Waldek... bez czepialstwa ale w Twoim zestawie jest zdecydowanie więcej miejsc które mogą zawieść i skończyć sie własnie spięciem sie ptaka. Zreszta niektóre ptaki jak sie uprą potrafia rozmontować linkę w jeden dzień. Miałem takiego samca wedrownego. Problem rozwiązała całkowicie zmiana przedłużacza na rzemienny. Dziwię sie w sumie ze to harris odniósł wieksze obrazenia bo siła uścisku w szponach jest po jego stronie i znacznie sprawniej sobie radzi w naziemnych bójkach niż wedrowny. Myśle ze harrisowi życie uratowało to ze ma długie łapy i jak sie spięły sokolica nie mogła dokończyć dzieła bo harris wyciągniętym przed siebie łapami trzymał dystans na tyle ze wędrowna nie miała jak dosięgnać karku.Pudlak Waldemar pisze:Dla tego nie używam ,,tradycyjnych ''!
Nic ,,się nie rozwiąże '' bo nie ma węzłów !![]()
Ps ;
Dobrze Adam ,że tak to się skończyło .....i ,że masz młodego nie polującego hh -bo całkiem możliwe ,iż miał byś podwójny kłopot i musiał byś łatać oba ptaki ...
Jak stracić ptaka
?
Hmm Sokół szybko zabija zdobycz ale kiedy ma na to miejsce i czas często ofiary giną ale od uderzenia prawda? A w garażu raczej czasu na rozwinięcie prędkości nie było poza tym. HH spętany a sokół nie a to też utrudniło chociażby jakiekolwiek próby ucieczki czy obrony a co dopiero ataku.
Tak na mój gust
Pozdrawiam:]
P.S Coś ma się stać to się stanie :/ cuda się zdarzają:P
Tak na mój gust
Re: ?
Hej. Trudno z kimś dyskutować kiedy ten nie wie o czym piszeVega pisze:Hmm Sokół szybko zabija zdobycz ale kiedy ma na to miejsce i czas często ofiary giną ale od uderzenia prawda? A w garażu raczej czasu na rozwinięcie prędkości nie było poza tym. HH spętany a sokół nie a to też utrudniło chociażby jakiekolwiek próby ucieczki czy obrony a co dopiero ataku.
Tak na mój gust![]()
Irek ma rację. Vega, tak gwoli ścisłości- jastrzębiowate zabijają ofiarę uściskiem szponów i zwykle trochę to trwa zanim szpony sięgna narządów wewnetrznych lub przebija czaszkę ofiary. Dlatego przy polowaniu z jastrzębiem czy harrisem obowiązkowo powinno sie mieć skłuwak. Sokół gdy tylko znajdzie sie z ofiarą na ziemi łamie jej kark. Ma dziób który jest znacznie mocniejszy i dysponuje większą siłą uścisku niz u jastrzębiowatych. U sokołów skłuwak jest własciwiej zbędny bo w max minutę ofiara ma już złamany kark i jest po wszystkim.
-
adam zielinski
- stażysta
polujący sokół wędrowny w trzecim piórze po pogoni za bażantem siadł na słupie i tak już został. Piszę o tym bo mimo, że byłem ostrzegany serio nie do końca zdawałem sobie sprawę, że tak głupio i szybko można stracić ptaka. Mogę pisać o pechu itd ale też sporo można przewidzieć i np. postarać się o teren z mniejszą liczbą słupów średniego napięcia. Od bardziej doświadczonych kolegów przekazuję, że w pierwszym piórze duży nacisk trzeba kłaść na "nie siadanie". Pewnie ptak słabszy + zmęczony (np. szybko puszczany raz za razem) może też mieć większe skłonności do siadania. Słupy serio zabijają. Lepiej się o tym nie przekonać "na własnym ptaku".
ps Nisus bardzo dziękuję za pomoc w ściągnięciu ptaka a wcześniej za zimną krew i ostrzeżenie bo w amoku, chyba wszedłbym na słup po sokoła...
ps Nisus bardzo dziękuję za pomoc w ściągnięciu ptaka a wcześniej za zimną krew i ostrzeżenie bo w amoku, chyba wszedłbym na słup po sokoła...
- Raven_Corvus
- sokolnik
Zawsze szkoda ptaka... Moze nie do konca w temacie, ale poczesci napewno mial ktos stycznosc?
http://www.pigeongps.com/index-en-start.htm
ciekawe jak sie to ma w praktyce może ktos miał juz z forumowiczów tą zabawke w rece??Raven_Corvus pisze:Zawsze szkoda ptaka... Moze nie do konca w temacie, ale poczesci napewno mial ktos stycznosc?
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
strach do wielkopolski jezdzic:P zdjecie jeszcze lepsze niz artykulPudlak Waldemar pisze:http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/zaatak ... 00119.html