kilka pytań od nośnie harrisa.

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
perek-psychol
sympatyk

kilka pytań od nośnie harrisa.

Post autor: perek-psychol »

witam wszystkich.
mam pewien problem.kupiłem harrisa w UK. ptak ma obrączkę i do niej dali mi taki żółty dokument, oprócz tego mam tylko papiery że przez granice przeszedł.mój problem polega na tym że chciałem go zarejestrować w starostwie i jak tam poszedłem to mi powiedzieli że tych ptaków w spisie niema i nie muszę go zarejestrować.tu na forum pisaliście ze trzeba dokonać rejestracji harrisa, tylko moje pytanie jest takie jak mam się za to zabrać.pytałem się różnych ludzi ale żaden mi nie pomógł.
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Post autor: Grzegorz »

Napisz na kartce papieru to co powiedzieli "że ptak nie jest w spisie i nie potrzebna jest rejestracja" niech Ci podbiją kartkę pieczęć i podpis . Będzie podkładka, nie ma się co stresować aby żeby podbli i nie muszą rejestrować ;)
perek-psychol
sympatyk

Grzegorz myślę żeby dać im podanie o rejestracje.oni odpiszą mi odmownie z przyczyna dlaczego nie mogą go zarejestrować i to chyba wystarczy prawda?wszędzie tak jest czy ja mam tylko taki problem?
mam jeszcze jedno pytanie czy jak bym w przyszłości chciał je rozmnażać to jak mam hodowle zarejestrować jakie mi są papiery potrzebne? pytam na przyszłość. i czy w ogóle mogę latać z nią ?ponieważ rozmawiałem z pewna osobą która powiedziała mi ze muszę mieć jakieś zezwolenie na miejsce w którym będę ptaka trenować,znaczy że nie mogę z nim wychodzić. coś takiego zrozumiałem, a może to się tylko AG tyczy nie wiem jak mam to interpretować.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

perek-psychol pisze:Grzegorz myślę żeby dać im podanie o rejestracje.oni odpiszą mi odmownie z przyczyna dlaczego nie mogą go zarejestrować i to chyba wystarczy prawda?wszędzie tak jest czy ja mam tylko taki problem?
dobrze myslisz - zloz wniosek o rejest na dziennik podawczy bo twoj obowiazek polega na zgloszeniu ptaka do rejestru i koniec, wiec tak dluga jak masz potwierdzenie zlozenia wniosku tak dlugo dopelniles obowiazku. To czy ci zarejestruja nie ma znaczenia - urzednik bedzie sie tlumaczyc a nie ty. a zezwolen do latania z ptakiem zadnych nie potrzebujesz chyba ze robisz to na terenie ktory jest ogrodzony i opisany jako prywatny lub np wojskowy.
perek-psychol
sympatyk

dobrze to te rzeczy już się wyjaśniły.a jak jest z rozmnażaniem?
wszędzie jest taki problem z rejestracją harrisów?
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

perek-psychol pisze:dobrze to te rzeczy już się wyjaśniły.a jak jest z rozmnażaniem?
wszędzie jest taki problem z rejestracją harrisów?
Nie chcą zarejestrować ? To niech Ci dadzą ,,świstek '' ,że się nie rejestruje !
Masz młode to załatwiasz z weterynarzem by Ci wystawił świadectwo hodowlane na każdego ptaka który Ci się wykluł i z takim świadectwem przekazujesz go osobie zainteresowanej.
perek-psychol
sympatyk

ok dzięki wielkie za odpowiedzi.:)
czyli tylko u mnie jest taki problem z rejestracja;/.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

perek-psychol pisze: czyli tylko u mnie jest taki problem z rejestracja;/.
Nie - nie tylko u Ciebie !!!!!
Zdarza się to w całej Polsce ....Harrisów i myszołowów radzawosternych nie chcą rejestrować !
perek-psychol
sympatyk

czyli mam rozumieć że rejestrują HH ,ale nie wszędzie.jaki jest tego powód?myślał ktoś nad tym?
Kuku1985
stażysta

Post autor: Kuku1985 »

U mnie była taka sytuacja, że Pan w urzędzie kombinował jak mógł włącznie z tym, że muszę go jeszcze zarejestrować dodatkowo tak samo jak psa zaliczanego do ras niebezpiecznych i zastanawiał się przy tym czy nie trzeba robić wywiadu środowiskowego. Po tym wszystkim wpadł na genialny pomysł, że nie mogę z nim latać bo stwarzam bezpośrednie zagrożenie dla gatunków rodzimych bo może stworzyć dziką populację (jeden samiec). Także w moim przypadku rejestracja HH zajęła około miesiąca z czego dwa tygodnie upłynęły na tłumaczeniu urzędnikowi co i jak bo jak to urzędnik na końcu stwierdził-rejestrował już krokodyla ale ptaka drapieżnego jeszcze nie. Za niedługo kolejna przeprawa z płomykówka :wink:
Awatar użytkownika
Wilq
stażysta

Post autor: Wilq »

Ja nie miałem problemu z hh. . .
Biorę kartkę w okienku, wypisuje, płace i czekam na odpowiedz starostwa :twisted:
jerzy226
początkujący

REJESTR HH

Post autor: jerzy226 »

witam /jakie macie problemy z rejestracja hh.jak nie rejestruja to ich problem zoataje kasy na dobre 0/7 l i po sprawie ,jak powiedzial min ,Drzewiecki ,,bo Polska to dziki kraj .
gosiawil478
pisklę

Post autor: gosiawil478 »

Miałam ten sam problem przy rejestracji Puchacza Bengalskiego. Pan w Starostwie dziwnie patrzał na mnie, szukał w komputerze, pytał czy ja na pewno nie powinnam mieć pozwolenia na trzymanie takiego ptaka. Później zastanawiał się czy oni rejestrują takie zwierzęta, później nie wiedział jak to wpisać. Spędziłam ponad godzinę u niego na tłumaczeniu mu i dopiero dostałam papierek. Niestety wychodzi na to, że ludzie tam pracujący nie zawsze są doinformowani. Taki sam problem miałam rejestrując papugi Żako bo Pan próbował mi wytłumaczyć, że papug się nie rejestruje.
ODPOWIEDZ