PTAKI CITES

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

kapral pisze:życzą sobie umowe kupna albo wyciąg z rejestru z poprzedniej rejestracji a w przypadku ptaków z zagranicy tłumaczenie umowy przez tłumacza przysięgłego. Adaś wie o czym pisze bo sam rozmawiał z moim naczelnikiem jutro ciąg dalszy:) w starostwie
i ponawiam stwierdzenie ze sa to zadania bezprawne i bezpodstawne. KOdeks administracyjny przewiduje za nadgorliwosc odpowiednie kary wiec poczekamy na wersje pisemna jego punkytu widzenia i podzialamy dalej:)
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Post autor: Marcin »

Ja mam pytanie z serii rzeczywistość a prawo polskie: jak wygląda sprawa wykorzystania do celów komercyjnych ( nie chodzi mi o sprzedaż) ptaków które wiadomo,że CITES dostaną bo w zeszłym roku starsze rodzeństwo dostało lub rodzice mają CITES. Dostanie u nas CITES trwa co najmniej kilka miesięcy w niektórych przypadkach prawie rok, czy w tym czasie można takiego ptaka wykorzystywać np do płoszenia? Wiadomo że jak ptak posiedzi w wolierze do czasu dostania papieru to do niczego się nie nadaje.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Marcin pisze:Ja mam pytanie z serii rzeczywistość a prawo polskie: jak wygląda sprawa wykorzystania do celów komercyjnych ( nie chodzi mi o sprzedaż) ptaków które wiadomo,że CITES dostaną bo w zeszłym roku starsze rodzeństwo dostało lub rodzice mają CITES. Dostanie u nas CITES trwa co najmniej kilka miesięcy w niektórych przypadkach prawie rok, czy w tym czasie można takiego ptaka wykorzystywać np do płoszenia? Wiadomo że jak ptak posiedzi w wolierze do czasu dostania papieru to do niczego się nie nadaje.
jesli rodzie maja cites to dostanie citesów na młode nie trwa kilk amiesiecy ale co najwyżej poltora miesiąca (przyajmniej w ubieglym roku tak bylo). Sam fakt złożenia wniosku o wydanie dokumentu nie oznacza ze ten dokument się dostanie więc teoretycznie nie wolno niezależnie od tego czy ma się pewność ze ptak spełnia warunki czy tez nie. To troche tak jak ze zdanym prawem jazdy - w okresie pomiedzy zdanym egzaminem a otrzymaniem dokumentu teoretycznie uprawnienia masz ale korzystać ci z nich nie wolno dopóki nie masz dokumentu i nie pomogą tłumaczenia że zapomnisz jak się samochód prowadzi.
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Post autor: Marcin »

Czyli tak jak sądziłem prawo sobie a rzeczywistość sobie. A półtora miesiąca to bardzo optimistyczna wersja.
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

Chwila, a czy przypadkiem prawo nie mówi, że MŚ musi wydać opinię pozytywną lub negatywną w ciągu 30 dni od złożenia papierów??
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Marcin pisze:Czyli tak jak sądziłem prawo sobie a rzeczywistość sobie. A półtora miesiąca to bardzo optimistyczna wersja.
nie koniecznie a ja osobiscie doswiadczylem wydania citesu ponizej 30 dni...
kapral
stażysta

Post autor: kapral »

Viktoria :) dzis dostałem papier ze starostwa. jedynym dokumentem potrzebnym do rejestracji w starostwie jest cites. w przyszłym tygodniu na stronie MŚ będą wytyczne do ustawy. dla ptaków z grupy B bez cites i ptaków na zezwolenie ministra potrzeba wszystkie te pierdoły co do tej pory
garbus2
Site Admin
Kontakt:

kapral pisze:Viktoria :) dzis dostałem papier ze starostwa. jedynym dokumentem potrzebnym do rejestracji w starostwie jest cites. w przyszłym tygodniu na stronie MŚ będą wytyczne do ustawy. dla ptaków z grupy B bez cites i ptaków na zezwolenie ministra potrzeba wszystkie te pierdoły co do tej pory
Krzyś nie mieszaj prosze - dla ptaków z grupy cites B wymagane jest jedynie jakieś potwierdzenie pochodzenia w postaci np świadectwa pochodzenia lub oswiadczenia hodowcy
ODPOWIEDZ