GPS

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Vega
młodszy sokolnik

Post autor: Vega »

Z zasięgiem to nie ma problemów ? jakieś problemy typu " jesteś poza trasą" albo inne? Wiem głupie pytania ale sie do tego przymierzam..
Tomhawk
żółtodziób

Post autor: Tomhawk »

Problem jest wtedy,gdy na danym terenie jest slaby zasieg gsm. Ptak jest namierzany przez GPS, ale koordynaty przesylane sa do Ciebie przez siec GSM!
Awatar użytkownika
jarek
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: jarek »

To nie do końca tak. Zależy jaką kartę sim włożysz. Jeśli np. Play, to masz zasięg play, plusa i orange, a jeśli T-mobile to masz zasięg t-mobile, orange i PL-34 (czy jak to się tam nazywa w różnych regionach wspólna sieć t-mobile i orange). Poza tym do wysłania sms-a potrzeba minimum zasięgu tylko, a jeśli go nie ma, to dostaniesz powiadomienie w stylu "wybrany abonent jest już dostępny" kiedy sokół się przemieści. Mnie martwi bardziej brak sygnału z satelity w budynkach (np. kurnik)... Można ustawić stałe śledzenie pozycji, np co 1 minutę i mieć przybliżoną pozycję ptaka, ale to skraca czas pracy na baterii.
Vega
młodszy sokolnik

No własnie ale ptaki raczej sie lata w terenach różnych a często odległych.. A jeśli Ptak siedzi na czymś a trawie w terenie gdzie nie ma zasięgu.. Zanim go znajdziemy będzie najedzony.. ;/ Może być to dość problematyczne.. Chociaż tych terenów bez kompletnego braku zasięgu jest już coraz mniej.. Ciężka decyzja.. :/:/
Tomhawk
żółtodziób

Post autor: Tomhawk »

Mysle ,ze najlepszym rozwiazaniem bedzie kupno tego urzadzenia z podwojnym systemem. Czyli GSM/GPS plus tradycyjna telemetria. Jeszcze jedno. Pracowalem kiedys na podobnych urzadzeniach do sledzenia aut. Problem polegal na tym ze czas pracy baterii, podawany przez producenta a rzeczywisty , bardzo sie ruznily!!! Do tego przy temperaturach ujemnych urzadzenie ( bateria ) siadala po 3 godzinach. Aparat ten mial wieksze gabaryty. Czyli teoretycznie wieksze mozliwosci. Do tego byl to sprzet dosc drogi. Mysle ze trzeba bardzo ostroznie podchodzic do tego co pisze producent.
Kuku1985
stażysta

Post autor: Kuku1985 »

Mam ten starszy nadajnik i ostatnio kupiłem telemetrie- drugi raz gps bym nie kupił, moim zdaniem pieniądze wyrzucone w błoto
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

.... szkoda ze ten gps nie uklada ptakow....
To chyba by rozwiazalo problem z gubieniem ptakow.
Vega
młodszy sokolnik

Czyli przegrywa to w porównaniu ze standardową, sprawdzoną telemetrią ?
hypo
sympatyk

Post autor: hypo »

.... szkoda ze ten gps nie uklada ptakow....
To chyba by rozwiazalo problem z gubieniem ptakow.
wojtektkn pisze:
Nie mam pojęcia czemu służą takie posty. Moja samiczka raroga górskiego wpadła kiedyś do nieczynnego komina od szklarni u sąsiadów i umarła by w męczarniach gdyby nie miała nadajnika.
I po to to jest żeby wyeliminować nieprzewidziane!Dopisałbym jeszcze coś ale z szacunku dla Adasia się powstrzymam.
Kuku1985
stażysta

Vega moim zdaniem przegrywa, gdyby nadajnik gps był dobry to nie kupowałbym teraz telemetrii
Vega
młodszy sokolnik

No właśnie ja mam teraz dylemat bo muszę kupić.. A kupić GPS i mieć problemy z tym to faktycznie może lepiej kupić telemetrie i poczekać na dopracowanie GPS-u
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

Kolego -hypo-, temu sluza by zdac sobie sprawe z tego ze model telemetri i za ile kupiona nie zmienia faktu o tym, ze polowa ludzi na tym forum za malo czasu poswieca pracy z ptakiem. Majac dobra telemetrie za wczesnie zaczynaja latac i skutki jakie sa to tylko oni sami wiedza
.
Zakladam telemetrie, nie po to by czekac gdzie mi pojdzie ptak ,ale dla nieprzewidzanych okolicznosci, jakie ciebie spotkaly....
hypo
sympatyk

Kolego -wojtektkn- elegancko wytłumaczyłeś i bez złośliwości. Śledzę temat GPS- u już jakiś czas i dochodzę do stwierdzenia iż zostanę jeszcze przy telemetrii.
Ciekawi mnie natomiast jak szybko można odnaleźć ptaka na zdobyczy w trudnym terenie np. trzciny, kukurydza, las. Poluję z jastrzębiami i telemetria super się sprawdza, dzwonki nie zawsze słychać w takich miejscach.
Kuku1985
stażysta

Hypo w części moge odpowiedzieć na Twoje pytanie- kiedyś mój podopieczny wpakował się w rdest (gęsty i nic nie widać, dzwonków nie było słychać)- przy gps bym go nie znalazł, jedyne szczęście to takie, że ptak mnie widział i jak już udało mu się z tego wylecieć to problem był z głowy ale gps niewiele pomógł
hypo
sympatyk

No to wszystko jasne telemetria w takich sytuacjach daje rade, jeszcze gorzej by było jakby miał ułówkę. Mam to obcykane w kukurydzy i w gęstym zagajniku gdzie kończyły się pościgi.
ODPOWIEDZ