XXXV Międzynarodowe Łowy z Sokołami
XXXV Międzynarodowe Łowy z Sokołami
Z przyjemnością chciałbym ogłosić iż w tegorocznych Jubileuszowych Łowach z Sokołami mogą brać udział w charakterze obserwatorów osoby nie należące do Gniazda Sokolników. Osoby, które chciałby wziąść udział w Łowach powinny wysłać swoje zgłoszenie na mój email (w stopce poniższej wiadomosci - ikona email). W zgłoszeniu proszę o podanie: imienia i nazwiska, wieku, adresu kontaktowego, emaila oraz telefonu kontaktowego. Zgłoszenia przyjmujemy do piątku (07.11.2008) włącznie.
Łowy odbędą się w dniach 12.11.2008-16.11.2008 w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego. Koszt imprezy za całość pobytu (wyzywienie wraz z noclegami za wszystkie dni) to 400PLN plus opłata organizacyjna w wysokości 20PLN.
Program imprezy:
sroda – 12 listopada
15.00 – przyjazd i zakwaterowanie uczestników
19.00 – kolacja
21.00 – spotkanie organizacyjne
czwartek – 13 listopada
8.00 – sniadanie
9.30 – uroczyste otwarcie Łowów
10.30 – wyjazd w łowiska
16.30 – koniec polowania i powrót na kwatery
18.00 – kolacja
20.00 – wieczór towarzyski, kiermasz akcesoriów sokolniczych
piatek - 14 listopada
8.30 – sniadanie
10.00 – wyjazd w łowiska
18.00 – kolacja
20.00 – wspólna uroczysta kolacja
sobota – 15 listopada
8.00 – sniadanie
9.00 – prezentacja ptaków łowczych dla publicznosci
10.00 – wyjazd w łowiska
16.00 koniec polowania
16.30 – uroczysty pokot i zakonczenie Łowów
18.30 – kolacja
20.00 – historia Ogólnopolskich Łowów z Sokołami
niedziela – 16 listopada
8.00 – sniadanie
9.00 – Msza Hubertowska
- wyjazd uczestników
ZAPRASZAMY SERDECZNIE!!!
Łowy odbędą się w dniach 12.11.2008-16.11.2008 w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego. Koszt imprezy za całość pobytu (wyzywienie wraz z noclegami za wszystkie dni) to 400PLN plus opłata organizacyjna w wysokości 20PLN.
Program imprezy:
sroda – 12 listopada
15.00 – przyjazd i zakwaterowanie uczestników
19.00 – kolacja
21.00 – spotkanie organizacyjne
czwartek – 13 listopada
8.00 – sniadanie
9.30 – uroczyste otwarcie Łowów
10.30 – wyjazd w łowiska
18.00 – kolacja
20.00 – wieczór towarzyski, kiermasz akcesoriów sokolniczych
piatek - 14 listopada
8.30 – sniadanie
10.00 – wyjazd w łowiska
18.00 – kolacja
20.00 – wspólna uroczysta kolacja
sobota – 15 listopada
8.00 – sniadanie
9.00 – prezentacja ptaków łowczych dla publicznosci
10.00 – wyjazd w łowiska
16.00 koniec polowania
16.30 – uroczysty pokot i zakonczenie Łowów
18.30 – kolacja
20.00 – historia Ogólnopolskich Łowów z Sokołami
niedziela – 16 listopada
8.00 – sniadanie
9.00 – Msza Hubertowska
- wyjazd uczestników
ZAPRASZAMY SERDECZNIE!!!
Ostatnio zmieniony śr lis 19, 2008 8:36 pm przez garbus2, łącznie zmieniany 1 raz.
Muszę przyznać że jestem zdziwiony takim podejściem do łowów. Czy organizatorzy nie obawiają się że na łowach pojawi się dużo przypadkowych osób. Co roku jest tak że na grupę powiedzmy dziesięciu sokolników przypada z trzydziestu obserwatorów ( którzy zazwyczaj zachowują się tak, jakby byli pierwszy raz w polu). Otwarta formuła łowów nie zwiększy ilości sokolników tylko gapiów. Ja należe do tej mniejszości która przywozi ptaki na łowy. Nie mam oczywiście nastawienia na to żeby się napolować ,bo na szczęście okazji do polowania mi nie brakuje, ale chciałbym zobaczyć jakieś ładne ataki innych ptaków, a przy tłumku gapiów raczej nie ma co liczyć na to że będą jakiekolwiek okazje do puszczenia.
No chyba że zakładamy że w tym roku siedzimy cały czas w restauracji
Tak jasię zgadzam z myślą Marcina hyba to są łowy sama formuła mówi za siebje, daj palec a niegwarantuje że bedziesz mjał rękeMarcin pisze:Uderz w stół a nożyce się odezwą.
Ostatnio zmieniony śr lis 05, 2008 7:03 pm przez bogdan67, łącznie zmieniany 1 raz.
a zastanawialem sie kto i kiedy podejmie ten temat:) wiec ztego co pamietam walne zgromadzenie GS juz w 2006 roku zobowiazalo zarzad do przyjecia polityki otwierania gniazda na nowe osoby - vide temat czlonkostwa osob nieposiadajacych uprawnien mysliwskich. I Łowy te jako ze Jubileuszowe zaplanowane są głównie pod kątem promowania sokolnictwa a do promowania muszą być i osoby wsród których można je promować. Możemy co roku spotykać się w grupie 15 osob z których pokolei wszyscy powymierają ale to juz dyskusja na inny temat.
Macinie ja dziwię się Tobie ze stawiasz tą decyzje wtakim świetle - jeśli chcesz polować bez gapiów lub w wąskiej grupie znajomych to przeciez jest choćby Zator. Jeśłi chcesz popatrzeć na ładne ataki innych ptakó to nic nie stoi na przeszkodzie by takie osoby zaprosić na polowanie. Łowy z założenia mją być miejscem spotkania się i polowania wiec oba założenia widze za spełnione. Kwestia utrzymania dyscypliny w grupie to osobna sprawa ale Opocno daje przykłąd ze nawet 3krotne ilości ludzi pojawiających się zwykle na naszych łowach można opanować. Do Opocna równiez może przyjechać w zasadzie każdy i tam jakoś formuła taka się sprawdza.
Macinie ja dziwię się Tobie ze stawiasz tą decyzje wtakim świetle - jeśli chcesz polować bez gapiów lub w wąskiej grupie znajomych to przeciez jest choćby Zator. Jeśłi chcesz popatrzeć na ładne ataki innych ptakó to nic nie stoi na przeszkodzie by takie osoby zaprosić na polowanie. Łowy z założenia mją być miejscem spotkania się i polowania wiec oba założenia widze za spełnione. Kwestia utrzymania dyscypliny w grupie to osobna sprawa ale Opocno daje przykłąd ze nawet 3krotne ilości ludzi pojawiających się zwykle na naszych łowach można opanować. Do Opocna równiez może przyjechać w zasadzie każdy i tam jakoś formuła taka się sprawdza.
Zgadzam się że gniazdo ma być otwarte nic do zapa ma wjedze ale są różni ludzie czy, złem jest być ostrożnym byłem wgnieżdzie imam zamjar wrucić i chce mjeć doczego
Ostatnio zmieniony śr lis 05, 2008 8:02 pm przez bogdan67, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety ale nie zalecamy. Osoby posiadające ptaki a nie posiadające uprawnień łowieckich nie będą mogły wyjść w pole wieć jesli przyjadą z ptakami to będą musiały z nimi na czas łowów pozostać w bazie. Stąd też prośba do osób które chcą przyjechać o to by nie posiadając uprawnień sokolniczych nie przywoziły ze sobą ptaków. Są to "Łowy " i jak sama nazwa wskazuje głównym celem oprócz spotkania się jest polowanie.ZaP pisze:no wlasnie pytanie - czy niepolujący mogą przywieźć ptaki ??
ZaP
No i druga sprawa - póki co zgłoszeń od wczoraj mam 1 (jedno) więc nie dramatyzowałbym tuMarcin pisze:Muszę przyznać że jestem zdziwiony takim podejściem do łowów. Czy organizatorzy nie obawiają się że na łowach pojawi się dużo przypadkowych osób. Co roku jest tak że na grupę powiedzmy dziesięciu sokolników przypada z trzydziestu obserwatorów ( którzy zazwyczaj zachowują się tak, jakby byli pierwszy raz w polu). Otwarta formuła łowów nie zwiększy ilości sokolników tylko gapiów. Ja należe do tej mniejszości która przywozi ptaki na łowy. Nie mam oczywiście nastawienia na to żeby się napolować ,bo na szczęście okazji do polowania mi nie brakuje, ale chciałbym zobaczyć jakieś ładne ataki innych ptaków, a przy tłumku gapiów raczej nie ma co liczyć na to że będą jakiekolwiek okazje do puszczenia.
W Opocznie nie byłem , ale właśnie ze względu na za dużą ilość gapiów nasi sokolnicy jezdżą na słowacje. Poza tym z tego co wiem Opoczno jest mocno "zarybiane " bażantami a bażant hodowlany nie jest płochliwy i nie wycieknie nawet jak po głowie prejdzie mu 50 osób.W tamtym roku temat dostępność łowów tez była poruszana na forum i stanowisko np. Sokolniczego było inne.
Ja nie mam nic przeciwko promocji sokolnictwa, sam w tej kwesti się udzielam, ale zapraszanie całkiem obcych osób może (oczywiście przesadzam) skończć się tym że np rano się okaże że wszystkie ptaki są uwolnione przez jakiegoś zakamuflowanego obrońce wszystkiego co żywe.
Ja nie mam nic przeciwko promocji sokolnictwa, sam w tej kwesti się udzielam, ale zapraszanie całkiem obcych osób może (oczywiście przesadzam) skończć się tym że np rano się okaże że wszystkie ptaki są uwolnione przez jakiegoś zakamuflowanego obrońce wszystkiego co żywe.
z tego co pamietam grupka takich osob ktore to uwazaly ze meczymy ptaki byla na lowach i to wowczas kiedy byly owiane one "tajemnica" a poza tym ptaki będą pilnowane w wyznaczonym sektorze (mozna tez ptaka na noc w samochodzie zostawic na strzezonym parkingu) wiec masz racje ze przesadzasz. Co do stanowiska sokolniczego to widac uległo zmianie gdyz ogloszenie zostalo umieszczone miedzy innymi na jego prosbe. Co do zasilania łowiska - w tej lokalizacji i co było wspomniane na zjeździe zasilenie również bedzie. Moze nasi sokolnicy jezdza na słowację ale cała Europa zjeżdza do Opocna więc cos chyba jednak w tym jest.... Osobiście uważam ze to ruch w dobrym kierunku ale oczywiście każdy ma prawo się z tym niezgodzićMarcin pisze:W Opocznie nie byłem , ale właśnie ze względu na za dużą ilość gapiów nasi sokolnicy jezdżą na słowacje. Poza tym z tego co wiem Opoczno jest mocno "zarybiane " bażantami a bażant hodowlany nie jest płochliwy i nie wycieknie nawet jak po głowie prejdzie mu 50 osób.W tamtym roku temat dostępność łowów tez była poruszana na forum i stanowisko np. Sokolniczego było inne.