Harris bez tajemnic

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

no cóż... Harris nie jest ani gorszy ani lepszy od jastrzębia. poprostu kompletnie inny. jeszcze nie układałem a Adrian mnie już przekonał :wink: sam pamiętasz Adam kiedy śmiano sie z wszystkich sokołów bo nawet wędrowne nic nie mogly ugonić. a tymczasem rok temu sokoły ugoniły więcej nić jastrzębie podczas łowów. idzie nowe. nie ma rady :wink: kilka osób które zatwardziale trzymało sie jastrzębi teraz lata i poluje z sokołami i osiągają znakomite wyniki. z harrisami będzie podobnie. mam nadzieję że również z rarogami i lannerami. mamy młodych zapaleńców z dużą wiedzą którzy aż sie palą do roboty. mam tylko nadzieję że nasz Accipiter gentilis nie pójdzie w odstawkę tylko dlatego że jest trudnieszy bo jednak żółtooki diabeł ma w sobie coś czego nie ma żaden inny gatunek.
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Haggard, twój ostatni post brzmi jak podsumowanie tematu. Teraz może być cisza na morzu. :mrgreen: A tak się fajnie temat rozkręcał. Spróbuję sprowokować dalszą dyskusję.
Co wiadomo na temat kapturzenia harrisa?
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

nie trzeba go kapturzyć - moze jezdzic na zagłówku w samochodzie i nie ma problemu...
ZaP
haggard
sokolnik

z tego co widziałem wielokrotnie na filmach z Hameryki to nie ma żadnych problemów z kapturzeniem ale ja sie tam nie znam :razz:
haggard
sokolnik

przepraszam Tomek. masz rację.niechcący podsumowałem a już taka fajna awantura sie rozkręcała :).
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

Raczej nietrzeba ,ja kapturze a na zagłówku nigdy nie polecam ,smiało powiem że to nie przypuszczenie lecz fakt jak to samica sie zerwała mi w aucie za gołabkem ,co ja przeżyłem lepiej nie pisać.Ten gatun jest nieprzewidywalny ,i co jakis czas coś nowego sie dzieje bo ciekawi je wszystko.
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Post autor: Marcin »

Moja samica kapturzy się równie dobrze jak sokół. Trzeba kaptur wprowadzic od pierwszego dnia jak ptak jeszcze się boi.
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

W warunkach lotniskowych harris sprawdza mi sę bardzo dobrze. Co do polowania to trochę mało okazji miałem do polowania na bażanty (na razie dwa koguty na koncie) bo prywatnie staram się rozpolowac wędrowną. Niemniej jednak mój harris ma sporą rozpiętośc zdobyczy (od kilkudziesięciu do ponad trzech kilo :mrgreen: )
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Marcin pisze:(od kilkudziesięciu (...) kilo :mrgreen: )
:shock: :shock: rozumiem za sarne macie na koncie ? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Dziecko mi brzęczy za uchem i nie mogę się skupic - miałem napisac od kilkudziesięciu gram ( tyle chyba waży myszka)
kaja
młodszy sokolnik

hehe sarne,Adam już he dobre-2 samice w tandemie dobrze współpracujace i jest mozliwe jestem pewiem.
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Znam harrisa, który na widok psa kracze. Jak to wrona :wink: Czy te ptaki mają jakieś obiekcje do pracy z psem?
kaja
młodszy sokolnik

Jak ukozysz tak masz,starsze ptaki cieżej ale terz sie po czaśe przyzwyczajają-a z pieskem pochodzić niam niam :wink: PZ.kol
haggard
sokolnik

Marcin pisał już na forum o swojej samicy której wprowadził psa od początku i nie było zadnego problemu.
Krog
stażysta

Post autor: Krog »

Temat fajny ( tym bardziej dla żółtodziobów) wiec nie kończcie
ODPOWIEDZ