Sokolnictwo dla Obcokrajowców w Polsce |
Autor |
Wiadomość |
Kestrel UA
pisklę
|
Wysłany: Wto Sty 08, 2019 10:59 am Sokolnictwo dla Obcokrajowców w Polsce
|
|
|
Witajcie!
Nie znałazłem podobnego tematu na Forumie. Jestem początkujący w POlsce . Ale nie zupewnie wcalosci. Ostatni raz latałem z wędrowym dobrych 10 lat temu.Między innymi miałem myszolowa, kobuza, pustulki.
Potem żona- rodzina, budowa, zmiana pracy, przeprovadzki. Teraz mieszkamy w RP i mogę zacząć znow myślić o swej pasji.
Z tego co zrozumiałem nie uda się mi otrzymać pozwolenie polować ponieważ musze być obywatelem (prosze poprawić gdy się mylę). Ale zanim zacznę o polowaniju chcę najpierw powoli wrucić do tematu. To bym bardzo prosił o kontakt sokolnika bliz Torunja (niema na mapie). Lub jaku kolwiek informacju postępu dla początkującego sokolnika-obcokrajowca. Czy zasady dla mnie są take same czy są rzecze którę się różnią? I na co zwrócic uwagę. Z czego zacząć. Rzeczewiśćie o ptakach na teraz nie chodzi. Myslię o zakupie ptaka przez rok półtory czasu narazie. Zależy jak nam z Państwem razem pójdzie.
Dzięki za ćierpliwosć. Zaczynam się uczyć chodzić odnowa. I przepraszam za grammatykę. |
|
|
|
 |
Rino
pisklę początkujący
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 9 Skąd: Swiętokrzyskie
|
Wysłany: Czw Sty 10, 2019 6:32 pm
|
|
|
Myślę że na początek trzeba by się zapytać w Starostwie i w Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska czy obcokrajowiec może zarejestrować zwierze podlegające ochronie, na mocy konwencji waszyngtońskiej (starostwo) i przepisów ustawy o ochronie przyrody (RDOŚ), na terenie RP by móc legalnie je posiadać/przetrzymywać. |
|
|
|
 |
garbus2
Site Admin
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Sty 2005 Posty: 2083 Skąd: KRK
|
Wysłany: Pon Sty 14, 2019 5:37 pm
|
|
|
Żeby polować to droga trochę wyboista może być - kwestia czy posiada się uprawnienia łowieckie w swoim kraju i wówczas na tej podstawie ewentualnie polowanie dewizowe.
Jeżeli chce się tylko latać to posiadać np harrisa na terenie Polski może każdy o ile pochodzi on z hodowli i ma dokumenty i jest zarejestrowany. Obywatelstwo nie ma tu raczej znaczenia. |
|
|
|
 |
Kestrel UA
pisklę
|
Wysłany: Sro Sty 16, 2019 11:49 am
|
|
|
Dziękuję za odpowiedzi. Bęndę kontynuował badania w temacie. Właśnie narazie pomyslałem o FHH lub Kobuz? ale z kobuzem chyba sie nie uda..
Wogule czy w Polsce jest możliwosć legalnego nabycia kobuza (F.subbuteo) do latania rekreacyjniego?
To jest mój ulubiony ptak do latania . |
|
|
|
 |
garbus2
Site Admin
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Sty 2005 Posty: 2083 Skąd: KRK
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2019 6:50 am
|
|