Pytanie na początek

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Zgodnie z regulaminem nie mozna pisac o cenach :]
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Nie krzyczcie od razu na Balcera, rozpedzil sie i darujcie mu to pytanie o cene, wiadomo temat zakazany. Chłopak ma duzo zapalu i goraca glowe, wiec darujcie sobie! Juz ja wiem co by sie posypaly za odpowiedzi :P. Wiec uznajmy, ze pytania nie bylo i kontynuujmy dalej konwersacje.

Co do tematu postu to mysle, ze trzeba sobie postawic pytanie na jaka zwierzyne chce sie polowac, i jakiego typu ptakiem sie zajmowac, i tu chyba 2 rodzaje jastrzebiowate i sokoly, potem postawic sobie pytanie, o czas jaki bedzie sie w stanie poswiecic, nasptenie warunki( teren). Potem dopiero rozwazac nad ptakiem.

ps. Mi sie mazy golebiarz(ostatnio po ciekawej lekturze na forum samczyk), z sokolow na poczatek pewnie Lanner, ale mam pytanie na co mozna z nim polowac?
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

U nas chyba tylko na pocztowe, a i to pewnie wymaga zbanowanego treningu przez napuszczanie ;-) (żart) :mrgreen:
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

A czy ktoś w Polsce próbował ułożyć do polowania i polować z lannerem? Chwilowo najwięcej do powiedzenia o lannerze mają Ci, którzy nigdy tego nie próbowali. Dobra samica w Polsce ma ok. 700 g a w Anglii widziałem samicę w I piórze pow. 800g. Jeżeli nie polują w rękach sokolników, to nie z powodu ograniczeń fizycznych.
To są inteligentne rarogi, które jeśli mają darmowy wikt u sokolnika, nie będą się trudzić ze zdobywaniem własnego.
MN
pholat
sympatyk
Kontakt:

Post autor: pholat »

mi się marzy harris albo myszołów (zwyczajny) ^^ oba są szerokoskrzydłe więc podstawy do obu są takie same :) z czym harris jak już wyżej zauważono może być "za prosty" na początek (co akurat aż tak mi nie przeszkadza :lol: )
co do czasu musiał bym wygospodarować conajmniej godzine dziennie, tereny koło domu myślę że mam bardzo dobre; kawałek pola (długo czas już nieuzytek), naokoło miejscami zaczyna się las (niezbyt gęsty) no i niestety w jednym miejscu graniczy z działkami, ale naszczęście nikt tam gołębi nie choduje :) Przed domem mam działkę (mieszkam w szeregowcu na końcu szeregu)
Jednak największą moją wątpliwością jest wiek ;) niestety lub stety po maturze zaczynają się studia ( a przynajmniej tak planuje :P) a co za tym idzie totalnie inna organizacja czasu i nie chodzi o to że lubię "zabalować" tylko nie wiem jak z czasem się na studiach stoi (nigdy studentem nie byłem), pozatym nie wiem gdzie bym wtedy trzymał ptaka (prawdopodobnie mieszkał bym w gdańsku, lub w warszawie, ja miałbym gdzie mieszkać, ale nie wiem co z podopiecznym :) )

latek będę miał 17 w styczniu :)
Balcer
stażysta

Post autor: Balcer »

Fakt rozpędziłem się z tym pytaniem sorki no więc ap ropo tereny to na tereny miejskie i pod miejski no to chyba gołębiarz i HH bo po rozważeniu to ogólnie sokoły to wyższa sztuka jazdy
latawiec i te sprawy z jastrzębiami jest trochę prościej z tej strony :???:
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

W jednej z tlumaczen Adama, autorka pisze, ze miala samiczke Lanera co walila pardwy szkoscki i to w niezlym stylu. Fakt, byl to dziczek, ale daje duzo do myslenia co do potencjalu tych ptakow.

A HH to nie takie znowu do konca szerokoskrzydle, nie sa tak chetne do krazenia jak myszaki. Zwykle krazenie bedzie na zasadzie wiatrow zboczowych windujacych w gore, albo patrolujac okolice jak wypatrzy cos w krzaku. Samce sa bardzo szybkie, naprawde bardzo szybkie, zeby je rozpolowac wymagaja specyficznego treningu, ale potem to maszynki. Mialem samca co z rekawicy lapal przepiorki kalifornijskie i drozdy wedrowne, oba bardzo szybkie gatunki mimo to czesto wiazal w powietrzu. Zlapal tez kilka wrobli i srok.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Z tym, ze to w stanach bylo nie? Bo w Polsce to z wroblami i srokami to lipa:P Czyli na przepiorki i bazanta samiczka lannera sie nada? Co z kaczka?
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

W Kanadzie i to byl samiec Harrisa.
lanery to inna para kaloszy, kazdy kto ulozyl Lanera tak, ze odnosil sukcesy lowieckie zasluguje na uklon do pasa od kazdego sokolnika. Watpie, ze uda ci sie rozpolowac lanera jesli bedzie to twoj pierwszy ptak.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

W takim razie czy mial ktos jakis sukcesy z Lannerami? Lub tez slyszal o kims kto mial?
JoHn DuMbaR
sokolnik

Przemek przepiorka jest pod ochrona, inna sprawa ze nie wiem dlaczego...jest ich duzo, w wielu miejscach bardzo duzo (poludnie i poludniowy wschod). Widzialem Czeskich soklnikow polujacych z drzemilkami spod kaptura na przepiorki...cos pieknego
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Dzieki Michal, w takim razie kuropatwy? a co z bazantem poradzila by sobie samiczka lannera? Do sokola raczej napewno potrzebny bedzie jakis pies nie? chyba ze samemu sie bedzie po krzakach chasalo?
JoHn DuMbaR
sokolnik

Przemek co mnie pytasz? :mrgreen: Ja wiem tyle ze wedrowny bije wszystko w Polskich warunkach i innymi ptakami sokolnicy sobie glowy nie zawracaja...(mowa o dlugoskrzydlych)
opiolus
stażysta

Post autor: opiolus »

a tak sie wtrace.. a orly......
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Nisus pisze:W Kanadzie i to byl samiec Harrisa.
lanery to inna para kaloszy, kazdy kto ulozyl Lanera tak, ze odnosil sukcesy lowieckie zasluguje na uklon do pasa od kazdego sokolnika. Watpie, ze uda ci sie rozpolowac lanera jesli bedzie to twoj pierwszy ptak.
no to znam co najmniej dwie osoby kore z lannerem cos upolowaly (to cos bylo wieksze od samego lannera). Nie bede sie wdawal w szczegoly ale w 100% moge zapewnic ze z lannerem da sie polowac choc niestety w naszych warunkach przyznac trzeba ze zarowno bazant jak i kuropatwa sa raczej poza zasiegiem lannera
ODPOWIEDZ