woliery

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
lisek_lowczy
sympatyk

woliery

Post autor: lisek_lowczy »

Dzień dobry.Jestem nowy w TYM towarzystwie i z góry proszę o wyrozumiałość jeśli któreś z moich pytań kogoś podrażnią. Chcę wybudować wolierę - ciąg przynajmniej 3 razem. Brakuje mi informacji jak zrobić to najlepiej? Jakie podłoże? Jaki strop? Ściany pełne a może z roletami? Bardzo prosze o informacje może zdjęcia. Dziękuje DARZ BÓR
tercel
stażysta

Post autor: tercel »

Właściwie należałoby zacząć od tego -do czego takie woliery miałyby ci służyć? Czy chodzi ci tylko o przetrzymywanie ptaków do latania-polowania, czy myślisz o hodowli, czy może chcesz ptaki w niej trzymać luzem jakie gatunki no i ile masz miejsca, żeby taki kompleks wolier postawić. Zasobność portfela jest równie istotna-bo od niej zależy wykonanie
lisek_lowczy
sympatyk

Jestem myśliwym, zgłosiłem się na kurs w Czępiniu.Jeśli ptaki to do polowania.Miejsca mam sporo,-cichy ogrodzony ogród za domem. Zaczynam -dlatego o chodowli myśle ostrożnie ale nie mówie nie.Czytałem książki,podglądałem na stronach www.Ale brakuje mi informacji np. podłoże: trawa,piach,żwir a może coś innego? Dach-pełny ,częściwo osiatkowany,a moze ażurowy? Boki z desek? a może płyta OSB
tercel
stażysta

Od jakiego ptaka chcesz zacząć-jastrząb czy sokół?
lisek_lowczy
sympatyk

Myśle o jednym i drugim. Mam teren łowiecki pod nosem ;kaczki, bażanty,grzywacze. Teren zróżnicowany,a moje wiadomości mizerne. Jastrząb - szybki duży uparty ,ale podobno strasznie himertczny, wędrowny lub raróg -hmm marzenie ale teren zadrzewiony.Doradż który łatwiejszy
LEON
żółtodziób

Post autor: LEON »

Witam!
Moja mała sugestia to znajdz kogos kto sie tym zajmuje i niech Cie wprowadzi bedzie z zyskiem dla ciebie i ptaków.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Moim zdaniem jak nie masz duzych wolnych przestrzeni, to ciezko z sokolem, a jastrzab wedlug mnie to swietny ptak, i w teren zadrzewiony bedzie ok, a na zwierzyne ktora wymieniles nada sie idealnie, ale to moja opina bo ja bardziej wole krutkoskrzydle. Z tego co sie orientuje, w budowie wolier to chyba jest spora rozbierznosc, jedni robia tak drudzy inaczej, plyta, desska, eurofala, nawet blacha, stodoly itp. aby wymiarowo bylo ok, kwestia tego czy bedziesz w wolierze ptaka trzymal luzem.
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

ja też proponuję Ci jastrzebia na początek :wink:
tercel
stażysta

Gdybyś był zdecydowany na jastrzębia to polecam wolierę z tramwajem-przelotniom. Możesz postawić oczywiście małą klatkę i trzymać ptaka na pałąku, problem zacznie się wtedy gdy wrzucisz ptaka do pierzenia-a on z uporem maniaka będzie rozbijał się o ściany twojej małej woliery. Ja przez lata miałem wolierę pod jastrzębia-i tramwaj. Wymiary to 4na 5 metrów długa. Dwa siedziska bramkowe metr wysokie i metr od ściany. Jedna z bramek pod dachem druga pod siatką, woliera kompletnie obudowana- z oflisów świerkowych Po między bramkami przy ziemi rozciągnięty drut z kółkiem do którego wiąrzesz ptaka-i tak sobie może latać między siedziskami-do wyboru cień pod dachem lub słoneczko pod siatką, oczywiście kuweta z wodą. Ptak może położyć się na ziemi-ciągle jest z dala od ścian i siatki na dachu. Między bramkami trawniczek za siedziskami piach. Po pięciu latach trzymania samicy jastrzębia przerzuciłem się na sokoły-rozebrałem bramki-pod dachem spokojnie mieściłem 2 sokoły na berłach i pod siatka jeszcze dwa jeśli była taka potrzeba.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Jastrzab dla poczatkujacego prezentuje jeden podstawowy atut, jesli nerwy ci nie puszcza i nie zniechecisz sie po jastrzebiu to kazdy nastepny ptak bedzie dla ciebie duzo latwiejszy przynajmniej w ukracaniu.

Jest to pewna droga, ale raz ze jastrzebia dostac w Polsce nie jest tak latwo jak wiecie, a po drugie jastrzab wymaga masy czasu, zeby dobrze chodzic. Fajnie pracowac z taka torpeda, ale sa doskonale zamienniki.

Moim zdaniem myszak rdzawosterny by ci siadl jak nic. Do samicy to nawet jastrzab nie podleci, a jak rozlatasz to bedzie lapac bazanty. W dodatku nie jest tak czaso chlonny i napewno pierwszy kontakt z sokolnictwem bedzie o niebo przyjemniejszy, zdobedziesz tym samym doswiadczenie ktore przygotuje cie na kazdego innego ptaka. Ladnie towazysza, nie grymasza, sa bardzo agresywne, bez problemu sie kapturza i jak poswiecisz troszke czasu to bedzie krazyl.

Harris na poczatek to moim zdaniem pomylka, stworzy iluzoryczny obraz latwosci ukladania ptakow i w dodatku na 90% nie uda ci sie go dobrze rozpolowac. Harris wymaga innego treningu i wbrew pozorom takich samych nakladow pracy co jastrzab, choc w innej plaszczyznie.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

@nisus - ad Harrisa - jesli ktoś mowi, że harris to latwy ptak to jest w bledzie, z jednej strony mily a jak ktoś dłużej poobcuje z tym ptakiem to sam sie przejkona, że nie jest słodko - DOKLADNIE sie zgadzam z przedmowcą - Harris na poczatek to nie jest dobre rozwiązanie bo nie Ty go ulożysz ale on Ciebie
@tercel - masz racje co do kupienia jastrzebia w Polsce, ale niedaleko za granicą nie ma tych problemów i z Cites ptaka dostajesz.
Ad wolier - u mnie każdy gatunek ptaka ma inne woliery i tak jastrzębie - para ma woliere 6/3/2,5m, sowy do lęgów mają małe woliery w porównaniu z sowami latającymi na pokazach, jastrząb jest w wolierze luzem - zawsze byl luzem i nie rozbija sie - 4/5/3m zadaszona tylko nad siedziskami w rogach reszta odkryta, Harrisy za to mają wyższe woliery ze względu na zimę i niską temperature przy glebie i zadaszone w 60% a na zimę w miejsce siatki wsuwany jest dach z poliwęglanu przeźroczystego.

Pozdrawiam
ZaP
tercel
stażysta

Jak trafiłeś jastrzębia, który się nie rozbija to naprawdę jesteś wielkim szczęściarzem. Taki przypadek nie trafia się często. Woliery masz szczelne-z płyty, czy deski na pióro- wpust? Jastrzębie szczególnie pod koniec pierzenia potrafią nieźle na bałaganić w swoim upierzeniu kiedy dają upust energii zgromadzonej pod skórą. Wtedy każdy pretekst jest dobry żeby się porozbijać. Tak duże woliery jak u ciebie Zap dają możliwość wstawienia siedzisk i zrobienia przelotni w razie potrzeby. Ogólnie wart jest zrobić większą wolierę-zawsze można ją podzielić gdy zajdzie potrzeba-w drugą nie jest tak łatwo.
Jakiego materiału używacie na podłoże w wolierach?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

ZaP pisze:@nisus - ad Harrisa - jesli ktoś mowi, że harris to latwy ptak to jest w bledzie, z jednej strony mily a jak ktoś dłużej poobcuje z tym ptakiem to sam sie przejkona, że nie jest słodko - DOKLADNIE sie zgadzam z przedmowcą - Harris na poczatek to nie jest dobre rozwiązanie bo nie Ty go ulożysz ale on Ciebie
po czesci sie zgadzam - bardzo latwo i czesto harris uklada sokolnika acnie na odwrot ale po czesci nie zgodze sie ze harris jest ptakiem ciezkim do ulozenia. Trzeba zachowac zelazna konsekwencje i wowczas to zaowocuje. :) a jesli chodzi o polowanie to nie odpuszczają tak łatwo jak jastrzebie - moznaby powiedziec ze sa to sokoly w ciele jastrzebia co w konstrukcji wolier rowniez znajduje odzwierciedlenie - nie potrzeba zabiegow typu tramwaj i wielka woliera
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

@tercel- woliery mam bardzo różne - te w których są ptaki na pokazy są częsciowo otwarte - tzn przednia sciana to siatka tylko, jastrząb obecnie jest w wolierze z desek ale nie pioro-wpust ale ze szcelinami 1-2 cm i nie ma najmniejszych problemow - to imprint, para hodowlana jastrzebi tez nie jest do końca zakryta przednia ściana jakieś 3-4% jest szczelin. Sowy w wolierach półotwartych, pustułki szczelnie otoczone z płyty.
MIejsca duzo to i woliery duze :) za To Pani puchaczowa jest otwarta cała dobę :) ma tylko zadaszenia kawalek nad sobą coś a'la budka jastrzębia i na przedłużaczu nie zamknieta NIGDY :)
ZaP
lisek_lowczy
sympatyk

Dziękuje ślicznie za rady. Dostałem zdjęcia od ''garbus2''. Są super, może ktoś wyśle mi zdjęcia swoich wolier. Sokolniczyć po męsku chcę się nauczyć. Zgłosiłem się na kurs,może kogoś tam poznam,kto pokaże mi więcej.Co do ptaka-myszak rdzawosterny ciekawa propozycja!
ODPOWIEDZ