Wiązadła i dzwoneczek

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
Awatar użytkownika
kowalkeal
pisklę

Post autor: kowalkeal »

Witaj!
Dobry sokolnik to ten, który sam sabie robi większość potrzebnych akcesorii. Pęta (ich wykonanie jest oczywiście opisane w książkach) należy wycinać samemu a ich rozmiar oczywiście zależy od ptaka, na którego skoki będą one zakładane, najlepiej wyciąć sobie zapasową parę, żeby wrazie uszkodzenia szybko wymienić. Skóra na pęta powinna być mocna i w miarę elastyczna. Rękawice można zakupić bez większych problemów. Pierwszy karnal lepiej kupić, bo nie wieżę, że uda Ci się uszyć pasujący idealnie na ptaka karnal. Niepasujący karnal to niebezpieczeństwo dla oczu ptaka. Zamawianie karnala na ptaka zostaw lepiej doświadczonym sokolnikom. Dzwoneczki można bardzo łatwo zakupić.
Podstawą do sokolnictwa jest wiedza ornitologiczna i oczywiście sokolnicza, także czytaj DUŻO książek i śledż każdy ruch doświadczonych sokolników jeśli masz taką możliwość. Wiedza ornitologiczna jest bardzo ważna, ponieważ podczas unoszenia ptaków, wiele ludzi przeciwnych sokolnictwu może sprawdzić Twoją wiedzę i na jej podstawie oceniać sokolnictwo. Wiedza to podstawa!
Pozdawiam!
Chwal Ćwik!
młodziok
sympatyk

Post autor: młodziok »

Dzienki za radę już wiem od czego zacząć ale dlaczego na tym forum jest tak mało zdjęć o akcesoriach mógłby ktoś parę powklejać to forum od razu by się zmieniło :wink:
opiolus
stażysta

Post autor: opiolus »

Dzwoneczki można bardzo łatwo zakupić.
gdzie????
młodziok
sympatyk

Chyba dzwoneczki nie muszą być specialnie sokolnicze można wziąść z wędkarstwa sami muwiliście że sokolnicy robią akcesoria sami :grin:
młodziok
sympatyk

Mam do was pytanie czy są dwie odmiany jastrzębi bo są które są całe brązowe takie jak zdjęcie u góry i są takie kture są brązowo jasne czy mógłby mi ktoś objaśnić mój problem. :?:
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

chłopie w każdym przewodniku, gdzie są opisane ptaki drapieżne, znajduje się wzmianka o ubarwieniu jastrzębi. i nie musi to być zaraz jakieś specjalistyczne opracowanie. sięgnij po pierwszą z brzegu książkę. nie chce Ci się zajrzeć nigdzie? czekasz na gotowe? "zaangażowanie" sokolnicze godne politowania. i Ty chcesz do szkoły leśnej? wstyd....
Awatar użytkownika
kowalkeal
pisklę

Post autor: kowalkeal »

młodziok, jedna podpowiedż: ptaki mają ubarwienie młodociane i dorosłą szatę :wink:

P.S. Wiedza ornitologiczna to podstawa!!! Zacznij od zakupu przewodnika po ptakach drapieżnych, a nie o sokolnictwie ;)
To piękna samica Pana Mąki :)

Chwal Ćwik
młodziok
sympatyk

czyli dorosła :?:
opiolus
stażysta

mÓwia!!!!

:evil:
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Mlodziok no nie ma bata na ciebie.
Albo masz 7 lat, albo probujesz tandetnej prowokacji zasmiecajac debilnymi gadkami forum. Moja cierpliwosc ma granice, a ty poprostu zwalasz mnie na kolana glupota.

Czekam tylko, az zapytasz po co jastrzebiowi dziob i czy ma zeby na lapach. Noz sie w kieszeni otwiera.
opiolus
stażysta

a i wziąć..
opiolus
stażysta

i jeszcze pare innych az razi po oczach
opiolus
stażysta

haha nisus, mysle podobnie jak ty!!!
a moze zlapales mlodziak acipter Gentilis i teraz probujesz sie cos na ten temat dowiedzie :?: :?: :?: c??!
młodziok
sympatyk

No ciekawe jak złape jak na polu lata co najmniej 30 metrów nad ziemią
młodziok
sympatyk

no ale ten jastrząb to młody czy stary :?: bo muwicie a nikt mi nie odpowiedział
ODPOWIEDZ