PRZYGODY

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Trzeba brac prawde jako autorytet a nie autorytet jako prawde. Bo potem wychodza takie fanaberie jak radio maryja czy 3 rzesza.

Chociaz by skaly sraly (jak to mowi znajomy goral), zaden bielik nie wyciagnie z wody ryby o wadze 15 kg. Bo poprostu taka ryba go wciagnie pod wode. Pewnie jadles kiedys rybe? jak mogles zauwazyc jest zbudowana w wiekszosci z miesni. To jest tak jak by opowiadac, ze samczyk wedrownego przynoisl do gniazda doroslego koguta bazanta. No chyba, ze osiodlal go jak konia i pogalopowali razem do brzegu i zyli dlugo i szczesliwie.

Raven wiem o ktorego orla ci chodzi :) ale on nie poderwal jej do gory sila skrzydel, tylko impetem. Plus silny skorcz miesni u sarny po dostaniu zastrzyku z kilku pazurow.

Nikt niczyjej wiedzy tu nie umniejsza, ale co jak co jesli chodzi o wyobraznie wzgledem mozliwosci ptakow to sokolncy maja duzo wieksze pole do popisu. Bo przecietny polujacy sokolnik w jeden sezon zobaczy atakujacego ptaka tyle razy, co malo ktory ornitolog przez cale zycie. A co tu mowic o dosiadzie, ktorego sami czesto nie widzimy.
andrzejek
stażysta

Post autor: andrzejek »

ADMINIE ADMINIE przyzywam Cię. Oto Polskie Katolickie Radio Maryja jest równane z 3 rzeszą a Ty nic.....ostał się ino wstyd....
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

andrzejek pisze:ADMINIE ADMINIE przyzywam Cię. Oto Polskie Katolickie Radio Maryja jest równane z 3 rzeszą a Ty nic.....ostał się ino wstyd....
pozdrawiam ludzi piszacych na temat :)
tercel
stażysta

Post autor: tercel »

Pokaż mi Nisusie sokolnika, który poluje w Polsce z bielikiem. Tego typu doniesienia zanim trafią do druku np w Notatkach Ornitologicznych są weryfikowane przez pańśtwową komisję faunistyczną.
To właśnie ornitolodzy w trosce o bielika powinni pisać, że żywi się tylko małymi rybkami. W końcu są ciągle tacy co strzelają do nich stawach.
Z góry przepraszam -ale co sokolnik z śląska może wiedzieć o bieliku?
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

@tercel - ZaProsi Cie kiedyś moze ktoś na konferencję o bielikach - tak się skłąda, ze uczestniczyłem w takiej zeszłej wiosny miedzy innymi z Panem MIzerą, z Panią Olech i innymi przodującymi drapologami z tego kraju.. wiec jak sadzisz, ze nie wiem co pisze to wiele jescze przed Tobą. KOnferencja odbyłą się w Siedlcach - jak byś był zainteresowany czynną ochroną bielika i miałbyś uprawnienia ministra środowiska do kontroli gniazd ptaków strefowych w tym bielika to penie by Cie zaproszono. Reasumując bo wszystkiego nie wiesz jak widzę ale bielik jest lęgowy na śląsku a nawet w beskidzie sądeckim.. NIestety lokalizacje gniazd jak i szczegółowe dane na temat populacji i lęgów nie są jawne wiec mozesz sie domyslać, zę duzo wiesz...
ZaP
tercel
stażysta

Post autor: tercel »

Oczywiście, wiem że bielik jest lęgowy na śląsku-musisz przyznać że o niebo więcej jest go na pomorzu-ogólnie w północnej częsci naszego kraju. Większa populacja więcej okazji do obserwacji-czyż nie. O to mi chodziło gdy pisałem co sokolnik....
Włąściwie to może napiszcie, że monografia bielika Mizery to brednie - w końcu wy wiecie lepiej!!!
lagger
młodszy sokolnik

Post autor: lagger »

Na pewno nie są to brednie, raczej powinna to być, dla zainteresowanych, skarbnica wiedzy. Nikt z nas tu na tym forum nie maił tyle do czynienia z bielikami, co dr T. Mizera z UP w Poznaniu.
Awatar użytkownika
kris_stg
stażysta

Post autor: kris_stg »

Kolego Zap;
Ztego co piszesz to obcujesz z czolowka polskich ornitologow i pewnie jestes dla nich mily?
Bo z tego co tu piszesz to widac ze uprzejmosci dla zwykłych ludzi ci brakuje!!Wiec moze zapisz sie na forum dla czołowki a z tego zrezygnuj?
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

sądzę że udzwignięcie przez bielika 3-4kg ryby nie jest żadną fikcją na jednym z filmów znakomitego hiszpanskiego sokolnika i znawcy drapoli pana De la Fuente (imienia niestety nie pamiętam) jest scena w której orzeł przedni niesie do gniazda kozicę i bynajmniej nie jest to koźlaczek. mam gdzieś na vhs film z Norwegii gdzie bieliki polują w fiordach. niektóre z ryb wyglądają naprawdę potężnie.opisana powieśc jest całkie prawdopodobna i bynajmniej nie jest powodem by kogos obrażac. zachowanie Zapa pozostawię bez komentaża...
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Istotnie film bardzo ciekawy ;)
andrzejek
stażysta

Post autor: andrzejek »

Szanowny Panie Adminie!
Jednak proponuje trochę zdrowego rozsądku. Od wielu lat jestem sokolnikiem, pracuje zawodowo jako sokolnik, i nie zgadzam się by takie twierdzenia, były tolerowane na jakimkolwiek forum ,tym bardziej sokolniczym i nie ważne na jakiej stronie www. Nawet jeśli Panie Adminie nie tolerujesz mnie jako stare pokolenie sokolników z Warcina które według was młodego pokolenia g_ówno zna się na sokolnictwie to i tak zniżę się i zechcę Cię prosić byś nie dopuszczał do prezentowania jakiś chorych poglądów które to Radio Maryja równają z 3 rzeszą. To jest wstyd i chańba.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

andrzejek pisze:Szanowny Panie Adminie!
Jednak proponuje trochę zdrowego rozsądku. Od wielu lat jestem sokolnikiem, pracuje zawodowo jako sokolnik, i nie zgadzam się by takie twierdzenia, były tolerowane na jakimkolwiek forum ,tym bardziej sokolniczym i nie ważne na jakiej stronie www. Nawet jeśli Panie Adminie nie tolerujesz mnie jako stare pokolenie sokolników z Warcina które według was młodego pokolenia g_ówno zna się na sokolnictwie to i tak zniżę się i zechcę Cię prosić byś nie dopuszczał do prezentowania jakiś chorych poglądów które to Radio Maryja równają z 3 rzeszą. To jest wstyd i chańba.
Proszę o:
- zaprzestanie wycieczek osobistych w moim lub innych użytkowników kierunku
- pisanie na temat

Przypominam, że:
- pisanie, czytanie itp na tym froum są dobrowolne i nikt nie ma obowiązku się tu wypowiadać
- wyraził Pan juz zdanie powyżej a ponieważ post nie obraża bezpośrednio żadnego użytkownika niestety nie skasuję go
- nie przypominam sobie aby jako młode pokolenie negowałbym doświadczenia starego od którego wiekszości się nauczyłem
- tematu pewnego radia nie podejmuję jako że jest to forum na tematy sokolnicze i jeszcze raz tych proszę się trzymać
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Tercel, podchodzisz do tego troche zbyt emocjonalnie. Przeczytaj jeszcze raz kawalek o 15 kilogramowym lososiu „Znane są relacje o złowieniu przez bielika łososia ważącego 15kg”. Czyli po pierwsze Profesor tego nie widzial, a po drugie „zlowienie” tej ryby moglo miec naprawde miejsce na plyciznie gdzie dogorywala, bo taka informacja nie jest negowana prawda? Ja wyrazam swoja opinie, ze bielik nie wyciagnie zywej ryby o wadze 15kg z pelnej wody i tyle. Koniec tematu.

Haggard, widzialem ten film z kozica ale to nie jest lot wznoszacy tylko, lot slizgowy do gniazda z urwiska, to nie to samo co zlapanie takiej kozicy na plaskim terenie i wzniesienie jej w gore. Bioraz pod uwage wykadrowanie calej sceny, to ktos ta kozice posadzil tam specjalnie.

Andrzejek, nigdy nie bede sympatyzowal z organizacja ktora glosi tresci anty-semickie, wspiera homofobie a nawet nacjonalizm.
Kuba1997
młodszy sokolnik

Post autor: Kuba1997 »

W okolicy Bielska Białej ( ściślej w Bystrej )jest para przednich. Oczywiście na wolności, nie u sokolnika :grin: A właściwie to czy ktoś w Polsce poluje z orłem?? A jeśli tak to na co???? :oops:
Awatar użytkownika
Slawomir
początkujący

Post autor: Slawomir »

Kuba1997 pisze:W okolicy Bielska Białej ( ściślej w Bystrej )jest para przednich. Oczywiście na wolności, nie u sokolnika :grin: A właściwie to czy ktoś w Polsce poluje z orłem?? A jeśli tak to na co???? :oops:
Ja nie mam przedniego,ale z tymi orlami wiele osob poluje nawet na sarny.
ODPOWIEDZ