Co robić

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zielony
żółtodziób

Co robić

Post autor: Zielony »

Mam pod opieką ptaka (Laner)
Ma on pewną wade, dokładnie nie pierzy się dobrze :cry: jest w trzecim piórze a jak poszukać to jeszcze pióra z pierwszego można się doszukać.
ale tu nie chodzi o pierzenie wada polega na tym że póra się mu nierozwarstwiają sa posklejane w takie kępki;/
Przez to ptak nie może dobrze latać
Przelatuje ok 100 metrów łapie wabidło ( zawracanie mu raczej tak do końca to niewychodzi )

Chcioałem się zapytać czy spotkaliście się z takim przypadkiem ??
Czy jeżeli ptak tak długo będzie latać to możliwe że kondycja mu się zacznie poprawiać i bedzie z nim coraz lepiej ( zrozumiałe że nie normalnie ) ????????
borki
początkujący

Post autor: borki »

Zakładam że ptak jest dobrze żywiony, bo jeśli nie, to chyba oczywiste. Ja nie mam pojęcia co mu może być, mogę Ci jedynie poradzić żebyś się skontaktował z Grzegorzem Dzikiem.
Nina
stażysta

Post autor: Nina »

Czy twój ptak pochodzi z hodowli w Tucholi od Nowogrodzkiego? Widziałam tam coś takiego kilkukrotnie właśnie u lanerów. Odrobinę pomaga częste zwiłżanie w czasie oczyszczania piór oraz ręczne zdejmowanie suchych osłonek z rosnących piór. Jednak do końca tego sięchyba nie wyeliminuje. Powodzenia.
andrzejek
stażysta

Post autor: andrzejek »

A może to wada genetyczna spowodowana chowem wsobnym?
Nina
stażysta

Post autor: Nina »

Nie wydaję mi się, żeby chodziło o chów wsobny, bo ptaki których potomstwo miało tą wadę w Tucholi, nie pochodziły ze spokrewnionych linii
Awatar użytkownika
Zielony
żółtodziób

Post autor: Zielony »

jeden z ptak z takiego lęgu jest właśnie z takim upierzeniem i jest to zawsze samczyk ,a reszta potomstwa jest zdrowa.
ODPOWIEDZ