Na początek
Po wypuszczeniu na wolność szybko dziczeje i wraca natury...
Powiedz mi co zrobisz z ptakiem który nawet nie lata?? Jak nauczysz się kontroli wagi? Rozpoznawania kondycji? Czego się w ten sposób dowiesz o lataniu do latawca, układaniu "na towarzysza" lub metodą oblotu? Wszystko to będzie wiedza wyniesiona z książek ale bez praktyki... Kiedy już dostaniesz latającego ptaka będziesz wiedział sporo, ale popełnisz mase błędów praktycznych.
Znajdź lepiej sokolnika, a nie myszołowa z odzysku...
Powiedz mi co zrobisz z ptakiem który nawet nie lata?? Jak nauczysz się kontroli wagi? Rozpoznawania kondycji? Czego się w ten sposób dowiesz o lataniu do latawca, układaniu "na towarzysza" lub metodą oblotu? Wszystko to będzie wiedza wyniesiona z książek ale bez praktyki... Kiedy już dostaniesz latającego ptaka będziesz wiedział sporo, ale popełnisz mase błędów praktycznych.
Znajdź lepiej sokolnika, a nie myszołowa z odzysku...
To tylko takie moje przypadki nad którymi się zastanawiałem. Czy jeśli chcę zostać sokolnikiem ale nie chcę polować jedynie mam zamiar latać z ptakiem to czy muszę należeć do Towarzystwo Miłośników Ptaków Drapieżnych i Sokolnictwa - Polski Zakon Sokolników???? Co muszę zrobić aby się zapisać do tej organizacji???
- Mbartnik
- młodszy sokolnik
- Kontakt:
Musisz najpierw złapać czarnego kota. Potem o północy udać się na cmentarz i tam znaleźć jakiś grób z czerwonego kamienia...lukmar16 pisze:... Co muszę zrobić aby się zapisać do tej organizacji???
...ale zanim to zrobisz najlepiej skontaktuj się z profesorem Nowogrodzkim (dowiesz się wtedy co zrobić z tym kotem).
Do pana Mbartnik twoje żarty jakoś w ogóle mnie nie śmieszą więc jak nie chcesz pomóc to się nie wypowiadaj w tym poście. Nie rozumiem twojego celu chcesz mnie zniechęcić czy tak tylko zrobić zamieszanie??
Więc rozumiem że jeśli chcę mieć ptaka to nie muszę należeć do zakonu i wystarczy mi ta trudno dostępna zgoda ministra?? (Na stronie zakonu byłem kilka razy....)
Więc rozumiem że jeśli chcę mieć ptaka to nie muszę należeć do zakonu i wystarczy mi ta trudno dostępna zgoda ministra?? (Na stronie zakonu byłem kilka razy....)
Ostatnio zmieniony czw kwie 02, 2009 8:34 pm przez lukmar16, łącznie zmieniany 1 raz.
lukmar16 pisze: Czy jeśli chcę zostać sokolnikiem ale nie chcę polować jedynie mam zamiar latać z ptakiem to czy muszę należeć do Towarzystwo Miłośników Ptaków Drapieżnych i Sokolnictwa - Polski Zakon Sokolników???? Co muszę zrobić aby się zapisać do tej organizacji???
nie musisz sie nigdzie zapisywac ale najpierw poczytaj jak ptaka ukladac, utrzymywac i wowczas zastanow sie czy na pewno sie chcesz tym zajac. Tak czy inaczej warto zaczac od poczytania i znalezienia kogos kto niedaleko ciebie mieszka i zajmuje sie sokolnictwem
Rozumiem że grunt to wiedza i dobro ptaka. Więc wystarczy tylko ta zgoda ministra??? Może muszę spełnić jakieś inne warunki??? Oczywiście cały czas mam nadzieje że się zgodzi jakiś sokolnik z okolic łodzi ale jak już gdzieś widziałem na forum nikt się nie zgłosił.
W rehabilitację raczej si nie chcę bawić bo nie mam aż tak dogodnych warunków ale sprawy o które pytam mnie interesują a sami mówicie żeby na początek zdobywać wiedzę....
W rehabilitację raczej si nie chcę bawić bo nie mam aż tak dogodnych warunków ale sprawy o które pytam mnie interesują a sami mówicie żeby na początek zdobywać wiedzę....
Ostatnio zmieniony czw kwie 02, 2009 8:42 pm przez lukmar16, łącznie zmieniany 1 raz.
takich jak ty pojawia sie tu kilka osob w ciagu tygodnia i zwykle daja sobie spokoj po kilku dniach. Wiec docen rady jakie otrzymujesz i zrozum frustracje ludzi ktorzy w kolko musza odpisywac to samo....lukmar16 pisze:Do pana Mbartnik twoje żarty jakoś w ogóle mnie nie śmieszą więc jak nie chcesz pomóc to się nie wypowiadaj w tym poście. Nie rozumiem twojego celu chcesz mnie zniechęcić czy tak tylko zrobić zamieszanie??
po raz kolejny nie muszisz nigdzie nalezec i nie musisz miec zgody ministra o ile masz ptaka z citesem lub harrisa ze swiadectwem.lukmar16 pisze:Więc rozumiem że jeśli chcę mieć ptaka to nie muszę należeć do zakonu i wystarczy mi ta trudno dostępna zgoda ministra?? (Na stronie zakonu byłem kilka razy....)
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez garbus2, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mbartnik
- młodszy sokolnik
- Kontakt:
1. Nie przypominam sobie "bruderszafta" z kolegą, a tu nagle na TY.lukmar16 pisze:...twoje...nie chcesz pomóc to się nie wypowiadaj .... Nie rozumiem twojego celu chcesz mnie zniechęcić czy tak tylko zrobić zamieszanie??
2. W uszczypliwy sposób próję CI uświadomić ignorancję płynącą z TWOICH postów. Po przeczytaniu choćby 10% starych tematów ZNALAZŁ BYŚ odpowiedź na wszystkie SWOJE pytania i niepotrzebnie nie powielał BYŚ wątków.
I jeszcze jedno - nie w "tym poście", a "w tym temacie".
To tyle z mojej strony.
Ale jak już zdążyłem się zorientować po lekturze forum to osobie nie należącej do żadnej organizacji raczej trudno jest zdobyć ptaka...
http://www.sokolnictwo.pl/zacz.htm - tu jest napisane że aby latać to należy wstąpić do zakonu aby móc latać więc stąd niektóre moje pytania..
http://www.sokolnictwo.pl/zacz.htm - tu jest napisane że aby latać to należy wstąpić do zakonu aby móc latać więc stąd niektóre moje pytania..
kawałek dalej jest prosba o odwiedzenie oficjalnej strony zakonu. Zreszta 2002 to bylo troche temu ale masz racje pora zrobic update strony i dodam ze od niedawna juz nad tym pracuje....lukmar16 pisze:Ale jak już zdążyłem się zorientować po lekturze forum to osobie nie należącej do żadnej organizacji raczej trudno jest zdobyć ptaka...
przepraszam ale to pan zaczął na TY a nie ja.Mbartnik pisze: Musisz najpierw złapać czarnego kota. Potem o północy udać się na cmentarz i tam znaleźć jakiś grób z czerwonego kamienia...
...ale zanim to zrobisz najlepiej skontaktuj się z profesorem Nowogrodzkim (dowiesz się wtedy co zrobić z tym kotem).
Jeszcze jedna sam pan napisał STARYCH a starych stron już się trochę naczytałem i niektóre zapisy zaprzeczały innym.
Ostatnio zmieniony czw kwie 02, 2009 8:56 pm przez lukmar16, łącznie zmieniany 1 raz.
Więc może tak na koniec chciałbym się na przyszłość dowiedzieć w jaki sposób gdy już będę gotowy mam pozyskać ptaka z citesem lub tego Harrisa ze świadectwem??? Z góry dziękuje wszystkim którzy udzielili mi informacji i życzę sukcesów ze swoimi ptakami. I jeszcze jednao czy po nabyciu ptaka trzeba go rejestrować (gdzie to zrobić)???