Sesja zdjęciowa
Sesja zdjęciowa
Witam.
Jestem fotografem amatorem, niedawno wpadłem na pomysł ciekawej sesji do której będzie potrzebny sokół, ale tu się pojawia jedno pytanie, i jestem ciekawy czy to nie będzie przeszkodą. Opiszę jak wyglądać ma to zdjęcie do którego chciałbym wykorzystać sokoła.
do sesji były by użyte 2 pojazdy, jeden - samochód typu cabrio w którym na tylnym siedzeniu siedział by fotograf i sokolnik jeśli trzeba będzie, drugi pojazd to motocykl (ścigacz, najchętniej Suzuki Hayabusa).
Chciał bym by koło motocykla leciał również sokół z podobną prędkością co jadący motocykl i najlepiej by leciał równolegle do motocykla.
Czy jest to możliwe do zrealizowanie jeśli chodzi o ptaka ? i jaka była by najlepsza prędkość do wykonania tego zdjęcia ?
pozdrawiam
Jestem fotografem amatorem, niedawno wpadłem na pomysł ciekawej sesji do której będzie potrzebny sokół, ale tu się pojawia jedno pytanie, i jestem ciekawy czy to nie będzie przeszkodą. Opiszę jak wyglądać ma to zdjęcie do którego chciałbym wykorzystać sokoła.
do sesji były by użyte 2 pojazdy, jeden - samochód typu cabrio w którym na tylnym siedzeniu siedział by fotograf i sokolnik jeśli trzeba będzie, drugi pojazd to motocykl (ścigacz, najchętniej Suzuki Hayabusa).
Chciał bym by koło motocykla leciał również sokół z podobną prędkością co jadący motocykl i najlepiej by leciał równolegle do motocykla.
Czy jest to możliwe do zrealizowanie jeśli chodzi o ptaka ? i jaka była by najlepsza prędkość do wykonania tego zdjęcia ?
pozdrawiam
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
Jest tyle ciekawszych motocykli...nie iem co ludzie widza w tym dlugim oblesnym ksztalcie, jak juz to cos zblizone do maszyn w stylu moto gp. CBR'ki bylyby git, jesli chcesz fotki sokola lecacego na rowni z polonezem to do dostania wpolsce, jak z jakims jeepem toyota etc to uprosic cos mozna u kolegow co odkupienia w meczecie szukaja. ciekaw jestem opinii innych o sokole i motocyklu...moim zdaniem za proste to chyba nie bedzie bo po co ma on leciec obok motocykla niby?:) a gosc w kasku wymachujacy nozka kurczaka wygladalby jak komik 
a mi sie wydaje do zrobienia. W samochodzie z fotografem dajesz goscia z wabidlem na kiju (cos jak w wypadku poloneza) zas motocyklista wpasowuje sie pomiedzy wabidlo a samochod i masz ptaka i motocykl z ta sama predkoscia jadacy. Do tego wrzucasz hasło "oddaj nerki zanim wyje ci je sokół albo skończą na asfalcie....." i kampania na rzecz oddawania organów jak się patrzy 
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
dziękuję za wypowiedzi
wiem że to łatwe nie będzie, a co do motocykla - dlaczego Hayabusa - mówi się o tym motocyklu "wędrowny sokół", stąd taka kombinacja
oczywiście gdy będzie inny motocykl to nie problem
ale napewno ścigacz, to kojarzy się jednoznacznie z prędkością
a motocykl to również wolność, takie same skojarzenia są przy sokole - prędkość i wolność 
jeszcze mam takie pytanie co do prędkości, czy ktoś mógł by orientacyjnie powiedzieć jaka może być najmniejsza prędkość lotu w takim przypadku ? i czy przy tej prędkości ptak często musi machać skrzydłami ? wiem że te pytania mogą się wydawać śmieszne, ale o ptakach nie mam pojęcia. Pytanie o machanie skrzydłami stąd że chcę używać czasów rzędu 1/40 - 1/50s po to by tło było całe rozmyte - coś jak by panoramowanie, tylko troszkę inaczej bo zdjęcie od przodu robione
jeszcze mam takie pytanie co do prędkości, czy ktoś mógł by orientacyjnie powiedzieć jaka może być najmniejsza prędkość lotu w takim przypadku ? i czy przy tej prędkości ptak często musi machać skrzydłami ? wiem że te pytania mogą się wydawać śmieszne, ale o ptakach nie mam pojęcia. Pytanie o machanie skrzydłami stąd że chcę używać czasów rzędu 1/40 - 1/50s po to by tło było całe rozmyte - coś jak by panoramowanie, tylko troszkę inaczej bo zdjęcie od przodu robione
Waitaj jak bys wytrzymal do lipca ,chetnie Ci pomge ,
tylko ze ja to mam hh,a napewmo szybko bys chcial pojechc ,to bys musial znalesc kogos z sokolem,chyba ze w ruchu ulicznym ,np.przez czerwone swiatlo,takej predkosci niema a haris miedzy samochodami ladnie lata i wmiare szybko,tylko bez kasku bysmusial smignac bo ptak niebedzie zabardzo zainteresowany jak niebedzie widzial twazy,zap suszarke wymyslil,ja byb kolege zaprosil co ma kamere instalowana do auta ,co tam po zdjeciach z tylu bys ladnie tez na filmie wygladal ,no ale sam niewiem co Ty na to.
PZ kol.
[quote="yakuza"]nie chciał bym za wiele kombinować, by np. uchwycić ptaka gdy będzie 2 - 3 metry przed motocyklem, może polecicie jakiegoś innego drapieżnego ptaka, ale większego ? tak by można było bez problemu robić zdjęcie od przodu i ptak był widoczny[/qu ote] Kolego polecam ci film pt."Sokolnik zgłoś się" lub poproś G.Dzika o demo.wiem że samica raroga leciała 1.5km za polonezem z szybkością 100 na godzine. Skończył z tym bo jeden raróg poszedł za startującym samolotem,a drugi raróg poleciał za innym samochodem 3km.