2gi Międzynarodowy Festiwal Sokolnictwa w Wielkiej Brytanii

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

Ja sie wybieram,Arek nie wachaj się,nastepna okazja za 2 lata.
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

Witam.
Ja się wybieram na Festiwal, będę miał swoje stoisko z kapturami. Pomyslałem, że jeżeli ktoś w Polsce robi jakieś ciekawe akcesoria sokolnicze, to może się do mnie przyłączyć.
Mogę też ewentualnie pomóc w organizanizacji stoiska Polskiego.
Chwal Ćwik
Irek
Załączniki
DSCN3720.JPG
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Pomoc się przyda, rozmawialiśmy nad 3-osobową oficjalną ekipą. Cała trudność (do pokonania) to przygotowanie materiałów. Z Zakonu jest wytypowana osoba-Przemek.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

ja się bardzo chętnie wybiorę :) i tak w tym okresie bede miał do odebrania ptaki w UK. jesli byłaby możliwość reprezentować polską ekipę to jestem bardzo chetny no i mam ptaki z Citesami które można zabrać
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Ilość osób w reprezentacji nie jest określona, jest tylko jedno ale. Mamy do dyspozycji określoną kwotę do dyspozycji jako zwrot kosztów dla oficjalnej reprezentacji. Dlatego też organizacje sokolnicze typują swoich delegatów.Jeśli ktoś chce dołączyć-oczywiście jak najbardziej będzie mile widziany.
haggard
sokolnik

pieniądze pieniędzmi. ja tak czy owak jestem zdecydowany pojechać. zauważyłem że każdy kraj prezentuje się w swoich tradycyjnych strojach. w przypadku Polski jak sadzę najwłasciwszy byłby ubiór z czasów Polski szlacheckiej. pewnie niektórzy pamietają G.Dzika z Łowów we Wrocławiu
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

szlacheckiej czyli jaki ?? widziałem w europie 2 kategorie strojow sokolniczych XIII-XV wiek i XVII wiek...
ZaP
haggard
sokolnik

ni musi to być strój dworskiego sokolnika bo w tym okresie pod pierzem polwał prawie każdy kto mial tytuł szlachecki bo tak wypadało.
haggard
sokolnik

myślałem raczej o czymś takim
Załączniki
ostry.jpg
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

niestety ale sokolnicy tak się nie ubierali...
haggard
sokolnik

więdz powiedz mi Zap jak ubierali sie w tamtych czasach sokolnicy zważywszy na fakt że każdy kto miał tytuł szlachecki miał jednego lub dwa ptaki gatunku zaleznego od stanu majątkowego i przyznanych przez możnych przywilejów. bo w kazachstanie sokolnika poznasz po tym że ma ptaka na rekawicy a nie po stroju bo ubiera sie jak każdy inny kazach. a czy arabski sokolnik czymś sie rózni ubiorem od araba który sokolnikiem nie jest? konkretny ubiór sokolnika obowiazywał jedynie dworskich sokolników którzy układali ptaki do polowania dla władców.
myślę że ewentualny strój powinien reprezentować polską kulturę więc prosze nie wklejaj zaraz zdjęc rycin z przekazów historycznych rodem z Niemiec, Francji czy Anglii.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

ZaP pisze:niestety ale sokolnicy tak się nie ubierali...
BZDURA!!!
Sokolnikami w XVII wieku byli (poza królewską sokolarnią oczywiście) jedynie majętni ziemianie zwani potocznie szlachtą.
Strój na zdjęciu prezentuje strój z przełomu XVI-XVIIwiek.
Jedynym elementem dodanym może być skórzana torba zawieszona na pasie pod delią (na żupanie) i tyle. Wersja letnia to sam żupan ewentualnie z połami podwiniętymi i zaczepionymi do pasa.
Stroje tzw. wczesne i średniowieczne powinniśmy sobie odpuścić z prostej przyczyny - na ziemiach Polskich były moło reprezentacyjne w porównaniu do reszty europy. Za to wiek XVII jest kwintesencją Polskiej mody i ducha. Później utoneliśmy w szweckich (zniewieściałych) koronkach i pudrowanych facjatach.
Dla porównania również strój z tego okresu (podczas spaceru na polach z rarogiem) jest w galerii na mojej stronie (jak tylko serwer zechce się podnieść) http://www.horda.lua.pl/galeriasok.htm

I żeby nie byc gołosłownym to wspomnę tylko, że odtwórstwem historychnym zajmuję się od prawie 10 lat, a wiedzę czerpie z opracowań naukowych, a nie z własnego widzimisie i tego co zobaczę okazjonalnie na turniejach.

edycja w celu poprawienia adresu strony
Ostatnio zmieniony pn lut 23, 2009 1:41 pm przez Mbartnik, łącznie zmieniany 1 raz.
haggard
sokolnik

myslę że prezentowanie sokolnictwa jako spuścizny kulturowej a nie tylko metody polowania jest bardzo ważne i jest argumentem przemawiającym na nasz plus. sokolnictwo to element naszej kultury. rzecz w tym żeby zaprezentować Polskę jako kraj o ciekawej historii i kulturze. również tej sokolniczej. zobacz Zap jak wyglądają na zdjęciach z festiwalu orlarze z Kirgistanu. oczywiste jest ze nie ubieraja sie tak jadąc polować na lisy.to porostu ich tradycyjny strój. nie wiem czy gdziekolwiek istniało coć takiego jak strój sokolnika
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Pani Marcinie swietna stronka. Kiedys probowlem na nia wejsc ale jakos nie moglem.
Super prezentuje sie sokolnik w takim stroju z rarogiem na rekawicy. Dniestru tylko brakuje do szczescia i mamy Dumke na 2 serca :). Odezwe sie do Pana na pm. Chcialbym porozmawiac w najblizszym czasie.
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

Nie powinniśmy się bawić w wieki XIII-XV z jednej prostej przyczyny. Cała Europa ubierała się wtedy podobnie. Ale lata naszej Złotej Wolności Szlacheckiej przyniosły ciekawe stroje występujące TYLKO w Rzeczpospolitej Obojga Narodów... I mimo, że niecierpię Polski Szlacheckiej musze przyznać, że ubiór tamtych czasów wyrużniałby naszych sokolników najbardziej...
W wieku XV nogawice, gacie i dublety były powszechne, tak samo jak cote w wieku XIII. Nikt nie skojarzy tych ubiorów z Polską.
ODPOWIEDZ