telemetria

Tutaj można umieszczać uwagi na temat tłumaczeń oraz sprzętu dostępnego w sklepiku na stronie oraz ogłoszenia dotyczące kupna / sprzedaży akcesorii sokolniczych
maciek
sympatyk

telemetria

Post autor: maciek »

Poszukuję telemetri
proszę na priv lub meil
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

jakiej ??
jaki odbiornik i jaki nadajnik ??
na jakiego ptaka...
ZaP
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

powiedzcie mi moi drodzy, ile w tej chwili by mnie kosztowala telemetria, odbiorik i powiedzmy 3 nadajniki, czy w zestawie jest tylko jeden nadajnik?i jaka firma byla by w miare dobra i dostepna w dobrej cenie?, Ktos tu sie chwalil, ze zestawienie przygotuje...? Co byscie mi doradzili jako calkowicie zielonemu w sprawach telemetri, potrzeban by byla dla wedrusia.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

zestawienie gotowe od dawna, ale skoro wszyscy wszystko wiedza najlepiej to niech sobie lezy.. no moze jak ruszy małe forum niedługo to tam sie pojawi na poczatek...
dla wedrownego - RT+ lub powerMax w zupełności wystarczą. Odbiornik polecam Nowy R-400 z nową anteną, w europie teraz popularnośc zdobywa Tiny Loc - hiszpańskie nadajniki i odbiorniki ale oni robią tylko na 433MHz...
Tylko po co 3 nadajniki dla jednoego ptaka :?:...
ZaP
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

ZaP pisze:dla wedrownego - RT+ lub powerMax w zupełności wystarczą

o ile mi wiadowo to powermax jest najmocniejszy...lepszych już nie ma.powinien byc ok. problemem jest to że nie ma opcji z montażem na nogę i krótszy czas pracy na jednej baterii ale z doświadczenia wiem że i tak wszystko rozstrzyga się w ciągu pierwszych kilku dni.RT+ też jest bardzo dobry raven jak potrzebujesz jakis sprzet daj znac bo właśnie robimy zamówienie ze stanów.na początek jeden nadajnik z zapasową anteną (czasem się łamią) plus odbiornik w zupełności wystarczą.napisz mi na priv jakim budżetem dysponujesz to coś dobierzemy.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

p.s. podobno mocne i dobre nadajniki ma Tiny Loc ale nie miałem z nimi do czynienia więc trudno mi sie wypowiedziec. Marshall to sprawdzony w boju sprzęt i dobry serwis
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

a po to mi 3 nadajniki bo jest opcja ze sie gubia wiec co to zaz impreza jak sie zgubi?, nie ma opcji zeby latac z mlodym ptakiem bez nadajnika!
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Raven, mialem odbiornik marshalla z tylko jednym nadajnikiem przez 4 lata.
I byl to wlasnie power max. Kilka razy spadl z ptaka ale tylko i wylacznie z mojej winy.
Jesli nie robisz biologicznej ochrony, montaz na ogon jest najlepszy, sygnal bez porownania bardziej czysty niz na nodze.

Marshall jest bardzo dokladny, a ten nowy podobno nie do przebicia. Jesli sokolnictwem chcesz sie zajac na powaznie, to naprawde kup marshalla. Moze jest dozszy od niektorych konkurencyjnych firm, ale jestem swiecie przekonany o jego wyzszaosci nad reszta.
Jest to sprzet na lata,a noz widelec bedziesz mial za pare lat wysoko latajacego ptaka i wtedy bedziesz dziekowal sam sobie, ze nie przyoszczedziles.

Zreszta przy jastrzebiu nie raz ci sie przyda, one potrafia wlatywac w takie miejsca, ze bez dokladnego odbiornika ich nie znajdziesz, albo znajdziesz za pozno. Co moze sie skonczyc tym, ze ktos strzeli do niego z wiatrowki albo zdzieli grabiami przez plecy. Smutna prawda, ale kazda sekunda gdy ptak jest poza twoim zasiegiem to potencjalnie mozliwosc jego zgonu. Jesli masz doplacic troche i znalesc go szybciej, to po co w ogole sie zastanawiac.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

aha a powiedzcie mi jaki jest przyblizony koszta odbiornika i nadajnika?
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Dawid napisz na priv tel bo zmienilem swoj i dupaq nie mam kontaktow.
ODPOWIEDZ