Karakale

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Karakale

Post autor: Nisus »

Pewnie kilkoro z was widzialo film jak poluje sie z karakalami i gepardami.

Nie wszyscy moze wiedza, ze sztuka ukladania karakali do lowow siega korzeniami poczatkow sokolnictwa. Sa to wyjatkowe, gdyz latwo poddaja sie treningowi i z tego co wiem sa 2 najszybszym kotem na swiecie, pomijajac fakt ze moga skaka do 4 metrow w gore.

Obecnie tradycjna forma tego polowania przetrwala tylko w Tadzykistanie i na dobra sprawe jest na wymarciu. Niektorzy mysliwy reaktywuja ja powolij w Europie (Hiszpania), na kontynencie amerykanskim tez jest juz troche zapalencow. Arabowie tez poluja z kotami, ale z tego co czytalem raczej preferuja gepardy. Swoja droga gepard jest jedynym z duzych (tych naprawde duzych) kotow ktore nie atakuja ludzi.

Niektore podgatunki karakala i gepardy z kilku krajow nie sa objetem oochrona, w
rejonach gdzie wystepuja licznie, sa nawet obiektem polowan.
Gepardzie hodowle sa napewno w Hiszpanii, o karakalach nie slyszalem, chociaz w Stanach sa latwo dostepne. Sa tam rowniez latwo dostepne wszelkiego rodzaju hybrydy duzych kotow, w kazdej wyobrazalnej konfiguarcji, przypuszczam jednak, ze wiekszosc konczy jako ozdoby, a szkoda.

Wiem, ze nie ma mozliwosci popolowac w ten sposob w wiekszej czesci Europy, a u nas napewno. No coz, rozmazylem sie bo takie polowanie mnie strasznie kreci.

A tu odrobina tego co karakal potrafi:
http://www.youtube.com/watch?v=57qew_cg ... re=related

Ma ktos jakies inne informacje na ten temat?
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

z Gepardami pouje się w Czechach na zające.
W tym roku chciałem kupić rysia, niestety wszystkie rysie były zarezerwowane, poza tym wiele osób odradzało te koty. Karakale hoduje kilka osób w czechach. Niedrogie koty i bezproblemowo dostępne. Oczywiscie wszystko z CITES i chipami.
PS
W Czechach można kupić prawie wszystkie ogzotyczne zwierzęta... a kolejna na DUŻE koty jest o wiele krótsza niż np na orły przednie. Uprzedzam odrazu "dziwne komentarze" nie planuje zakupó orła przedniego :mrgreen:
ZaP
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Co miałeś na myśli pisząc 2gi najszybszy? Chyba jedynie czas reakcji, bo długodystansowcem to on nie jest na pewno, wystarczy spojrzeć na budowę ciała by wiedzieć do czego jest predysponowany. Koty piękne, co do ich krzyżowania, się nie wypowiadam, na świecie jest stanowczo za dużo bogatych ekscentryków...
PS Wymień choć jedno państwo gdzie populacja geparda jest duża i stabilna...
Nic nie wiem o tym by można było je gdziekolwiek na świecie łapać/zabijać, jesli to prawda to jest to wielce bulwersujące!!!
Z gepardem jest równie kiepsko jak z likaonami...
Jak ktoś chce dzikiego kota na podwórku niech sobie kupi lwa albo lamparda...tygrys od biedy też może być :wink: .
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Na IFF pisal o gepardach koles z Arabi, to bylo jakis czas temu w jakims pobocznym watku. Raczej ciezko bedzie wykopac to, raczej wiedzial o czym mowi.

Zap, interesujace. Czyli z chartami tez mozna u Czechow polowac? Naprawde super opcja, masz PM'a.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Coś kiedyś czytałem na IFF na ten temat, nie wiem jednak czy myślimy o tym samym wątku. Poza tym Arabowie często żyją ponad stan, tradycja tradycją...ale wszystko powinno mieć jakieś granice. To nie czasy wypraw po zwierzęta do Amfiteatru. Do legalnych hodowli nic nie mam, do nielegalnej ingerencji w dziką przyrodę jak najbardziej.
Pzdr.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Jak zlapie namiary na ludzi co tam poluja to podjade i dam znac, zrobie troche fotek. Mam niedaleko i bardzo chce sprawdzic jak to wyglada.

Jestem prawie pewien, ze gdzies napewno gepardy mozna legalnie odlawiac. Jak cos znajde to podrzuce.
Kuba1997
młodszy sokolnik

Post autor: Kuba1997 »

JoHn DuMbaR pisze:Wymień choć jedno państwo gdzie populacja geparda jest duża i stabilna...
Namibia.
www.cheetah.org/
JoHn DuMbaR
sokolnik

No tak ,mogłem sam na to wpaść Namibia jeden z najliczniej odwiedzanych safari lands...
http://www.tajga.pl/index.php?tab=polow ... zeta&id=44

A ponoć mamy XXI wiek...
Kuba1997
młodszy sokolnik

JoHn DuMbaR pisze:A ponoć mamy XXI wiek...
Wydaje mi się że jednak nie :cry:
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

W sumie kraj 3 krotnie prawie wiekszy od Polski, moze rzeczywiscie zageszczenie gepardow jest tak wysokie. Praktycznie cala powierzchnia to palskowyz, wiec tereny idealne.
Kuba1997
młodszy sokolnik

Kuba1997
młodszy sokolnik

OSTRZEŻENIE: przed włączeniem powyższego linku należy ściszyć głośniki.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Swietnie ulozony gepard, nawet przyaportowal.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Nisus pisze:W sumie kraj 3 krotnie prawie wiekszy od Polski, moze rzeczywiscie zageszczenie gepardow jest tak wysokie. Praktycznie cala powierzchnia to palskowyz, wiec tereny idealne.
Dla mnie to nie jest wystarczająca argumentacja by do nich strzelać...
Kuba1997
młodszy sokolnik

A tam do nich strzelają, łapią w pułapki...
ODPOWIEDZ