Wykonywanie polowania - interpretacja przepisów

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Wykonywanie polowania - interpretacja przepisów

Post autor: Marcin »

W innym temacie była mowa o polowaniu z ptakiem łowczym z podjazdu.
Przepisy przewidują polowanie z podjazdu z ptakiem łowczym. Rozdział 2 & 6 regulaminu polowań mówi podczas polowania nie strzela się do : zwierzyny z pojazdów mechanicznych z włączonum silnikiem
Podkreślam słowo nie strzela się. Moim zdaniem przepisy zezwalają na polowanie z samochodu z ptakiem
Druga sprawa:

3. Podczas łowów zbiorowych, w trakcie wykonywania pracy przez jednego ptaka łowczego, wszystkie pozostałe współuczestniczące w łowach ptaki winny znajdować się na rękawicach sokolników i w tym czasie nie mogą być użyte do łowów.

Ten przepis chyba zakazuje polowania w tandemie.
Jakie są Wasze opinie na ten temat.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

nie ma tu słowa o zakazie a przepisy nie przewidują po prostu takiego polowania. Znowu interpretacja tylko bo nie ma w przepisach napisane że zakazuje się polowania w tandemie...
ZaP
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Wydaje mi się że ustawodawca miał na myśli to żeby jeden ptak nie złapał drugiego i faktycznie nie przewidywał takiego polowania ale można ten przepis interpretować na niekorzyść czyli jako zakaz.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

tandem jak tandem ale ustawodawca w tym przepisie na pewno nie przewidzial polowania z np harrisami w grupie
mazovian
pisklę

Post autor: mazovian »

Wymieniony wyżej przepis mówi wyraźnie, że nie można polować z kilkoma ptakami naraz ( ptaki winny znajdować się na rękawicach sokolników i w tym czasie nie mogą być użyte do łowów.), wynika to z wykładni językowej danego przepisu. I nie ma mowy o interpretacji regulaminu, która by dopuszczał użytek więcej niż jednego ptaka. IMO
kowalkem
początkujący

Post autor: kowalkem »

Myślę, że jednak jest możliwość polowania w tandemie. Przepis, który mówi o tym, że tylko jeden ptak może być w powietrzu odnosi się tylko do polowania zbiorowego. Jeśli polujemy indywidualnie takich obostrzeń nie ma.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Wiedzialem ze lanner-man odniesie sie do tego postu;),pewnie ze mozna w tandemie polowac, niektorzy maja nawet taki zamiar;)
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Marcin pisze:Przepisy przewidują polowanie z podjazdu z ptakiem łowczym. Rozdział 2 & 6 regulaminu polowań mówi podczas polowania nie strzela się do : zwierzyny z pojazdów mechanicznych z włączonum silnikiem
Podkreślam słowo nie strzela się. Moim zdaniem przepisy zezwalają na polowanie z samochodu z ptakiem
Być może ustawodawca nie przewidział innego rodzaju polowania, jak tylko z bronią palną, i dlatego też napisane jest "nie strzela się", a nie "nie poluje się". Dowiemy się, jak komuś zostanie wytoczona sprawa z tego tytułu :mrgreen:
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Stachu pisze:
Marcin pisze:Przepisy przewidują polowanie z podjazdu z ptakiem łowczym. Rozdział 2 & 6 regulaminu polowań mówi podczas polowania nie strzela się do : zwierzyny z pojazdów mechanicznych z włączonum silnikiem
Być może ustawodawca nie przewidział innego rodzaju polowania, jak tylko z bronią palną, i dlatego też napisane jest "nie strzela się", a nie "nie poluje się". Dowiemy się, jak komuś zostanie wytoczona sprawa z tego tytułu :mrgreen:
Ustawodawca musiał przewidzieć sokolnictwo jako sposób polowania poniewaz i tym samym regulaminie polowań określa sposoby polowania za ptakiem łowczym.
Dla mnie polowanie z samochodu jest dozwolone. Inna sprawa to to że nie bardzo jest na co w ten sposób polować jeżeli nie ma się pozwolenia na "czarne". No chyba ze z jastrzebiem na grzywacze co mogło by być niezłym polowanien zwłaszcza że inaczej nie sposób się do grzywaczy zbliżyć. A zdobycz byłaby pierwszej próby.
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

http://www.youtube.com/watch?v=4KlRJNqj ... emb=0&aq=f
Na tym filmie widać jak wszechstronne potrafią być jastrzebie. Dzięki częstym atakom na czarnuchy z samochodu zyskały sprawność szybkość i doświadczenie. Oczywiście to łapanie gołębi przy sztucznym świetle mi sie nie podoba.
Narni
żółtodziób

Post autor: Narni »

Marcin pisze: Rozdział 2 & 6 regulaminu polowań mówi podczas polowania nie strzela się do : zwierzyny z pojazdów mechanicznych z włączonum silnikiem
troszke jesteś w błedzie bo mowi: " § 6.Podczas polowania nie strzela się do: 3) zwierzyny z pojazdów mechanicznych i konnych oraz łodzi o napędzie mechanicznym z pracującym silnikiem; przez ten zapis mozna rozumiec ze napęd mechaniczny odnosi się wylącznie do łodzi jednak spojnik "oraz" jest spojnikiem lacznym wiec do konca nie jestem pewien jak jest naprawde ale napisalem juz posta na forum prawniczym z prośbą o wyjasnienie tego (( zapewne zostane zlinczowany tam za to ale pewnie uzyskam odpowiedz)) . Wiec jak sie dowiem jak nalezy interpretowac ten zapis to napisze :) Na Twoim miejsu jesli polujesz wolalbym sie nie upierac przy twierdzeniu ze wolno strzelac z pojazdu jesli go wylaczysz bo wiele osob ten zapis roznie interpretuje a kłopoty z tym zwiazane to tylko niepotrzebne psucie sobie nerwow i stracony czas :)
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

Chyba się nie zrozumieliśmy ja nie twierdze że można strzelac z samochodu z wyłączonym silnikiem bo nie można, można strzelać z łodzi z wyłączonym silnikiem. Ja twierdze ze przepisy nie zabraniają polowania z ptakiem z samochodu. Strzelanie z samochodu wogóle mnie nie interesuje.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Narni pisze: "oraz" jest spojnikiem lacznym wiec do konca nie jestem pewien jak jest naprawde
Te przepisy są podyktowane chęcią/potrzebą dania szansy zwierzynie. Strzelanie z samochodu czy z zaprzęgu konnego bryczki czy sań bardzo ułatwia polowanie. Wyobrażasz sobie taką ambonę na kółkach? Możesz włączyć cicho muzyczkę, ogrzać nóżki.Nie wieje, nie pada i zawsze można sie ustawić w dowolnym miejscu.Pychota.
Zapis regulaminu pozwala podjechać łodzą motorową w trzciny , ale strzelać z łodzi bez włączonego silnika, bo to bezpieczniej dla zwierzyny i ludzi. Trzeba interpretować te przepisy w/g celu ljaki przyświecał ustawodawcom.
Co do przepisu dotyczącego polowania tylko z jednym ptakiem w powietrzu, to wiemy kto zaproponował tak sformułowany zapis. Celem było bezpieczeństwo ptaków, zdarzały się przypadki ataku jastrzębia na jastrzębia. A z drugiej strony nikt w Polsce nie myślał wtedy o polowaniach w tandemie. Faktycznie na polowaniu indywidualnym nie ma problemu.
Awatar użytkownika
Marcin
młodszy sokolnik

No tak w cytowanym poście faktycznie napisałem ze z pojazdu z włączonym silnikiem ale to tylko błąd "drukarski"
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Marcin pisze:Ja twierdze ze przepisy nie zabraniają polowania z ptakiem z samochodu.
Faktycznie ustawodawca nie uwzględnił tego sposobu polowania z ptakiem łowczym. Pytanie tylko do prawników: co jest prawnie ważniejsze-polowanie sposobami wymienionymi w rozporządzeniu jako metodami dozwolonymi łowienia zwierzyny za pomocą ptaków łowczych czy stosowanie zasady, że jak nie zabroniono to znaczy że wolno?
ODPOWIEDZ