woliera a prawo.
woliera a prawo.
Witam.
Czy ktos orientuje sie jak wyglada sprawa postawienia woliery na gruncie rolnym?
Chodzi mi o aspekt prawny, jakie przepisy reguluja to.
Czy budowla taka musi byc zgloszona do gminy, czy potrzebne sa odrebne pozwolenia, przekwalifikowania itp?
Dzieki
Chwal Cwik
Maciej T
Czy ktos orientuje sie jak wyglada sprawa postawienia woliery na gruncie rolnym?
Chodzi mi o aspekt prawny, jakie przepisy reguluja to.
Czy budowla taka musi byc zgloszona do gminy, czy potrzebne sa odrebne pozwolenia, przekwalifikowania itp?
Dzieki
Chwal Cwik
Maciej T
Z tego co pamiętam, jeżeli rozbudowujesz istnejące gospodarstwo rolne "budowla" może mieć do 37 m/kw, jeżeli stawiasz nową to 24 m/kw, musisz też zachować odległość od granicy działki 3m. Nie musisz uzyskiwać żadnych pozwoleń ale masz obowiązek to zgłosić w architekturze w powiecie. Poszukaj w necie "prawo budowlane" tam wszystko jest dokłanie opisane i są nieżące akty prawne.
Dzieki.
No wlasnie zawsze zdania sa podzielone.
Co do rozbudowy gospodarstwa to takze slyszalem o mozliwosci postawienia budynku o kubaturze 35 m2 na zasadzie zgloszenia faktu tylko do gminy.
A o tych 25m2 to mnie zaskoczyles.
Choc i tak sprawa nie jest dla mnie taka prosta, a dlatego ze chcialbym przeznaczyc wiekszy areal.
Probowalem przedrzec sie przez gaszcz przepisow i niestety dalej jestem w lesie.
Jesli znacie jakies paragrafy to bylbym wdzieczny.
Ad Zap
Takze slyszalem o sytuacji gdy budynek nie jest trwale zwiazany z gruntem to istnieje mozliwosc stawiania czego sie chce i tylko zgloszenie do gminy.
Zap jesli nie fundament betonowy to jaki bylby na tyle bezpieczny, solidny i nie kolidowal z przepisami.
W naszym prawie nawet ogrodzenie terenu trzeba zglaszac.
Prosba. Jesli znajdziecie lub znalezliscie jakies przepisy odnosnie budowania wolier bardzo myl bym wdzieczny.
Pozdrawiam
Ciekawy litery prawa
ps. Nikt z was nie stawial wolier powyzej 35m2 na gruncie rolnym?
No wlasnie zawsze zdania sa podzielone.
Co do rozbudowy gospodarstwa to takze slyszalem o mozliwosci postawienia budynku o kubaturze 35 m2 na zasadzie zgloszenia faktu tylko do gminy.
A o tych 25m2 to mnie zaskoczyles.
Choc i tak sprawa nie jest dla mnie taka prosta, a dlatego ze chcialbym przeznaczyc wiekszy areal.
Probowalem przedrzec sie przez gaszcz przepisow i niestety dalej jestem w lesie.
Jesli znacie jakies paragrafy to bylbym wdzieczny.
Ad Zap
Takze slyszalem o sytuacji gdy budynek nie jest trwale zwiazany z gruntem to istnieje mozliwosc stawiania czego sie chce i tylko zgloszenie do gminy.
Zap jesli nie fundament betonowy to jaki bylby na tyle bezpieczny, solidny i nie kolidowal z przepisami.
W naszym prawie nawet ogrodzenie terenu trzeba zglaszac.
Prosba. Jesli znajdziecie lub znalezliscie jakies przepisy odnosnie budowania wolier bardzo myl bym wdzieczny.
Pozdrawiam
Ciekawy litery prawa
ps. Nikt z was nie stawial wolier powyzej 35m2 na gruncie rolnym?
zgadzam sie z ZAPem jesli nie masz zalanych betonowych fundamenow nic nie musisz zglaszac ale od sasiada(jasli takowy jest) odstep powinien byc zachowany i jesli mnie pamiec nie mylui to 4 m a p w przypadku waskiej dzialki mozna ta odleglosc zmniejszyc- ale nie chce byc madry napewno w sieci znajdziesz! 
to nie jest dobre podejscie bo wydawac sie moze wiele rzeczy a to ze narazie nic sie nie dzieje wcale nie znaczy ze nie zacznie - prawo nalezy sznowac chyba ze jest głupie ale wtedy składa się skarge i udowadnia bzdurność przepisuopiolus pisze:a mniesie nioe wydaje...
na garaz blaszany tez pozwolen nie trzeba... no chyba ze ktos do niego fundament zrobi!
powiem tak u mnie woilera stoi juz 2 lata i nic sie nie dzieje
Co do fundamentow to mozna je wykonac np z bloczkow betonowych (fundamentowych) tyle ze nie zwiazanych zaprawa a jedynie np na tzw suchym betonie (5-10cm warstwa cementu z piaskiem wymieszana na sucho). Zlapac poziom na tym ustawic jedna lub dwie warstwy bloczkow i po klopocie. Nie jest to trwale zwiazane mozna zawsze zdemontowac wiec zgodnie z prawem moze sobie stac. POd suchy beton najlepiej daz jakies 1m szerokosci siatke zeby nic sie nie podkopalo.
-
Tomasz Szok
- początkujący
Oto czego się dowiedziałem dzisiaj w mojej gminie.
Za "szopkę" podatku się nie płaci o ile nie ma stałego fundamentu. Jest natomiast obowiązek zgłosić to w gminie:gdzie stoi, jaka powierzchnia. Do 25 m2 można budować bez projektu.
Chyba to wszystko prawda, bo sekretarz w mojej firmie tak samo mi odpowiedział.
Za "szopkę" podatku się nie płaci o ile nie ma stałego fundamentu. Jest natomiast obowiązek zgłosić to w gminie:gdzie stoi, jaka powierzchnia. Do 25 m2 można budować bez projektu.
Chyba to wszystko prawda, bo sekretarz w mojej firmie tak samo mi odpowiedział.