A co z fretką?

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Megi
żółtodziób

A co z fretką?

Post autor: Megi »

Przeszukałam forum i nie potrafię nic znaleźć a chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z użyciem fretki do polowania wraz z ptakiem, czy ktoś z was poluje z takim duecikiem? Czy ma to w ogóle sens ? W książkach czytałam, że używa się podobno białych fretek. Jak wy to widzicie?
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Nasuwa się jedno bardzo proste pytanie...
Na co Polsce można by polować z fretka?
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

na króliki i jest taki Pan sokolnik co poluje z fretką :) i całkiem nieźle mu idzie :)
ZaP
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Na dzikie króliki, bardzo skuteczne. Jastrząb + fretka ( a właściwie w polskich warunkach tchórzo-fretka)w rzadkim młodniku. Ale jak to ma się do prawa łowieckiego to nie wiem.
Awatar użytkownika
Megi
żółtodziób

Post autor: Megi »

No dlatego właśnie pytam czy ma to w ogóle sens, jeśli nie w Polsce to gdzie i na co ?
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Skuteczna też na szczury
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Jesli sa kroliki w norach, to fretka jest skarbem. A, ze malo w Polsce krolikow malo osob sie tym zajmoje. Jest masa angielsko jezycznych publikacji na temat ukladania fretek do polowania.

Niektorzy anglicy poluja z nimi na wiewiorki, wsadzaja w dziuple i zadyma :)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Jako, że szara jest gatunkiem inwazyjnym wstrzymam się od negatywnej oceny tego typu zachowania :razz: heheh, zartuje :wink: /pzdr.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

kiedyś w Niemczech uczestniczyłem w polowaniach ze znajomym z jastrzebiem i fretką, Wszystko fajnie dopoki fretka nie zlapie sobie krolika pod ziemia bo jak juz to zrobi i sie naje to kopanie murowane.... Drugi problem jaki sie pojawiał to gdy królik zobaczyl lecącego jstrzebia to wracał do nory omijając fretke, ktora wychodzila wprost na szpony jastrzebia. Jatka jakich malo....
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

garbus2 pisze:kiedyś w Niemczech uczestniczyłem w polowaniach ze znajomym z jastrzebiem i fretką, Wszystko fajnie dopoki fretka nie zlapie sobie krolika pod ziemia bo jak juz to zrobi i sie naje to kopanie murowane.... Drugi problem jaki sie pojawiał to gdy królik zobaczyl lecącego jstrzebia to wracał do nory omijając fretke, ktora wychodzila wprost na szpony jastrzebia. Jatka jakich malo....
dlatego fretka służąca do wyganiania królików z nor powinna miec specjalny kaganiec który uniemożliwia zagryzienie królika.dobże jeśli ma dzwoneczek który swoim dżwiękiem już w pewnej odległości informuje królika o niebezpieczenstwie i umożliwa ucieczkę przed fretką.
swoją drogą jeśli ktoś ma jakies materiały na ten temat byłbym zainteresowany bo jak niedawno wspomniałem znalazłem całkiem niezłą kolonię królików u mnie lotnisku. widuję je regularnie i mają nory w miejscu które idealnie nadaje sie do polowania z jastrzębiem, harrisem lub red tailem.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

haggard pisze:dlatego fretka służąca do wyganiania królików z nor powinna miec specjalny kaganiec który uniemożliwia zagryzienie królika.dobże jeśli ma dzwoneczek który swoim dżwiękiem już w pewnej odległości informuje królika o niebezpieczenstwie i umożliwa ucieczkę przed fretką.
sam Sobie odpowiedziałeś, dodam tylko ,że fretka musi być "przyjazna" do człowieka a resztę załatwi instynkt.Nie układaliśmy jakoś specjalnie naszych tchórzofretek-mają to we krwi.Dodam, że nigdy nie mieliśmy kolizji fretki z jastrzębiem, ale czujnym trzeba być.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Nowogrodzki pisze:
sam Sobie odpowiedziałeś, dodam tylko ,że fretka musi być "przyjazna" do człowieka a resztę załatwi instynkt.Nie układaliśmy jakoś specjalnie naszych tchórzofretek-mają to we krwi.Dodam, że nigdy nie mieliśmy kolizji fretki z jastrzębiem, ale czujnym trzeba być.
o fretce która złapała królika tylko słyszałem. Ta której my uzywaliśmy nawet jesli doszła do królika w norach to tylko go drapała - kaganiec nie byl potrzebny. NIestety kolizja z jastrzebiem tak ją zdestabilizowała ze nie chciała wyjśc z nory...
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

garbus2 pisze:o fretce która złapała królika tylko słyszałem.
Jak skuteczny kaganiec to nie ma sprawy, ale nasz spadał.Oj, kopało się czasami.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Zeby nie bylo zgrzytow, ze jastrzab lapie fretke trzeba wziasc harrisa :) Na kroliki idealny, fretke rozpoznaje jako pomocnika i do tego szybuje co daje mu juz jeden z wielu atutow w tego rodzaju polowaniu. No i jest madrym ptakiem a nie grzechotnikiem z piorami.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Tam odrazu grzechotnikiem :P powiedzial bym no co najwyzej zmijka :P haggard w nastepnym sezonie, w nastepnym sezonie :twisted:
ODPOWIEDZ