Jak stracić ptaka

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Pudlak Waldemar pisze:Dla tego nie używam ,,tradycyjnych ''! :cool:
Nic ,,się nie rozwiąże '' bo nie ma węzłów ! :lol:
Ps ;
Dobrze Adam ,że tak to się skończyło .....i ,że masz młodego nie polującego hh -bo całkiem możliwe ,iż miał byś podwójny kłopot i musiał byś łatać oba ptaki ...
Waldek... bez czepialstwa ale w Twoim zestawie jest zdecydowanie więcej miejsc które mogą zawieść i skończyć sie własnie spięciem sie ptaka. Zreszta niektóre ptaki jak sie uprą potrafia rozmontować linkę w jeden dzień. Miałem takiego samca wedrownego. Problem rozwiązała całkowicie zmiana przedłużacza na rzemienny. Dziwię sie w sumie ze to harris odniósł wieksze obrazenia bo siła uścisku w szponach jest po jego stronie i znacznie sprawniej sobie radzi w naziemnych bójkach niż wedrowny. Myśle ze harrisowi życie uratowało to ze ma długie łapy i jak sie spięły sokolica nie mogła dokończyć dzieła bo harris wyciągniętym przed siebie łapami trzymał dystans na tyle ze wędrowna nie miała jak dosięgnać karku.
Vega
młodszy sokolnik

?

Post autor: Vega »

Hmm Sokół szybko zabija zdobycz ale kiedy ma na to miejsce i czas często ofiary giną ale od uderzenia prawda? A w garażu raczej czasu na rozwinięcie prędkości nie było poza tym. HH spętany a sokół nie a to też utrudniło chociażby jakiekolwiek próby ucieczki czy obrony a co dopiero ataku.
Tak na mój gust :P
Pozdrawiam:]
P.S Coś ma się stać to się stanie :/ cuda się zdarzają:P
irek
młodszy sokolnik

Re: ?

Post autor: irek »

Vega pisze:Hmm Sokół szybko zabija zdobycz ale kiedy ma na to miejsce i czas często ofiary giną ale od uderzenia prawda? A w garażu raczej czasu na rozwinięcie prędkości nie było poza tym. HH spętany a sokół nie a to też utrudniło chociażby jakiekolwiek próby ucieczki czy obrony a co dopiero ataku.
Tak na mój gust :P
Pozdrawiam:]
P.S Coś ma się stać to się stanie :/ cuda się zdarzają:P
Hej. Trudno z kimś dyskutować kiedy ten nie wie o czym pisze :roll:
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Irek ma rację. Vega, tak gwoli ścisłości- jastrzębiowate zabijają ofiarę uściskiem szponów i zwykle trochę to trwa zanim szpony sięgna narządów wewnetrznych lub przebija czaszkę ofiary. Dlatego przy polowaniu z jastrzębiem czy harrisem obowiązkowo powinno sie mieć skłuwak. Sokół gdy tylko znajdzie sie z ofiarą na ziemi łamie jej kark. Ma dziób który jest znacznie mocniejszy i dysponuje większą siłą uścisku niz u jastrzębiowatych. U sokołów skłuwak jest własciwiej zbędny bo w max minutę ofiara ma już złamany kark i jest po wszystkim.
adam zielinski
stażysta

Post autor: adam zielinski »

polujący sokół wędrowny w trzecim piórze po pogoni za bażantem siadł na słupie i tak już został. Piszę o tym bo mimo, że byłem ostrzegany serio nie do końca zdawałem sobie sprawę, że tak głupio i szybko można stracić ptaka. Mogę pisać o pechu itd ale też sporo można przewidzieć i np. postarać się o teren z mniejszą liczbą słupów średniego napięcia. Od bardziej doświadczonych kolegów przekazuję, że w pierwszym piórze duży nacisk trzeba kłaść na "nie siadanie". Pewnie ptak słabszy + zmęczony (np. szybko puszczany raz za razem) może też mieć większe skłonności do siadania. Słupy serio zabijają. Lepiej się o tym nie przekonać "na własnym ptaku".
ps Nisus bardzo dziękuję za pomoc w ściągnięciu ptaka a wcześniej za zimną krew i ostrzeżenie bo w amoku, chyba wszedłbym na słup po sokoła...
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Nie ma za co, znam ten bol. Szkoda ptaka, wybitny osobnik, duza strata dla gornej polki polskiego sokolnictwa.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

..
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Zawsze szkoda ptaka... Moze nie do konca w temacie, ale poczesci napewno mial ktos stycznosc?
http://www.pigeongps.com/index-en-start.htm
chris528i
sympatyk

Post autor: chris528i »

Raven_Corvus pisze:Zawsze szkoda ptaka... Moze nie do konca w temacie, ale poczesci napewno mial ktos stycznosc?
http://www.pigeongps.com/index-en-start.htm
ciekawe jak sie to ma w praktyce może ktos miał juz z forumowiczów tą zabawke w rece??
Awatar użytkownika
Wilq
stażysta

Post autor: Wilq »

Uwaga uwaga
Czy komuś nie nawiał sokół ?
Doszły mnie słuchy z sąsiedniej wioski że od kilku dni widziano sokoła z dzwonkami który goni gołębie.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Marcin - sprawdź czy ten ,,sokół'' .......to na pewno sokół .....Bo już nie takie bzdury słyszałem , dla laika wszystko co ma dzwonki to ,,sokół '' :mrgreen:
Awatar użytkownika
Wilq
stażysta

Post autor: Wilq »

Nie. Młoda samica sokoła wędrownego sprawa wyjaśniona :)
Kuku1985
stażysta

Post autor: Kuku1985 »

Co fakt to fakt, ostatnio na 10 osób które nas mijały w parku 8 opisało HH jako sokoła a reszta jako orła :wink:
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

strach do wielkopolski jezdzic:P zdjecie jeszcze lepsze niz artykul :P:P:P
Załączniki
zaatakowany-od-tylu-na-ulicy-przez-jastrzebia_18948337.jpg
ODPOWIEDZ