2gi Międzynarodowy Festiwal Sokolnictwa w Wielkiej Brytanii

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

JoHn DuMbaR pisze:Pani Marcinie swietna stronka. Kiedys probowlem na nia wejsc ale jakos nie moglem.
Super prezentuje sie sokolnik w takim stroju z rarogiem na rekawicy. Dniestru tylko brakuje do szczescia i mamy Dumke na 2 serca :). Odezwe sie do Pana na pm. Chcialbym porozmawiac w najblizszym czasie.
Dziękuję. Staram się robić rzeczy według historycznych wykrojów i z podobnych materiałów.
Czekam na pm.
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Post autor: Marcin »

Ja też uważam że strój szlachecki najbardziej "reprezentacyjny " dla staropolskiego sokolnictwa. Taki strój przynajmniej wyróżniałby się ze średniowiecznej cepelii.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Byłem na I festiwalu i sokolnik w stroju szlachty polskiej byłby tam jak najbardziej na miejscu i w "klimacie".
Szkoda tylko, że niektórzy pod wpływem w/w stroju (chyba, bo mam nadzieję, że nie charakteru) poczuwają się do obowiązku bycia opojem i warchołem , bo to niby tak w klimacie?. To tak na marginesie.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby Bartnik dołączył do ekipy(zapewne na Walnym zebraniu gniazda temat wyjazdu będzie przerabiany). Jak zwykle w takich przygotowaniach jakiś czas gadulstwa jest potrzebny, ale przychodzi czas na konkrety.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Nowogrodzki pisze:Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby Bartnik dołączył do ekipy(zapewne na Walnym zebraniu gniazda temat wyjazdu będzie przerabiany). Jak zwykle w takich przygotowaniach jakiś czas gadulstwa jest potrzebny, ale przychodzi czas na konkrety.
Panie Profesorze. Z wielką chęcią, jednak moja praca (pszczoły) jest tak nieprzewidywalna, że nie jestem w stanie nic powiedzieć na zapas. Oprócz tego dochodzi sprawa pieniędzy (niestety).
Podejrzewam, że na walnym będzie czas na ten temat więc co innego rozmowa, a co innego klepanie w klawisze.
W razie czego mam kompletne obozowisko, łuki, kusze i czarnoprochowce (długie i krótkie). Oczywiście Cites również.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

zdjęcie które wkleiłem przedstawia mojego kolegę który ma firme zajmująca sie rekonstrukcjami historycznymi od czasow prasłowiańskich po drugą wojnę światową i zdeklarował mi sie ze wypożyczy ubiory wrazie potrzeby. ja jestem zdecydowany jechac na własny koszt ale jesli moge dołożyć coś od siebie by reprezentować Gniazdo i polskie sokolnictwo to bardzo chetnie :wink:
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

Firmę??
Cóż, przywykłem do dokładania kasy do odtwórstwa a nie zarabiania jej na tym...
kazach
stażysta

Post autor: kazach »

I kto jedzie do uk ??
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Nie wiem mozliwe jest, ze ja bede jechal na wlasny koszt jesli moj nadajnik przejdzie pomyslnie testy, Irku jak by co byla by mozliwosc podpiecia sie pod Twoje stoisko?, Dawid zamowiles to co miales zamowic w UK? Sa jeszcze wolne miejsca, bo szef moj sie napalil na HH...
haggard
sokolnik

niestety nie wiem jak będzie z tym wyjazdem ponieważ sytuacja na gruncie zawodowym bardzo sie zmieniła i na razie inne sprawy mam na głowie. najprawdopodobniej bedę musiał zakup HH odpuścić
kazach
stażysta

Post autor: kazach »

Dawid co problemy z ULC ?????????????????
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

A propos ubiorów, ubranie w którym był Dzik we Wrocławiu i Płocku zaprojektował p. Andrzej Grzybowski ze słowami: Grzesiu będziesz miał ubranie w którym nie będziesz wyglądał jak idiota co właśnie uciekł z operetki. Epoka ? Jan Chryzostom Pasek po powrocie z Danii. Kołpak rysi, szkofia ,czamara 3/4barwy polowej ,portki o ton jaśniejsze,pas i buty juchtowe .- Chyba nikt nie wybierał się na polowanie w kontuszu. [/list]
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

wojtektkn pisze:,czamara 3/4barwy polowej... w kontuszu.
Ot i cała odpowiedź w pytaniu zawarta :razz:
Czamara to poprostu kontusz, bądź w wieku XVI delia z gorszego materiału.
Ubiór na polowanie różnił się jedynie jakością i czasami kolorem. Zupełnie jak w naszych czasach - przekopywać działki w garniturze się nie godzi, a w dżinsach już można.

Różnorodność i krój strojów był wyznacznikiem statusu społecznego.
Szłachcic i na polu musiał wyglądać jak szlachcic coby z chłopem go nie pomylono.

A druga sprawa to taka, że dawniej w stroju polowym na "wyjątkowych okazjach" lub przed "wyjątkowym towarzystwam" wystąpić nie wypadało.
haggard
sokolnik

wojtektkn pisze:A propos ubiorów, ubranie w którym był Dzik we Wrocławiu i Płocku zaprojektował p. Andrzej Grzybowski ze słowami: Grzesiu będziesz miał ubranie w którym nie będziesz wyglądał jak idiota co właśnie uciekł z operetki. Epoka ? Jan Chryzostom Pasek po powrocie z Danii. Kołpak rysi, szkofia ,czamara 3/4barwy polowej ,portki o ton jaśniejsze,pas i buty juchtowe .- Chyba nikt nie wybierał się na polowanie w kontuszu. [/list]
ubiór reprezentuje kraj i jego dziedzictwo kulturowe. nie chodzi tu o to aby ubrać się jak na polowanie. wejdź na stronę fetiwalu i zobacz ubrani są orlarze z Mongolii. myślisz że tak sie ubierają na polowanie? :wink: Festival to nie polowanie ale uroczystość stąd strój bardziej odświętny i oficjalny
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

haggard pisze: ubiór reprezentuje kraj i jego dziedzictwo kulturowe. nie chodzi tu o to aby ubrać się jak na polowanie.
Pamiętajmy o datowaniu!! Jeżeli ruszymy wieki od XIII do XV to nijak się to odniesie do dziedzictwa kulturowego. A i wcześniejsze lata niewiele o tym powiedzą. Jedyne co pozostaje to nasza słynna "wolność szlachecka"...

Prawda MB??
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Post autor: Marcin »

No i jak? Jedzie ktoś od nas na festiwal?
ODPOWIEDZ