ośrodek rehabilitacji
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
ośrodek rehabilitacji
Czy może mi ktoś odpowiedzieć, jaka obowiązuje procedura w ośrodkach dotycząca rejestracji ptaków? Chodzi mi o to czy np. przyjęty do ośrodka chwilowo kontuzjowany jastrząb musi uzyskać akceptację Ministra na czasowe jego przetrzymywanie. I jak jest z jego wypuszczeniem-też zgoda ministra?
W ustawie jest napisane tylko, że nie podlega rejestracji u starosty.
W sprawie ośrodków jest napisane jakie zwierzęta mogą być rehabilitowane w takich ośrodkach.
Czy to znaczy, że ośrodek sam podejmuje decyzje, co do postępowania z przykładowym jastrzębiem?
W ustawie jest napisane tylko, że nie podlega rejestracji u starosty.
W sprawie ośrodków jest napisane jakie zwierzęta mogą być rehabilitowane w takich ośrodkach.
Czy to znaczy, że ośrodek sam podejmuje decyzje, co do postępowania z przykładowym jastrzębiem?
o ile pamiętam z czasów Warcińskich ośrodek posiadał zgodę na przetrzymywanie i rehabilitację ptaków chronionych ogólnie. co roku składało sie sprawozdanie dotyczące ptaków przewijających sie przez ośrodek (data i okoliczności w jakich ptak trafił oraz data i miejsce wypuszczenia). rocznie przez ośrodek przewijało sie nieraz ok. 100ptaków ewidencjonowanie każdego w ministerstwie byłoby totalna paranoją zwłaszcza że niektóre trafiały na wolnośc dosłownie po tygodniu od przyjścia.
Nieorientuje sie jak jest z przepisami prawa ale podaje kontakt do ptasich azylów
http://www.ptaki-polski.pl/azyle.php podane są numery tel jak i maile wiec zainteresowanym napewno na wszystko odpowiedza
a swoją drogą Profesorze mysli pan nad załozeniem w ramach szkolnej sokolarni takiego ośrodka 
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
Nie, nie planuję. To duże wyzwanie, prowadzenie takiego ośrodka. Potrzebne są fundusze, odpowiednie pomieszczenia, możliwość odizolowania ptaków chorych od zdrowych. Jeżeli znasz warunki Tucholi, to jak widzisz możliwość spełnienia tych podstawowych zasad? Próbowałem uzyskać zgodę na "aktywną rehabilitację ptaków drapieżnych". Miałem na myśli czasowe przetrzymywanie piskląt do czasu wypuszczenia metodą oblotu lub ptaków chwilowo niezdolnych do samodzielnego lotu , ale rokujących pozytywnie np. po przepierzeniu. Gdybym przyjmował wszystkie ptaki dostarczane do sokolarni za chwilę była by pełna myszołowów z połamanymi skrzydłami , bocianów i łabędzi.
Ten temat to nierozwiązany problem. Teoretycznie powinno się takimi poszkodowanymi zwierzętami zająć państwo, ale zgłoście się z chorym drapolem np. do starostwa i zobaczycie jaką drogę urzędniczą odbędziecie. Najchętniej zaproponują Wam jazdę na wasz koszt do najbliższego ośrodka rehabilitacji a to czasami kilkaset km. Te ośrodki też nie są z gumy, a należało by też zadać sobie pytanie: decydujemy się na dożywotnie przetrzymywanie myszołowa z obciętym skrzydłem przez 20 lat i kto powinien za to płacić?
Ten temat to nierozwiązany problem. Teoretycznie powinno się takimi poszkodowanymi zwierzętami zająć państwo, ale zgłoście się z chorym drapolem np. do starostwa i zobaczycie jaką drogę urzędniczą odbędziecie. Najchętniej zaproponują Wam jazdę na wasz koszt do najbliższego ośrodka rehabilitacji a to czasami kilkaset km. Te ośrodki też nie są z gumy, a należało by też zadać sobie pytanie: decydujemy się na dożywotnie przetrzymywanie myszołowa z obciętym skrzydłem przez 20 lat i kto powinien za to płacić?
Fundusze i pomieszczenia są potrzebne a to zawsze najgorsza bariera do przezwycięzenia. Choć mozna by znaleść sponsora ale o to nie latwo niestety. Jeśli myslał pan o czasowym przetrzymywaniu ptakow rokujących mozliwosci na wypuszczeniu to moze by zalozyc cos podobnego do podwarszawskiej Aviangardy w porozumieniu z innymi osrodkami ktore takowe ptaki przekazywały by Panu.... Chodzi mi dokladniej o coś w stylu osrodka do "czasowej" rehabilitacji ptaków, inne osrodki maja zapewne duzo pracy wiec takowe ptaki mogly by byc przekazywane do Pańskiego osrodka, niestety nie wiem jak sprawa ma sie w rzeczywistosci a moj post to tylko przypuszczenia i domysly ale czemu by nie sprobowac
Osrodek ośrodkowi nie rowny wiec jak by powstał ośrodek specjalizujacy sie tylko w rehabilitacji ptakow wypuszczanych na wolnosc 
Nie wiem, czy to coś Panu pomoże (a jeśli tak, to w jakim stopniu), bo sprzed 2 lat, ale może coś jednak... Sprawozdanie z kontroli ośrodka rehabilitacji zwierząt, nie zagłębiałem się zbytnio, ale na pierwszy rzut oka to odnoszę wrażenie, że 3/4 protokołu to wymienianie kolejnych pozycji biurokratycznego podłoża funkcjonowania ośrodkaNowogrodzki pisze:Czy może mi ktoś odpowiedzieć, jaka obowiązuje procedura w ośrodkach dotycząca rejestracji ptaków?
- valdi99
- młodszy sokolnik
- Kontakt:
Ośrodek Rehab. występuje o zgodę do Min. Środow. na czasowe przetrzymywanie ptaków w celu rehabilitacji, na stałe przetrzymywanie - obecnie RDOŚ. Osoba odpowiedzialna za prowadzenie ośrodka decyduje o wypuszczaniu (jak, gdzie, kiedy) z zastosowaniem warunku "niezwłocznie po odbyciu rehabilitacji"...