Chce zostac sokolnikiem.. potrzebuje pomocy

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
skora
stażysta

Post autor: skora »

Przy ptaku do latania należy uświadomić sobie, że będzie on z tobą kilkanaście lat, przez cały swój żywot. Wydaje mi się, że owe latanie znudzi Ci się po pierwszych kilku sezonach. I co wtedy?
Paulina
sympatyk

Post autor: Paulina »

Dziękuje wam za rady :)

tak wiem :

1) najpierw wiedza potem ptak
2)woliera - Już jest po ptakach mojego kuzyna
3)Oj nie znudzi mi się ...
Paulina
sympatyk

A co do ptaka wybrałam raroga :wink:
Paulina
sympatyk

A i chciała bym się dowiedzieć szczegółów dotyczących kursu :)
Animal
stażysta

Post autor: Animal »

Raroga Górskiego oczywiście ?
Paulina
sympatyk

Tak górskiego
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Paulina pisze:2)woliera - Już jest po ptakach mojego kuzyna
Z ciekawości zapytam-jakie to ptaki były? Zresztą nieważne jakie, polecam gruntowną dezynfekcję, jeśli masz zamiar trzymać w niej swojego wybranka :wink: Możesz też przestudiować budowę woliery, żeby Ci się coś nie władowało do środka i nie wszamało lannerka :sad:
Paulina
sympatyk

A czy moglibyście mi poradzić jakie ptaki na początek są najlepsze,do latania ?
Najlepiej jeżeli były by rozmiarów pustułki :razz: :lol:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Paulina pisze:A czy moglibyście mi poradzić jakie ptaki na początek są najlepsze,do latania ?
Najlepiej jeżeli były by rozmiarów pustułki :razz: :lol:
tutaj wlasnie dajesz swiadectwo ze nie czytasz tego co sie do ciebie pisze bo napisano juz jakie gatunki sa najlepsze (i to na poprzedniej stronie) i napisano takze dlaczego nie warto zaczynac od pustulki wiec po co powtarzasz z uporem maniaka to samo pytanie i dodatkowo sugerujesz ze i tak niezaleznie od tego co napisano i co doradzono sprawisz sobie pustulke? Czy po prostu oczekujesz ze ktos potwierdzi twoj zamysl zebys z czystym sumieniem mogla go wykonac? Jesli tak to nie ma sensu pytac :) bo pustulka nie jest dobra nie ze wzgledu ze sie nazywa pustulka ale ze wzgledu na swoja wielkosc (ze powtorze ) wiec krogulec, drzemlik, konuz i wszelkiego innego gatunku małe ptaki zostana jeszcze szybciej wykonczone nieumiejetnym postepowaniem niz pustulka...
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Stachu pisze:
Paulina pisze:2)woliera - Już jest po ptakach mojego kuzyna
Z ciekawości zapytam-jakie to ptaki były? Zresztą nieważne jakie, polecam gruntowną dezynfekcję, jeśli masz zamiar trzymać w niej swojego wybranka :wink: Możesz też przestudiować budowę woliery, żeby Ci się coś nie władowało do środka i nie wszamało lannerka :sad:
dokladnie - woliera po papugach lub bazantach nie nadaje sie dla ptaka drapieznego wiec lepiej przemysl jej przebudowe chyba ze kuzyn miał ptaki drapieżne to i tak warto zdezynfekowac
Paulina
sympatyk

No to jest raczej jasne ze po ptakach drapieżnych( bo chyba nikt nie wpuścił by drapola do woliery po papugach :/ )

A pytałam z tego względu iż myślałam ze rozmiar ma najmniejsze znaczenie , a większe raczej o iż trzeba utrzymywać bardzo dokładna staranność jeżeli chodzi o karmienie.
Paulina
sympatyk

A i jeszcze jedno dziś dzwoniła do mnie znajoma osoba i powiedziała ze ma w domu sowe a to chyba nielegalne ( ze się tak wyrażę) ?
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Paulina...
Nie wiem kto Ci w glowie miesza, bo tak to niestety z zewnatrz wyglada...
Pamietaj, ze nie jest sztuka wybierac odpowiedzi, ktore sa po twojej mysli.
Zadawanie pytan pozbawione jest wtedy zupelnie sensu.
Nie sluchasz rad innych, zamiast tego reinterpretujesz je na wlasny uzytek.
Jak chcesz pustulke to dobrze sie do niej przygotuj, masz woliere po drapolu to znaczy ze masz kogos z doswiadczeniem w okolicy, powinno wiec byc latwiej...
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Paulina pisze:A pytałam z tego względu iż myślałam ze rozmiar ma najmniejsze znaczenie , a większe raczej o iż trzeba utrzymywać bardzo dokładna staranność jeżeli chodzi o karmienie.
Więc ze spokojem (choć już z pianą na ustach :wink: ) - najpierw trochę więcej wiedzy, żeby niepotrzebnie nie podnosić ciśnienia spokojnej i zrównoważonej polskiej braci sokolniczej.
Paulina pisze:No to jest raczej jasne ze po ptakach drapieżnych( bo chyba nikt nie wpuścił by drapola do woliery po papugach :/ )
Zdanie dosyć kontrowersyjne. Może niech się wypowiedzą inni, bardziej oświeceni użytkownicy forum.
Paulina pisze:A i jeszcze jedno dziś dzwoniła do mnie znajoma osoba i powiedziała ze ma w domu sowe a to chyba nielegalne ( ze się tak wyrażę) ?
Bez zbędnych pytań (skąd ta sowa, jak, po co, itd.) osobę tę należy czym prędzej skierować do kogoś, kto wie, jak się takimi sprawami zajmować. Bo co? Wpadła do domu przez okno, czy jak? No i z własnego doświadczenia nie polecam ogrodów zoologicznych, no chyba że Warszawa i Pan Kruszewicz.
Paulina
sympatyk

Z tego co wiem to sowa ta nie jest zdrowa bo leżała na ulicy zauważyła ja z auta . Nic wiecej nie wiem .
ODPOWIEDZ