Duży spadek kondycji

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Tomasz Szok
początkujący

Post autor: Tomasz Szok »

Dziękuję, że mi uświadomiłeś, że można badania zrobić. :???: Bardzo mi pomogłeś. Podaj jeszcze adres weterynarza, który się tym zajmie profesjonalnie. Mam wrażenie, że nie czytasz uważnie moich postów. Proponuję zakończyć ten temat, bo odpowiedzi na pytanie postawione na wstępie nie dostałem(dla przypomnienia: jeśli się ktoś spotkał z takim przypadkiem, niech napisze jak sobie z nim poradził) Ja tymczasem w poniedziałek mam oddać drugą próbkę kału do analizy(po odrobaczeniu), a potem się zobaczy co dalej...Jak powiedział weterynarz. OVER.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Tomasz Szok pisze:Dziękuję, że mi uświadomiłeś, że można badania zrobić. :???: Bardzo mi pomogłeś. Podaj jeszcze adres weterynarza, który się tym zajmie profesjonalnie. Mam wrażenie, że nie czytasz uważnie moich postów. Proponuję zakończyć ten temat, bo odpowiedzi na pytanie postawione na wstępie nie dostałem(dla przypomnienia: jeśli się ktoś spotkał z takim przypadkiem, niech napisze jak sobie z nim poradził) Ja tymczasem w poniedziałek mam oddać drugą próbkę kału do analizy(po odrobaczeniu), a potem się zobaczy co dalej...Jak powiedział weterynarz. OVER.
zaproponowałem ci państwa W. bo oni mają namiary na laboratoria które takie badania robią. i ich profesjonalizm nie ma tu nic do rzeczy. chodzi tylko oto żeby dali ci namiary gdzie wysłac próbki a nie leczyli ptaka.Ty też nie czytasz moich postów uważnie.dzięki państwu W. wysłałem próbki tak szybko jak tylko sie zorientowałem ze ptak traci wage i apetyt i dzięki szybkiej reakcji miałem wyniki na tyle szybko że podałem ptakowi baycox w porę i uratowałem go od śmierci spowodowanej przez kokcydia. Dziwi mnie twoja reakcja Tomek bo pisałem to w dobrej wierze i po to żeby ci pomóc a Ty jeździsz po mnie. nie spodziewałem sie tego.jak już powiedziałem jest specjalistyczne laboratorium w Gdansku (namiary mają państwo W.) i zdaje sie że w koszalinie bo Muzyk dawał tam próbki samicy raroga u której wykryto salmonellozę jeśi dobrze pamiętam.jeśli odrobaczenie Panacurem nie przyniosło poprawy to najprawdopodobniej problem tkwi gdzie indziej i nikt ci nie powie gdzie bo to może stwierdzic tylko badanie. jeśli miał jakies pasożyty które osłabiły jego organizm to mogło dojś do wtórnej infekcji właśnie kokcydiów bo one najczęściej atakują kiedy system immunologiczny jest osłabiony innym czynnikiem.przebieg kokcydiozy może byc utajony i krew w kale może pojawic sie dopiero w koncowym stadium choroby w którym będzie za póżno na leczenie dlatego kluczowy jest tu czas. życzę Ci żeby hybryd wrócił do zdrowia i oby okazało się że nic mu nie dolega.
Tomasz Szok
początkujący

O! Teraz piszesz do rzeczy. :smile: Nie wiedziałem, że państwo W. wiedzą, ale nie chcą się podzielić wiedzą. Jakby takie leczenie zaproponowali, to bym pewnie nie udał się do innego weterynarza.
Swego czasu (kiedy leczyłem konia) zaproponowałem innemu weterynarzowi lek, który ma zaordynować. Strasznie się zdenerwował, ale zaproponowany lek podał, co uratowało koniowi życie. Tę radę dostałem od znajomego koniarza-praktyka. Do tego czasu koń był leczony przez 3 dni według koncepcji własnej weterynarza i nie zdrowiał. Leczenie też nie było poprzedzone żadną analizą !Jest pewne podobieństwo w tych obu przypadkach. Czasami trzeba coś zasugerować w leczeniu. Coś co na "chłopski rozum" jest oczywiste, ale nie dla każdego. Może to z lenistwa?
Z tamtej przygody pamiętam nerwową atmosferę, która towarzyszyła leczeniu konia. Bo jak to może być, że ja się wtrącam do leczenia...!
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

właściwie żaden gabinet weterynaryjny nie robi takich badań tylko wysyła próbki do specjalistycznych laboratoriów. z doświadczenia wiem że lepiej poprosic o namiary i wysłac samemu bo weterynarze często żeby było taniej zbierają dużą partię próbek i puszczają wysyłkę dopiero gdy zbiorą większa ilosc.to moze potrwac ładnych pare dni a zegar tyka...jeśli od razu zamówisz antybiogra to dokładnie określi on jaki antybiotyk trzeba zastosowac. wtedy leczenie ma duże szanse powodzenia bo weterynarz nie strzela na chybił trafił co ptakowi podac. problem w tym że oni na ogół poza klikoma wyjątkami nie mają pojęcia o leczeniu ptaków a niechętnie słuchają sugestii nawet jeśli podeprzesz się fachowymi publikacjami.
Tomasz Szok
początkujący

Dzisiaj ten sam weterynarz, który zarzekał się, że w odchodach bakterii, ani wirusów się nie wykryje powiedział, że można. :?: :???: :?: :shock: :?:
No to badajcie. I to w Słupsku. Nie trzeba nigdzie z tym jeździć, ani wysyłać. Jak to tercel skomentował: może rozszerzają ofertę.
Tomasz Szok
początkujący

Z tym badaniem kału pod kątem bakterii i wirusów to zależy kto telefon odbierze w lecznicy.
Raz można, a raz nie. Tak czy owak po kuracji z panacuru nadal w kale coś jest. Jutro mam dostać specyfik, który ostatecznie rozwiąże problem zarobaczenia. To by się zgadzało z moimi obserwacjami ptaka, bo apetyt odzyskał, ale kondycję można by jeszcze trochę podnieść. W tej chwili jest stabilna, a przy okazji dobra jak się okazało do krótkiego treningu.
Tomasz Szok
początkujący

Sytuacja opanowana. Ptak cierpiał z powodu robaków i kokcydiów. Panacur na robaki i baycox na kokcydia załatwiły sprawę. Dzisiaj przy pełnym nafutrowaniu sokół przybiera w ciągu doby do 30 g! Jumbo od wczoraj lata na wolnych petach.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

te ptaki z Czech to porazka - po mojej 7/8 piorojady stadami zapierniczały !!! kokcydia oczywiscie też miał !! szok normalnie, ptak był w domu kilka dni i robactwo na moją wychowywaną płomykówkę przelazło - odkażanie wszystkich wolier musialem zrobić i pryskanie wszystkich ptaków ! Sprawdźcie swoje czeskie importy ...
ZaP
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

ZaP pisze:te ptaki z Czech to porazka

W tym roku to fakt - z jednej choroby w drugą się wpada...
Ale chyba idzie ku lepszemu..
Tomasz Szok
początkujący

Pomimo kłopotów ze zdrowiem, które już zostały przecież zażegnane nie uważam tego zakupu za porażkę. Przeciwnie. Nie miałem jeszcze nigdy tak dobrego ptaka.
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

życzę Ci abyś miał rację
Birkut06
młodszy sokolnik

Tomasz Szok pisze:Sytuacja opanowana. Ptak cierpiał z powodu robaków i kokcydiów. Panacur na robaki i baycox na kokcydia załatwiły sprawę. Dzisiaj przy pełnym nafutrowaniu sokół przybiera w ciągu doby do 30 g! Jumbo od wczoraj lata na wolnych petach.
Kolego Tomaszu powiedz mi jeśli możesz jaką dawkę Baycoxu i przez jaki czas podawałeś Swojemu ptaszkowi, aby uporać się z kokcydiami?
Pozdrawiam.
Tomasz Szok
początkujący

Przez dwa dni 0,4 cm. Jumbo wtedy ważył 800 g. Lek jest w formie oleistej cieczy o nieprzyjemnym smaku. Lepiej poproś o 4 strzykawki, a w każdej dawkę na jednokrotne podanie na wypadek niepowodzenia w podaniu leku. Ja raz musiałem skorzystać z awaryjnej, bo sokół natychmiast pozbył się lekarstwa. To bezpieczny lek, nie musisz bać się, że przedawkujesz.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Tomasz Szok pisze:Lek jest w formie oleistej cieczy o nieprzyjemnym smaku.
to miało być dla ptaka...... :razz: :mrgreen:
Birkut06
młodszy sokolnik

Dzięki. Jutro odbiorę lek i będę się męczył. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ