Nowy forumowicz

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Bardock pisze:Milcz
No to masz jak w ,,banku '' - bez względu do kogo by to nie było :mrgreen:
Kuku1985
stażysta

Post autor: Kuku1985 »

Bardock: "Ale jest za to dobrym startem do poszukania sokolnika, który (jeżeli tylko będzie miał chęci) wszystko Ci opowie. "
Szukajcie a znajdziecie. Przeczytaj moje posty od samego początku zrozumiesz o co chodzi- też zadzierałem nosa i okazało się, że nie tędy droga. Znalazłem Sokolnika, który mnie uczy i niedługo będę miał swojego szponiastego. Schowaj swoją dume do kieszeni bo krokodyl lub pies to nie ptak drapieżny i może pomimo swoich wspaniałych osiągnieć w tresurze tych zwierząt tutaj wiesz mniej odemnie- czyli mniej niż nic
Bardock
pisklę

Post autor: Bardock »

Poczytalem poczytalem (jeden z uzytkownikow ma ciekawa strone) mam mniej wiecej zarys sytuacji i znalazlem pewna rzecz ktora mnie zniechecila ale zobaczymy jak to bedzie.Nie chodzi tyle o tresure a doswiadczenie ze zwierzetami a mam takowe wieloletniec wiec ,wiem z czym to sie je, i wiem ze ptak to nie zabawka ze trzeba sie nim opiekowac ze chce codziennie jesc i ze zyje wiecej niz chomik.

Posiadalem ,tropikalne, rybki jak Ty mowiles jeszcze na chleb beb.
Awatar użytkownika
Wilq
stażysta

Post autor: Wilq »

Ciekawie się to czyta :D
może też się nauczę czegoś ciekawego :P :twisted:
Bellator
pisklę

Post autor: Bellator »

Przepraszam że się wtrące ale wydaje mi się że Bardock jak na początkującego nie zadał głupich pytań o cene ptaków i skąd może kupić orła przedniego tylko zapytał o "normalne" informacje. Wydaje mi się że nie powielił stereotypu 90+. Chociaż swoją drogą głupio napisał o tych linkach :roll:
Jeszcze raz przepraszam że jako osoba niedoświadczona włączyłąm się w dyskusje :oops:
qpanaci
pisklę

Post autor: qpanaci »

Cześć Tomek tu Cię też przywiało :)
To forum przypomina trochę nano-reef i to drugie forum o tematyce akwarystyki morskiej którego nazwy nie pamiętam a które były się pojawiły coś koło 2000 roku. W efekcie końcowym okazały się grupą wsparcia i podnoszenia ego dla garści hodowców rafowych zwierzaków, którzy niby chcieli propagowania akwarystyki morskiej ale hipotetycznej konkurencji już nie chcieli i robili wszystko żeby ci co to się tym interesują jak najwięcej wiedzy jednak zdobyli gdzie indziej. Tu jest bardzo podobnie, jęki i kwęki że sokolnictwo podupada, stoi w miejscu, cofa się ale nic się nie robi aby ułatwić egzystencję nowo przybyłych, zachęcić ich. Nie wszystko jest na zasadzie testowania poziomu zaciętości, danego delikwenta, bo jak będzie miał podane to się znudzi, jak sam poszuka to się może zainteresuje. No i kopiesz za tą wiedzą a tu wszędzie wychodzą jakieś zbieżności interesów i inne drobne wojenki podjazdowe i się odechciewa takiego towarzystwa...
garbus2 pisze:Ciezko czasami cos znalezc w tej stajni Augiasza ale jak sie nieco podłubie to troche tego jest...
Jak na zarządzającego tą "stajnią" masz dość swobodny stosunek do zalegających tu pokładów "nawozu" którym się poszczególni rozmówcy traktują. Obawiasz się że jak to wyczyścisz forum zacznie zajmować o wiele za mało miejsca? :D
garbus2 pisze:Niemniej i tak uważam, że jest to jeden z gorszyh sposobow dowiadywania sie podstaw bo info jest rozsiane i nie po kolei a do tego czasami zbyt szczegolowo jak dla poczatkujacego
Jest to doskonały sposób na wyszukanie podstawowej wiedzy, tylko trzeba go umieć przedstawić w sposób jasny i klarowny dla początkującego. Od tego jest właśnie FAQ, bazowa wiedza którą jak się posiądzie można wzbogacać doświadczeniem innych użytkowników. Oczywiście, że przez forum nie nauczę się postępowania z ptakami ani nie dowiem się czy się do tego w ogóle nadaję. Ale dzięki forum powinienem się dowiedzieć czy spełniam warunki fizyczne na posiadanie takiego czy innego zwierzaka.
garbus2 pisze:(no i jak na kazdym forum polowa tematu to przepychanki i wycieczki osobiste)
Temat wolier jest tu całkiem fajną sprawą, 14 stron wiedzy przetykanej myślami swobodnymi, można by pomyśleć -nooo tyle drapieżnych ptaków różnej wielkości i temperamentu, każdy zasługuje na osobną wzmiankę to i postów w temacie dużo. A tak naprawdę w żadnym poście nie jest nic konkretnie podane. Co mnie interesuje czy koleś zdjęcie woliery postawi sobie na kominku czy na balkonie, mnie interesują określone minimalne wymiary dla określonego gatunku ptaka oraz sposób usytuowania woliery w terenie. Stacha który zapewne zna odpowiedź na te pytania interesowało bardziej kto co tym zdjęciem sobie przyozdobi. Czyżby skutki posiadania nudnego życia że tak się interesuje innymi ... Wybacz Stachu ale byłeś mi tu bardzo dobrym przykładem bardzo złego przykładu.
garbus2 pisze:bo np po co ci wiedziec na sam poczatek czy lepszy jest przedłużacz czerwony czy zielony skoro nie wiesz nawet co to jest przedłużacz i jaką powinien mieć długość?
Przedłużacz ... mści się brak słowniczka terminów na forum?
Niestety połowę tego bałaganu rozwiązał by FAQ z prawdziwego zdarzenia + słownik pojęć wklejony na forum a nie tylko na stronie. Kilka tygodni studiowałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi między innymi na to co to takiego jest ten INPRINT i któregoś dnia niechcąco odpowiedź znalazłem ale na stronie głównej, forum okazało się być niegodne posiadania tak wielkiej ilości wiedzy w jednym miejscu.

Inne fora radzą sobie z pisaniem artykułów i innych rzeczy, część jest organizowana na zasadzie konkursów za przysłowiową marchewkę, skrypt w *pdf, kubek forumowy czy cokolwiek co młody człowiek chciał by mieć, część odwalają moderatorzy czy wręcz wynajmowani ludzie do napisania określonego artykułu za określone wynagrodzenie. Rozumiem specyfikę tego forum, nie ma tu ludzi z za dużą ilością wolnego czasu który chcieli by poświęcić/zmarnować na polepszenie funkcjonowania forum. Między innymi stąd taki a nie inny "klimat" tu jest.

Nie chcę sugerować zmian czy innych posunięć kosmetycznych, ułatwiających pracę moderatorom czy administratorom forum, bo pewnego rodzaju sprawy wychodzą same automatycznie. Uogólnić całość można by do stwierdzania. Jaki FAQ takie forum.
Katou pisze:nie miałeś przypadkiem akwarium z rybami tropikalnymi? Pasowało by do stereotypu....
Szukasz geja czy hetero? Bo pytanie pasuje do "stereotypu". A Ty dziecięciem będąc nie miałeś akwarium z rybkami? retoryczne pytanie to było, akwaryści się nie nadają na sokolników a Ty jesteś sokolnikiem ...

Stereotyp według wikipedii
Stereotyp (z gr. stereos "przestrzenny", typos "wzorzec", "odcisk&") konstrukcja myślowa, zawierająca komponent poznawczy (zwykle uproszczony), emocjonalny i behawioralny, zawierająca pewne fałszywe przeświadczenie, dotyczące różnych zjawisk, w tym innych grup społecznych.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

qpanaci pisze:Co mnie interesuje czy koleś zdjęcie woliery postawi sobie na kominku czy na balkonie
Chodziło o umiejscowienie woliery, a nie jej zdjęcia :mrgreen:
Awatar użytkownika
kris_stg
stażysta

Post autor: kris_stg »

Cześć,
Czytając twojego posta przyszło mi do głowy kilka rzeczy a mianowicie;jak się od razu uprzedzisz do srodowiska sokolniczego to potem trudno będzie Ci w nim funkcjonować ,
Trzeba pamiętać o tym że na forum wypowiada się tylko część sokolników, zupełnie inne wrażenie możesz odnieść np po łowach z sokołami lub po konkursie latawcowym czy po kursie sokolniczym na którym dostaniesz materiały do poczytania jak i dowiesz się podstawowych rzeczy.Trzeba się ruszyć trochę i możesz miło spędzić czas,dowiedzieć się czegoś i poznać paru fajnych ludzi.
Pozdrawiam.
Kuku1985
stażysta

Post autor: Kuku1985 »

Ja się zastanawiam po co drążycie ten temat? Jeśli będzie chciał to się tym zainteresuje jeśli nie to nie i koniec tematu a to, że atmosfera na forum jest taka a nie inna, czy komuś to opowiada czy nie to jego indywidualna sprawa. SZKODA STRZĘPIĆ JĘZYK NA BEZCELOWE ROZMOWY I ZAŚMIECAĆ FORUM. Fakt jest jakie jest, wytyczki osobiste są ale jak się chce to wyciągnie się to co trzeba i to powinniśmy sobie szanować. Dajcie już spokój.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

qpanaci pisze:Inne fora radzą sobie z pisaniem artykułów i innych rzeczy, część jest organizowana na zasadzie konkursów za przysłowiową marchewkę, skrypt w *pdf, kubek forumowy czy cokolwiek co młody człowiek chciał by mieć, część odwalają moderatorzy czy wręcz wynajmowani ludzie do napisania określonego artykułu za określone wynagrodzenie. Rozumiem specyfikę tego forum, nie ma tu ludzi z za dużą ilością wolnego czasu który chcieli by poświęcić/zmarnować na polepszenie funkcjonowania forum. Między innymi stąd taki a nie inny "klimat" tu jest.
klimat to wlasnie takie wypowiedzi jak twoje psuja wiec jesli ci sie tu nie podoba to nie zagladaj i masz sprawe z glowy. Moze zaloz swoje forum gdzie bedziesz mial faq z prawdziwego zdrazenia i slowniczek ktorego ci brakuje chociaz jest w innym miejscu ktore jest do tego odpowiedniejsze...
qpanaci pisze: Nie chcę sugerować zmian czy innych posunięć kosmetycznych, ułatwiających pracę moderatorom czy administratorom forum, bo pewnego rodzaju sprawy wychodzą same automatycznie. Uogólnić całość można by do stwierdzania. Jaki FAQ takie forum.
no bo krytykowac jest prosciej niz cos zrobic - przeciez nalezy sie kazdemu ! jak ci sie forum nie podoba to zrob faq z prawdziwego zdarzenia o jakim piszesz a jesli takowy faktycznie bedzie to z checia go podmienie...

Poki co twoje wypowiedzi nic do tematu sokolnictwa nie wniosly a jedynie nastawione sa na krytyke i mozna je bardzo trafnie posumowac jak twoj nick kupa tylko nie naci a czegos innego
Mateusz Świtek
sympatyk

Post autor: Mateusz Świtek »

sokolnictwo podupada ? raczej może podupaść przez takich jak qpanaci
orzel0216
żółtodziób

Post autor: orzel0216 »

Aaa tam na pewno będą jeszcze lepsi . :neutral:

A ten cwaniaczek :mad:
ODPOWIEDZ