Harris bez tajemnic

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Berik pisze:może z innej beczki.nadchodzi zima i tak się zastanawiałem nad sposobami umilenia jej naszym ciepłolubnym harrisom po ostatnich prognozach ze zima ma być sroga pomyślałem żeby może zbudować jakąś budkę w której ptak mógłby sie schować np przed wiatrem a dodatkowo może wyposażyc ją w kabel grzewczy(mam taki po terrarium) który byłby umieszczony w podłodze budki. co sądzicie o takim pomyśle... przyda się czy to zbędne?
ja bym harrisa cieplolubnym nie okreslił. Kilka lat juz z harrisami lata sie w Polsce i nie slyszalem zeby ktos kiedykolwiek mowil o tym ze ptak dostal odmrozen itp. Te ogrzewania itp historie to moga byc przydatne w Wlk Brytanii gdzie zimno spotegowane jest wilgocia
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

JoHn DuMbaR pisze:Jakos nie wierze zeby nas czekala powtorka z tamtego roku z temperaturami...zobaczymy
wiesz indianie od 3 lat chrust zbieraja....
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Jeśli harris siedzi luzem, ma możliwość ruchu, nie jest wystawiony na działania zimnego wiatru a do tego jest w dobrej kondycji to problem odmrożeń właściwie nie istnieje. pilnuj jedynie żeby odstawiac do woliery ptaka z suchymi łapami i upierzeniem. wiekszość przypadkow odmrożen które znam wcale nie miały miejsca zimą przy ostrym mrozie ale przy przymrozkach przygruntowych nastepujących po wilgotnym dniu. najczęsciej dotyczyły samców wedrownego i lannera. ale w przypadku małych ptaków jak pustułki, drzemliki czy krogulce oraz lanneretów i wedrownych pomysł mógłby sie sprawdzic i z pewnością sieziałbym spokojnie w omu wiedząć ze najwiekszy mróz ptakowi nie straszny. odmrożeniom najczęściej ulegają łapy i końcówki skrzydeł a te ptak może sobie lekko odtajać na takiej macie. sądzę że trzeba by zainstalować taką matę i sprawdzic na ile chetnie ptaki z tego korzystają. to może być ciekawy eksperyment
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

garbus2 pisze:
JoHn DuMbaR pisze:Jakos nie wierze zeby nas czekala powtorka z tamtego roku z temperaturami...zobaczymy
wiesz indianie od 3 lat chrust zbieraja....
Chyba ci tych gazet nie oddam :)
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

poprzedniej zimy w sumie miałem 9 dni z temperaturą poniżej -30 st C.
Zadnych odmrożeń czy innych takich wypadków mimo braku ogrzewania a dachy wolier były w połowie z siatki.
ZaP
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

A jakie są w skrócie różnice w układaniu jastrzębia i harrisa? (do polowania!)
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

hh to całkiem inna zabawa. w zasadzie jest łatwiej niz z jastrzębiem. Z harrisem polujesz od pierwszego dnia na wolnych. musisz mu zapewnic jak najwiecej mozliwosci ataku na zwierzynę. wabidło jest całkowicie zbędne. odprawa na rekawicy ma być minimalna, symboliczna. harris chetnie przyleci na kawalęk wielkosci połowy skrzydełka od jednodniówi i sie za to nie obraża. najadac na full ma sie na ułówce. jesli nic nie upolujesz resztę miesa zostawiasz mu przy pałąku po polowaniu tak zeby odprawa nie kojażyla sie z nagrodą za nieudane polowanie. no i fundamentalna zasada- na pocżatku konieczna jest dosc radykalna i szybka redukcja wagi. Waga u hh jest bardzo wazna bo 10 g za duzo i ptak lata do rekawicy bardzo ochoczo ale za zwierzyną juz niekoniecznie.
jerzy226
początkujący

Post autor: jerzy226 »

witam //polujacy haris w sezonie ,a po to juz latacz , bo lata za czym sie da , szpaki ,kosy ,sikory itp .mam pytanie mniejwiecej ile wzrost wagi zeby nie gonil innych ptakow ,napewno niema na to miary ,jakies spostrzezenia,rady ,pytanie bardziej do tych ktorzy lataja z tym ptakiem .proporcja wagi w zimie i lecie [ mniejwiecej ], wiem ze kazdy ptak inny ale jak Wy to rozwiazujecie .z powazaniem //jerzy .
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

haggard pisze:wabidło jest całkowicie zbędne.
Nie używa się wabidła do tego ptaka? Dobrze zrozumiałem?
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

polikarp pisze:
haggard pisze:wabidło jest całkowicie zbędne.
Nie używa się wabidła do tego ptaka? Dobrze zrozumiałem?
Dawidowi raczej chodziło o to, iż nie jest konieczne /jako ostatnia deska ratunku / bo ptak chodzi jak na ,,gumce '' -bo harrisy tak mają ! :lol:
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

W Warszawskim ZOO jest samczyk HH. Trafił tam ze Szczecina-28 lipca 2011r
nr obrączki 36549W 08706088500 UK.
mirek1
stażysta

Post autor: mirek1 »

Witam
Trochę odświeżę temat Harrisów.
Spadło trochu śniegu ( u nas na Śląsku)musiałem sprawdzić jak na to zareaguje mój hh.
Okazało się , że latał tak jak by śniegu nie było a jest go dość sporo na drzewach
waga po wyjęciu z woliery 998g reakcja idealna towarzyszenie też bez problemowo
temperatura +2 stopnie a jak tam wasze ptaszki reagują w tym roku na śnieg?
z świątecznymi pozdrowieniami.
hunter73
pisklę

Post autor: hunter73 »

Moja samica hh, pierwsze pióro, waga 1070 g wczoraj zaliczyła swoje pierwsze loty w białej aurze i temp. -3. Po puszczeniu nie zatoczyła kilku okrążeń jak zwykła to robić, tylko siadła na śniegu, chwilę podreptała, posmakowała białego puchu, a po chwili towarzyszenie jak codzień. Pogodnych Świąt!!!
mini sowiarz
początkujący

Post autor: mini sowiarz »

Mam pytanie odnośnie hodowli Harrisów- jeśli piszę w złej kategorii to przepraszam, ale tą uznałem za dobrą. Czy, aby hodować jastrzębia Harrisa potrzeba mieć jakieś inne zezwolenia oprócz zaświadczenia o wykluciu w niewoli?
Vega
młodszy sokolnik

:/

Post autor: Vega »

Wszystko masz opisane na stronie sokolnictwo.. Naprawdę znajdziesz bez problemu
Ostatnio zmieniony ndz sty 08, 2012 10:25 pm przez Vega, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ