Pytanie na początek

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

rozbawiłeś mnie - pierwszy ptak i niepotrzebna telemetria... to sie nawzajem wyklucza... Chyba że cie stać na drugiego..
ZaP
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

pholat pisze:Cóż z Harrisem w Polsce polować nie wolno z tego co czytałem a ,jak jest zresztą wyżej napisane, jest to jeden 2 rodzajów ptaków najlepszych dla początkującego sokolnika, z tego co czytałem Harris jest tym lepszy że właściwie telemetria nie będzie potrzebna, bo ptak i tak za każdym razem wróci.
Wiadomo że początkującym sokolnikiem zostać chciałbym (nad czym akurat jeszcze się zastanawiam, ważąc wszystkie za i przeciw)
a skad to stwierdzenie ze polowac nie wolno? Jesli masz wszystkie wymagane papiery i pozwolenia to wolno
LEON
żółtodziób

Post autor: LEON »

Witam!
Myślę że brak telemetrii nie wyklucza latania z ptakiem, przecież telemetria nie układa ptaka. Przyznam ze przy sokołach jest pomocna ale przy ptakach typu jastrząb czy harris mozna spokojnie latać bez telemetrii.
8 lat latania i nie stracony żaden ptak może o tym świadczyć.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

może ... o farcie
ZaP
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Leon nie wiem w jakim terenie latasz, ale ja mam generalnie mase krzakow i niedaleko sporo zabudowan.

Telemetria, pozwala ci namierzyc ptaka ktory siedzi z bazantem w najwiekszym krzaku jaki kiedykolwiek widziales w zupelnie innym kierunku niz wydawalo by ci sie. Wylatany jastrzab czesto sam wpada w krzaki i wyplasza sobie zdobycz. Kilka takich pogoni skonczylo sie w golebniku, czy kurniku. Bez telemetrji biegal bym do okola bedac pewnym, ze siedzi gdzies na drzewie.

Ostatnio nawet wlecial przez doslownie szczurza nore na strych do starej babci. Nie masz szansy przewidziec tego co sie wydarzy, a latanie bez telemetrji gdy jest ona szeroko dostepna to poprostu niedbalstwo. Mozna miec zaufanie co do swoich umiejetnosci, tylko problem w tym, ze to nie ty a ptak lata.

Ambicje > Ptak, to nie jest zdrowe podejscie.

Polowales z tymi ptakami duzo czy tylko je puszczales ?
pholat
sympatyk
Kontakt:

Post autor: pholat »

"Przede wszystkim jeżeli chcecie polować z ptakiem drapieżnym musicie nalezeć do PZŁ i Gniazda. Na tym niesstety sprawa się nie kończy ponieważ potrzebne jest zezwolenie Ministra Środowiska i tu docchodzimy do problemy ptaków: nie ma możliwości dostania pozwolenia na polowanie z gatunkiem obcym czyli lanery harisy i rdzawosterne odpadają. Więc pisanie że z harisem można polować już po ośmiu dniach jest wprowadzaniem początkująccych w błąd (można ale w Angli czy USA)."

http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.p ... ght=harris Pierwsza odpowiedź Marcin'a w tamtym temacie.
pholat
sympatyk
Kontakt:

no i właściwie sam odpowiedziałem sobie na pytanie :)

"W kwestii prawnej nadal jest mgliście ale powoli się rozjaśnia. Na dzień dzisiejszy można polować z ptakiem łowczym (nie mylić z łownymi bo to duża różnica) o ile posiada się zezwolenie ministra, a te można dostać pod warunkiem posiadania uprawnień sokolniczych. Aby nieco wyjaśnić również należy wziąść pod uwagę różnicę pomiędzy trzymaniem ptaka i pozwoleniem na to (wymagane dla ptaków podlegających pod CITES) a pozwoleniem na polowanie i polowaniem (trzeba mieć pozwolenie na polowanie z ptakami, ważną legitymację PZŁ i tzw. odstrzał czyli wydane przez łowczego koła zezwolenie na polowanie na dany gatunek zwierzyny). Mam nadzieję, że to nieco rozjaśni tę kwestię."

z http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.p ... etria+link by Garbus2
garbus2
Site Admin
Kontakt:

pholat pisze:"Przede wszystkim jeżeli chcecie polować z ptakiem drapieżnym musicie nalezeć do PZŁ i Gniazda. Na tym niesstety sprawa się nie kończy ponieważ potrzebne jest zezwolenie Ministra Środowiska i tu docchodzimy do problemy ptaków: nie ma możliwości dostania pozwolenia na polowanie z gatunkiem obcym czyli lanery harisy i rdzawosterne odpadają. Więc pisanie że z harisem można polować już po ośmiu dniach jest wprowadzaniem początkująccych w błąd (można ale w Angli czy USA)."

http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.p ... ght=harris Pierwsza odpowiedź Marcin'a w tamtym temacie.
tylko ze w tej chwili wydaje się zezwolenia na polowanie na osobę a nie na ptaka (kiedys było na ptaka) i nie ma przepisu (przynajmniej wedle mojej wiedzy), który zabraniałby polowania z egzotycznym gatunkiem ptaka jak np harris ktory nie podlega ochronie nawet w zakresie konwencji waszyngtońskiej.
haggard
sokolnik

bez telemetrii?

Post autor: haggard »

quote="LEON"]Myślę że brak telemetrii nie wyklucza latania z ptakiem, przecież telemetria nie układa ptaka. Przyznam ze przy sokołach jest pomocna ale przy ptakach typu jastrząb czy harris mozna spokojnie latać bez telemetrii.
8 lat latania i nie stracony żaden ptak może o tym świadczyć.[/quote] Matko z ojcem! totalna bzdura.jastrząb jest ptakiem z natury nerwowym i płochliwym. W terenie może sie zdarzyc wszystko i nie ma żadnej pewności że ptaka nie spłoszy np.motocyklista lub obcy pies.jeśli jastrząb coś upoluje potrafi leżec nieruchomo na zdobyczy i możesz go nie zauważyc przechodząc tuż obok.warto ryzykowac stratę dobrego ptaka i liczyc na przypadek? Nie wydaje mi się. Zgubiony jastrząb może skusic się na chodzące w obejściu kury lub czyjeś gołębie i przepłacic to życiem.tak sie składa że gołębiarz i harris to gatunki które są obarczone znacznie większym ryzykiem wizyty w gospodarstwie i pokusa w postaci drobiu domowego może okazac się dla nich fatalna w skutkach. jeżeli telemetria umożliwi odszukanie ptaka zanim stanie mu się coś złego to powinno sie jej używac. zwłaszcza dotyczy to początkujących sokolników i nie dawałbym takich rad ludziom którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z sokolnictwem.zrozumie to każdy kto straci ptaka bo zasugerował się tym ze ktoś twierdził że telemetria nie jest potrzebna. :!:
pholat
sympatyk
Kontakt:

wygląda więc na to że telemetria jest konieczna, jak na takie proste urządzenie jest dosyć droga... (sprawdzałem polecane marshall'e patrzyłem też na jakieś "bezimienne" z tej strony: http://mysite.wanadoo-members.co.uk/the ... mepage.htm ) są może polskie telemetrie?
haggard
sokolnik

telemetria

Post autor: haggard »

pholat pisze:wygląda więc na to że telemetria jest konieczna, jak na takie proste urządzenie jest dosyć droga... (sprawdzałem polecane marshall'e patrzyłem też na jakieś "bezimienne" z tej strony: http://mysite.wanadoo-members.co.uk/the ... mepage.htm ) są może polskie telemetrie?

nie ma polskich telemetrii i raczej nie będzie :lol: najlepsi producenci to Marshall (www.marshallradio.com) , L&L Electronics i Merlin.dobrej klasy sprzęt można kupic za ok.2500zł, ale to dobrze wydane pieniądze. jeśli będziesz chciał kupic telemetrię to Garbus2 z pewnoscią Ci doradzi i wiem że od czasu do czasu koordynuje parę osób i robi duże zamówienie.dzięki temu można zaoszczędzic na kosztach przesyłki bo rozkładają się na kilka osób. przesyłka z marshalla do Polski to 100$. to sporo bo 200$kosztuje nadajnik Rt+.no chyba że masz kogoś w stanach kto ci to przywiezie :mrgreen: to chyba najlepsza opcja
pholat
sympatyk
Kontakt:

a jak to jest z robieniem uprawnień sokolniczych? I jak wygląda staż w PZŁ, członkostwo itd :)
Balcer
stażysta

Post autor: Balcer »

Też jestem początkującym dużo ciekawych informacij znajdziesz na stronie pzł www.pzł.pl z tego co pamiętam Powodzenia i wytrwałości
:wink:
pholat
sympatyk
Kontakt:

heh moge się pochwalić że wreszcie dostałem tłumaczenie książek (z sokolnictwo.pl) tak żeby przynajmniej wiedzieć z czym mam do czynienia ^^ i tak się zastanawiam: w Falconry Emmy Ford napisała że najlepsze na początek są myszołowy zwyczajne (pustułki też zostały wymienione, ale był co do nich "stosowny" dopisek tłumacza :) ) jak to się ma do wcześniej wymienionego harrisa i lannera? (chodzi mi o wasze porównania)
Wesołych świąt :P

tak btw. ww link nie działa ("ł") zaś pzl.pl nie jest stroną która prawdopodobnie interesuje sokolników, www.pzlow.pl jest prawidłowy :)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

pamiętaj że są to tłumaczenia z Wielkiej Brytanii gdzie jest dośc dużo gatunków do wyboru. Generalnie zgadzam się z tezą ze myszołów jako pierwszy ptak jest najlepszy, ale niestety w Polsce nie ma hodowli tego gatunku. Są natomiast harrisów i lannerów. Jeśli chcesz zająć się sokołami to oczywiście lepiej zacząć od lannera bo to już sokół.
ODPOWIEDZ