Pytanie na początek

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mat Re
pisklę

Post autor: Mat Re »

i jeszcze jedno pytanie na początek: jakie są koszty bycia członkiem PZŁ, składka podejrzewam że nie jest duża, ale to mnie interesuje, interesuje mnie też czy to prawda- bo wyczytałem to gdzieś na tym forum że wyrobienie papierów na Myśliwego kosztuje około 5 tyś, jakoś nie chce mi się w to wierzyć, wydaje mi się że za okres stażu się nic nie płaci, a dopiero po zdanych egzaminach wpłaca się pierwsze pieniądze - wpisowe PZŁ, być może komuś chodziło o to że sprzęt myśliwski jest wart 5000 zł ... ???

ciekawski jestem, jak zawsze, ale wole wiedzieć za dużo niż za mało
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Mat Re na pocatek przeczytaj forum od deski do deski! to juz jakis poczatek jest po drugie pytanie o ptaka powinno byc postawione na samym koncu! ptaki ktore wymieniles sa bardzo delikatne i trzeba miec cholernie duzo wiedzy zeby sie nimi zajmowac! sa wazniejsze rzeczy. pamietaj ptak na samym KONCU!

ps. regulacje prawne!(bardzo wazne), warunki(nie wiem czy nie wazniejsze) po 3 umiejetnosci i wiedza(zdecydowanie najwazniejsze), polecam Ci stary sposob, znales w poblizu jakiegos sokolnika i porosic o pomoc, np przy sprzataniu, i stopniowo do wszystkiego dochodzic!, ja juz wiem, ze ta droga jest najleprza! W koncu zaczyna sie cos dziac u mnie z sokolnictwem, w kazdym badz razie mentora mam dobrego, zarowno do krutko skrzydlych jak tych dlugo skrzydlych!

ps.2 pozdrawiam i wytrzymalosci zycze!
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Mat Re pisze:DRZEMLIK i KOBUZ to też spokojniejsze ptaszki z mniej zabójczym apetytem, który z nich jest popularny wśród Sokolników ??

zeby zajac sie jednym z powyzszych gatunkow lub krogulcem to najpierw lepiej nauczyc sie sokolnictwa na innych wiekszych (czytaj latwiejszych w utrzymaniu ptakach). Poza tym mniejszy wcale nie oznacza mniej drapiezny - krogulec jest duzo bardziej waleczny niz jastrzab a drzemlik zwinnoscia i eksprsja lotu przewyzszy kazdego innego sokola. To troche tak jak z malymi psami - te najmniejsze ujadaja najbardziej zaciekle....
Opisywanu juz na forum to tlumaczac dlaczego pustulka nie jest dobrym ptakiem na poczatek.
Raven dobrze radzi - jest tu kilka tysiecy postów do przeczytania...
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

5000 pln to na pewno przesada, zwlaszcza jesli chodzi Ci o samo sokolnictwo
a jesli chodzi o ptaka to powinienes zaczac od jakiegos malo agresywnego gatunku bo faktycznie mozesz miec probem i to spory
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Problemem (nie wiem czy zwrociliscie uwage) jest fakt blednej interpretacji zajmowania sie ptakiem drapieznym (metabolizm etc.), ktos zobaczy na niebie pustulke czy krogulca i zaraz stwierdza: no spoko! ptaszek wielkosci miejskiego golebia, tego co to moja babcia codziennie na balkonie dokarmia, skoro ona potrafi to ja swojego tez dam rade nakarmic....
Kurcze, tyle ze taki drzemlik wazy 200gram (samica;)), slownie DWIEŚCIE GRAM...zdajcie sobie wreszcie sprawe z tego co to oznacza, taki ptak to malenstwo...a to ze skrzydelka ma dlugie to juz inna bajka ;)
Dotychczas byl tylko jeden poczatkujacy co to na bialozora sie nastawil, reszta gustuje w malych rakietach :). Swoja droga kilka dni temu na moich oczach samica krogulca w 30 sec wystartowala dogonila i zabila synogarlice, ta to ma speeda :)
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

moje pustułki latają w 230g samica 189g samiec - tolerancja max 3g.
jesli ktoś wie ile to 3g to tyle co wazy 20 gr moneta...
wiec od maluchow z daleka na poczatek... to naprawde hardcore, nawet moje sowy wazace ok 300g maja tolerancje max +-5g do dobrego latania...
ZaP
Awatar użytkownika
Mat Re
pisklę

forum staram się czytać, ale wraz nie wiem czy w warunkach jakie opisałem jest możliwość trzymania drapola przy czym jednocześnie nie szkodził by on lokalnym hodowcom drobiu,
dzięki,

oczywiście już zapoznałem się z procedurami: najpierw teoria, praktyka, formalności i dopiero ptak :wink:
Awatar użytkownika
Mat Re
pisklę

a i jak ktoś jeszcze by się dobrze orientował w książkach to prosił bym o kompletną listę bestselerów o ptakach drapieżnych, mianowicie to co trzeba wiedzieć w pierwszej kolejności aby dążyć do zostania sokolnikiem,

fajnie by było gdyby wszystkie pochodziły z jednej księgarni, to usprawniło by przesyłkę,

no to z góry wielkie dzięki
- pewnie już niektórym się nie chce odpowiadać na takie pytania- niestety ciekawość ludzka nie zna granic
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

W ramach ciekawosci naprawde sprawdz stare posty, tam wszystko jest napisane lacznie z ksiazkami.
Awatar użytkownika
Mat Re
pisklę

ok
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Mat Re pisze:a i jak ktoś jeszcze by się dobrze orientował w książkach to prosił bym o kompletną listę bestselerów o ptakach drapieżnych, mianowicie to co trzeba wiedzieć w pierwszej kolejności aby dążyć do zostania sokolnikiem,

fajnie by było gdyby wszystkie pochodziły z jednej księgarni, to usprawniło by przesyłkę,

no to z góry wielkie dzięki
- pewnie już niektórym się nie chce odpowiadać na takie pytania- niestety ciekawość ludzka nie zna granic
ksiazek o sokolnictwie po polsku jest kilka i w zasadzie wiekszosc dostepna w jednym miejscu....
LEON
żółtodziób

Post autor: LEON »

kszty pzł:
kurs-900zł
strzelnica-150zł
badania -250do350zł
koszty manipulacyjne ok-150zł
zezwolenie na broń na policji -250zł
amunicja minimum 6 paczek najtaniej po -30zł paczka
wpisowe -700zł
składka -200zł
z tym że sokolnik nie ponosi kosztów zezwolenia na broń i badań chyba że chce polować też z bronią. cennik zarządu PZŁ w Kielcach
ODPOWIEDZ