Pytanie natury praktycznej.
Jak wypelnic wniosek zezwolenia przywozu mlodego ptaka, ktorego dane potrzebne do wypelnienia takie jak np obraczka,waga i inne nie jestesmy jeszcze w stanie okreslic.
haggard pisze: jeśli chodzi o ptaka z zagranicy to tak jak juz pisalismy, musisz najpierw wystapic o pozwolenie na sprowadzenie ptaka do ministra.
Dzięki za info. A jeśli ptak jest już zarejestrowany w starostwie to co z tym pozwoleniem importowym? Występować o nie post factum..?
A jeszcze na marginesie - wg. znajomego dobrego prawnika, aktualne przepisy odnośnie rejestracji ptaków w starostwie stanowią, iż mamy obowiązek dokonać takowego zgłoszenia, ale czy ptak zostanie zarejestrowany czy nie - to już nie nasz kłopot. Tak wynika z litery prawa, cóż - kolejny bubel prawny...
dokladnie tak jakes jak Wadi mowi
u mnie było to samo, nie musze ptaka zarejestrować a tylko zgłosić do zarejestrowania i w świetle prawa to wystarcza - czyli potwierdzenie przyjęcia na kopii zgłoszenia a coś takiego jak obowiązek zarejestrowania NIE ISTNIEJE !! jest TYLKO obowiązek zgłoszenia do rejestracji !!
ZaP
owszem za to istnieje obowiązek wystąpienia o zgodę ministra na przywóz ptaka z zagranicy. jeśli tego nie zrobiłes to owszem ptaka w starostwie ci zarejestruja bo tam nikt nie pyta czy miałes zgodę ministra na sprowadzenie ptaka za to kiedy dochowasz sie po nim młodych i będziesz chciał je zarejstrowac to zaczną sie pytania typu ; jeśli rodzic jest sprowadzony to na jakiej podstawie skoro nie było wniosku o pozwolenie na wwóz. ogólnie rzecz ujmując jeśli chcesz z takim importowanym ptakiem latac lub polowac to nie będzie problemu ale jeśli będziesz chciał go użyc do rozrodu to zaczynają sie schody. wiem ze niektórzy hodowcy w Polsce już mieli w tym roku takie problemy.
Pytanie natury praktycznej.
Jak wypelnic wniosek zezwolenia przywozu mlodego ptaka, ktorego dane potrzebne do wypelnienia takie jak np obraczka,waga i inne nie jestesmy jeszcze w stanie okreslic.
Chwal Cwik
Maciej T.
podales link do wniosków unijnych (czyli o cites zezwalajacy na wwoz na teren uni) tu z kolei byla mowa nie o unijnych ale o polskich przepisach. Niemniej pytanie sluszne ale jak odpowiedzili urzednicy mozesz we wniosku podac ze wszelkie dane sprecyzujesz w terminie pozniejszym kiedy je juz bedzoesz znal (na chwile skladania wniosku wystarczy podac gatunek i od kogo bo to raczej bedziesz wiedzial)
ZaP pisze:dokladnie tak jakes jak Wadi mowi
u mnie było to samo, nie musze ptaka zarejestrować a tylko zgłosić do zarejestrowania i w świetle prawa to wystarcza - czyli potwierdzenie przyjęcia na kopii zgłoszenia a coś takiego jak obowiązek zarejestrowania NIE ISTNIEJE !! jest TYLKO obowiązek zgłoszenia do rejestracji !!
ZaP
Spotkanie w Czempiniu nie było spotkaniem stron w celu zmian czy uporządkowania przepisów. Było to spotkanie na którym strony przedstawiły swoje stanowiska i zadeklarowały chęć zmian ( uproszczeń) tych przepisów. Dla bardziej niecierpliwych to pewnie zbyt mało, dla tych co pamiętają dawne czasy to przyjazd 3 przedstawicieli ministerstwa i 2 przedstawicieli PROP-u do Czempinia w sprawie ptaków łowczych to chwila dziejowa.
W przypadku prób wszelkich zmian przepisów na naszą korzyść należy wykazywać cierpliwość i wytrwałość .
MN
ZaP pisze:prawo nie działa wstecz i CITES nie może być cofnięte - to jest dokument STWIERDZAJĆAY legalność więc wystawiający ma obowiązek sprawdzenia przed wydaniem dokumentu legalności pochodzenia ptaka
Polski kodeks KPA nie przewiduje "cofania" raz wydanej decyzji administracyjnej. A prawo UE (tzn. RR 338/97, ani RK 865/2006) też nie przewiduje takiego cofnięcia (utraty mocy prawnej) zezwolenia lub świadectwa, które po wydaniu jest ważne na całym (sic!) terytorium UE, jeżeli raz zostały spełnione warunki do jego wydania.
Ostatnio zmieniony sob lis 28, 2009 5:40 pm przez valdi99, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo nie działa wstecz, ale jeśli udowodnią, że wprowadziłeś świadomie w błąd i cites został wydany na postawie sfałszowanej dokumentacji, to mogą cofnąć.
Słyszałem o takiej sprawie w Belgii(chyba) po badaniach genetycznych cała linia została uznana za nielegalną.
Nowogrodzki pisze:jeśli udowodnią, że wprowadziłeś świadomie w błąd
To, że w 'demokracji' państwo stoi ponad prawem i nad obywatelem, i w zasadzie udowodni mu wszystko co zechce, to już wiem na podstawie swego grubo ponad 40-letniego życia...
Dobra, dobra-to , że Państwo jest mało przyjazne obywatelowi to jedno, ale obywatel też nie "lilija". Jak ktoś podstawił dziczka jastrzębia do hodowli i sfałszował dokumenty to wredność państwa nie ma nic do rzeczy.
Zgoda. ale też zawsze istnieje (uzasadniona) obawa nadgorliwości i nadinterpretacji. Wszakże władza deprawuje, a władza absolutna - deprawuje absolutnie! No ale tu już wkraczamy na tory światopoglądowe...
tu jeszcze wskazowka dla osob ktore chca sie ubiegac o citesy - przy wypelnianiu wniosku nalezy podac aneks wg cites i aneks EU -oba dla konkretnego gatunku mozna znalezc w wyszukiwarce pod adresem http://www.unep-wcmc.org/isdb/Taxonomy/
Czy jest jakaś wersja w polskim języku?
Jak zwykle paranoja. Ja wiem jaki gatunek zgłaszam-to wydający powinien wiedzieć jakim ograniczeniom podlega przedstawiciel danego gatunku( niby hodowca też, ale do czego sprowadza się praca wydającego cites? i tak trwa to wieki, już mi cierpliwości nie starcza).
Może ktoś się zlituje i napisze dla naszych podstawowych sokolniczych gatunków te wymagane informacje?