2gi Międzynarodowy Festiwal Sokolnictwa w Wielkiej Brytanii

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
garbus2
Site Admin
Kontakt:

2gi Międzynarodowy Festiwal Sokolnictwa w Wielkiej Brytanii

Post autor: garbus2 »

Może ktoś z was również otrzymał email ze szczegółami. Ten, który dostałem mówi, że:

1) Festiwal odbędzie się w dniach 11-12.07.2009
2) szczcegóły można znaleźć na stronie www.falconryfestival.com
3) Organizatorzy zgromadzili fundusze sponsorskie w wysokości 400funtów na pokrycie dojazdu dwóch sokolników z każdego z krajów (jest kilka warunków skorzystania z tej opcji).
4) Namioty wystawowe będą podzielone na kraje lub jeśli z danego kraju będzie tylko 1 lub 2 sokolników wówczas otrzymają miejsce w namiocie międzynarodowym
5) Osoby, które skorzystają z funduszu sponsorskiego będą równiez miały wyżywienie a także zapewnione śpiwór i miejsce w namiocie. Osoby nie korzystające z funduszu mogą wynając lub kupić śpiwór na miejscu po wcześniejszym kontakcie z organizatorami. Festiwal zacznie organizację 7 lipca i zakończy 13 lipca ( w tym okresie można już tam przebywać a 8 i 9 lipca zaplanowane są wycieczki dla chętnych)
6) Osoby, które nie będą spały w namiotach wystawowych mogą skorzystać z kempingu zlokalizowanego nieopodal i rozstawić tam swój namiot.
7) Organizatorzy umożliwią wypożyczenie ptaków na okres festiwalu jeśli zajdzie taka potrzeba.
8.) Możliwe iż dostępni będą również tłumacze.
9) Organizatorzy oferują pomoc w wypadku chęci organizacji spotkań regionalnych w trakcie trwania festiwalu
10) Osoby reprezentujące kraj powinny przygotować prezentację na temat danego kraju wraz z flagą państwową (będzie pochód)

Są chętni :) ??? Uważam że powinny być to osoby które przynajmniej w jakimś stopniu posługują się angielskim. A może jakieś pomysły jak powinno wyglądać polskie stoisko na festiwalu?
Awatar użytkownika
jarek
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: jarek »

Ja też dostałem tego e-maila. No i oczywiście jestem chętny ;) Małe sprostowanie - te 400 funtów jest dla delegacji, jeśli pojedzie więcej sokolników z danego kraju, to te 400 funtów muszą podzielić między siebie. Warto byłoby się w przyszłym roku zaprezentować z porządnym, Polskim stoiskiem...
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Pierwsze moje przemyślenia na ten temat to:
1. Jeśli ma to być stoisko polskie, to naprawdę zostało mało czasu na przygotowania.
2. Powinny być elementy historyczne i współczesne ( zasobność zbiorów historycznych polskiego sokolnictwa jest niewielka a i z udokumentowaniem współczesnej historii mamy problemy)
3. 400 funtów na przejazd 2 ludzi wystarczy, ale materiały na organizację stoiska trzeba przewieź a do tego potrzebny jest odpowiedni transport tzn. trzeba prawdopodobnie znaleźć sponsorów.
4. Potrzebne byłyby stroje historyczne-(szycie lub wynajęcie)
5. Przydałby się jakiś film
6. Potrzebna jest grupa ludzi do organizacji takiej prezentacji w formie stoiska.
7.Powinne to być osoby znające języki obce (angielski, niemiecki, francuski)
8. Osoby występujące w delegacji krajowej sokolnictwa powinny wg mnie mieć uporządkowane priorytety tzn. reprezentować Polskę, sokolnictwo, organizację macierzystą a na końcu siebie.
W I festiwalu wypadliśmy marnie, delegacji krajowej nie było. Było parę osób z Polski i to wszystko. I nadal nic nie stoi na przeszkodzie, żeby każdy tam pojechał we własnym imieniu. Ale jeżeli ma to być reprezentacja polskiego sokolnictwa, to całkiem inna „bajka”.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

jarek pisze:Ja też dostałem tego e-maila. No i oczywiście jestem chętny ;) Małe sprostowanie - te 400 funtów jest dla delegacji, jeśli pojedzie więcej sokolników z danego kraju, to te 400 funtów muszą podzielić między siebie. Warto byłoby się w przyszłym roku zaprezentować z porządnym, Polskim stoiskiem...
faktycznie - nie doczytałem ze było tam "2 or more" :oops:
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Ciekawa propozycja i jak najbardziej popieram, trzeba wyslac delegacje ktorej nie bedziemy sie wstydzic i moim zdaniem nalezalo by wyslac kogos z jastrzebiem nawet podejsc troche pod publike i pojechac z duza samica i pokazac ze german goshawk to nic w porownaniu z polish goshawk, no i przedewszystkim powinno to sie odbyc w duchu patryiotycznym, stroje, jestem za, film jestem za jak najbardziej, przydalo by sie cos ciekawego, mozna by sprubowac zalatwic jakis projektor i cos wyswietlic nawet w namiocie, stroje nasze wyroby, prace nawet plastyczne tu by trzeba bylo z Panem Heniem zagadac. Wszystko jest do omowienia i mozna by to chociaz czesciowo zalatwic na Lowach, jak by ktos chcial to mozna pogadac na ten temat, ja na lowach bede jak mnie nic nie zje bo potracic to ja sie nie dam wiec chetnie podyskutuje na ten temat...
Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Przywóz ptaka lub psa jest możliwy, ale jest długa kwarantanna. Organizatorzy pożyczają ptaki i robią to z dużym zaufaniem,
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Na czas festiwalu Czesi i Slowacy połączyli siły i całkiem nieźle się prezentowali(po prawej stronie namiotu była nazwa słowackiego klubu):
Załączniki
1.JPG
2.JPG
Namiot Czechów i Słowaków.JPG
Ostatnio zmieniony ndz lis 09, 2008 8:20 pm przez Nowogrodzki, łącznie zmieniany 1 raz.
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

Witam.
Popieram idee zorganizowania jakiegoś stoiska, bo naprawdę wypadło to słabo za pierwszym razem. Ja mieszkam w Irlandii, ale mogę w jakiś sposób pomóc.
Raven_Corvus pisze:moim zdaniem nalezalo by wyslac kogos z jastrzebiem nawet podejsc troche pod publike i pojechac z duza samica i pokazac ze german goshawk to nic w porownaniu z polish goshawk
Trąca to jakimś szowinizmem delikatnie, a na pewno nie o to chodzi organizatorom.
Nowogrodzki pisze:Przywóz ptaka lub psa jest możliwy, ale jest długa kwarantanna.
NIe jest tak źle, nie jest wymagana kwarantanna, wystarczy zaświadczenie od weterynarza, na specjalnym druku Unii Europejskiej i nie ma przeszkód. Już nieraz ja i mój kolega przywoziliśmy ptaki na wyspy. :smile:
Chwal Ćwik
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

irek pisze:NIe jest tak źle, nie jest wymagana kwarantanna, wystarczy zaświadczenie od weterynarza, na specjalnym druku Unii Europejskiej i nie ma przeszkód. Już nieraz ja i mój kolega przywoziliśmy ptaki na wyspy.
O.k.To dobrze, nas informowano inaczej. Dlatego też organizatorzy proponowali użyczenie ptaków na czas festiwalu.
Przyznaję, że był to trochę dla nas zaskakujący obrazek, jak po finale hodowca z uśmiechem na twarzy szukał "zagubione" białozory użyczone komuś na finał.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Nowogrodzki pisze:
irek pisze:NIe jest tak źle, nie jest wymagana kwarantanna, wystarczy zaświadczenie od weterynarza, na specjalnym druku Unii Europejskiej i nie ma przeszkód. Już nieraz ja i mój kolega przywoziliśmy ptaki na wyspy.
O.k.To dobrze, nas informowano inaczej. Dlatego też organizatorzy proponowali użyczenie ptaków na czas festiwalu.
Przyznaję, że był to trochę dla nas zaskakujący obrazek, jak po finale hodowca z uśmiechem na twarzy szukał "zagubione" białozory użyczone komuś na finał.
moze to stare info kiedy jeszce dawno temu byla kwarantanna lub jakas zaszlosc z epidemii ptasiej grypy. Kiedy media nic ni nakrecaja wjazd do UK z ptakiem jest obarczony dokładnie takimi samymi restykcjami jak wjazd do Niemiec i innych krajow EU - cites jako dokument potwierdzajacy lgalnosc i zaswiadczenie weterynaryjne.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Na łowach kilka spraw z sokolniczym udało się w tej sprawie uzgodnić. Więc proszę chętnych, którzy chcieliby reprezentować Gniazdo na tym Festiwalu o zgłoszenie się celem ustalenia kolejnych kroków w przygotowaniach. Sugeruję by zgłaszający znali choć trochę angielski, liczyli się z możliwością nocowania w namiotach na miejscu oraz mieli ptaka z citesem którego możnaby zabrać ze sobą.

Wydaje mi się ze najlepiej byłoby zrobić wspólną reprezentację wraz z Zakonem np po dwie osoby z obu organizacji? Ktoś ma jakieś inne przemyślenia?

Ja służe pomocą w tłumaczeniu na angielski materiałów.
bogdan67
stażysta

Post autor: bogdan67 »

garbus2 pisze:Wydaje mi się ze najlepiej byłoby zrobić wspólną reprezentację wraz z Zakonem np po dwie osoby z obu organizacji? Ktoś ma jakieś inne przemyślenia?
Pomysł dobry ale przydała by się osoba która jest tam na mjejscu, mogła by pomóc w organizacji stoiska ewentualnie jakiś poczęstónek Polską kuhnią odszedł by koszt transportu wielu rzeczy nie trzeba by tam ciągnąć.Może warto poszukać takiej osoby która interesuje się sokolnictwem jest z Polski i tam mjeszka gdzieś blisko ,wiem że takie osoby są w UK
garbus2
Site Admin
Kontakt:

jedna taka juz sie nawet zglosila. Mam naddzieje ze znajda sie tez chetni z Polski do zajecia sie tym tematem i reprezetacji Gniazda - ponawiam prośbę o zgłaszanie się
Awatar użytkownika
Janusz Sielicki
żółtodziób
Kontakt:

Post autor: Janusz Sielicki »

garbus2 pisze:
Nowogrodzki pisze:
moze to stare info kiedy jeszce dawno temu byla kwarantanna lub jakas zaszlosc z epidemii ptasiej grypy. Kiedy media nic ni nakrecaja wjazd do UK z ptakiem jest obarczony dokładnie takimi samymi restykcjami jak wjazd do Niemiec i innych krajow EU - cites jako dokument potwierdzajacy lgalnosc i zaswiadczenie weterynaryjne.
Na poprzednim Festiwalu wstepnie planowano by kazda delegacja przyjechala ze swoimi ptakami. Zakaz przywozenia ptakow byl zwiazany wlasnie z ptasia grypa, i by nie odwolywac imprezy Hawk Board zorganizowal lokalne ptaki. Generalnie okazalo sie, ze dosc dobrze to zagralo, stad teraz rozpatrywane sa w zasadzie obie opcje, zaleznie od rozwoju sytuacji, odleglosci z jakiej przyjada goscie, etc.
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

chcial bym sie zapytac czy wiadomo cos o wyjezdze na festiwal ,czy moze wybiera sie ktos prywatnie ? :smile:
ODPOWIEDZ