealna towarzyszenie też bez problemowo
temperatura +2 stopnie a jak tam wasze ptaszki reagują w tym roku na śnieg?
z świątecznymi pozdrowieniami.
-
mini sowiarz
- początkujący