Filmy z youtube

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Post autor: Grzegorz »

http://www.youtube.com/watch?v=JtHhoFGiync

nie wiem nie znam si na języku niemieckim ale po obejrzeniu filmiku jakoś nie bardzo ten HH się słucha (nie oszołomił mnie ten filmik )żeby po krzakach łązic wyciągać harisa to dziwne rozumiem przy polowaniu ale tutaj nie widzę takiej akcji
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Po pierwsze jest to samica ,,bardzo dobrze ukrucona '' /nie ma lęku przed ludźmi / która nie jest przygotowana /czytaj w za wysokiej wadze / W pierwszej fazie filmiku widać jak chce ewidentnie ,,przywalić '' gościowi z kamerą -zwykle to samice przewodzą w grupie więc to nic dziwnego .Po wolu widać ,że już wcześniej pojadła ,a co za tym idzie ma gdzieś małe kawałki na rękawicy i markuje przylot na rękawice odbijając w ostatniej chwili ......Tak też się stało przed tymi trzcinami ,chciała usiąść na trzcinach i wpadła w nie -czasami się to zdarza na polach kukurydzy .....niech to ...... trafi jak trzeba za takim ,,nie rozgarniętym'' ptakiem włazić tam i go odszukać gdyż sam nie może się wydostać -następny problem jak z nim wyleźć z tej kukurydzy i nie błądzić godzinami gdy ,,zaraza'' wyląduje w centrum pola , oczywiście bez telemetrii zlokalizowanie ptaka jest ,,trochę '' utrudnione . :mrgreen:
Na koniec ,,facet '' pokazuje drugą ręką , po za kadrem kurczaka w dłoni by mu się ptak ,,na filmie '' nie szarpał chcąc odlecieć na najbliższe drzewo ......
Krótko mówiąc ktoś nagrał ten filmik na chybcika z nie przygotowanym ptakiem :wink:
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Tu dla ,,równowagi'' jest filmik z typowym zachowaniem harria ,,z towarzyszenia'' czy to podczas polowania na futro czy na bażanty -przy czym w tym drugim wypadku jest to bardziej dynamiczne i często bażant jest związany podczas zapadania.
Dla tego na polowaniach zbiorowych harrisy nie osiągają takich samych wyników jak jastrzębie ,no cóż nie są mistrzami pogoni .... :smile:
Ludzie którzy próbują z nimi polować jak z jastrzębiem szybko się do nich zniechęcają . :razz:

http://www.youtube.com/watch?v=Wg6kHiKO ... creen&NR=1
Grzegorz
stażysta
Kontakt:

Post autor: Grzegorz »

Kolego Waldku nie musisz mi robić wykładów na temat hh i tego że to jest samica (może jeszcze w którym piórze)bo jest to widoczne i ja to wiem tak samo z wagą chodzi mi tylko o to po co ktoś takie filmiki robi i bo nikt tego nie powinien oglądać a jedynie dla siebie mieć i patrzyć na to wiedzieć że ma jeszce troche roboty zanim zacznie wystawiać się na pokaz. Co do ukracania to troche przesada no szkoda żeby latać z ptakiem który się wszystkiego dyga, bo puszczenie na wolne w takiej kondycji i takim rozkapryszeniem to już masakra. Wracając jeszcze do łązenia po krzakach ptak jak nie może wylecieć z krzaków, a natomiast widzi nas to naprawdę dobrze sobie biega więc na pewno można sobie tym pomagać

mój haris jak jest w wysokiej wadze jedynie drze mordeczke ale lata pięknie, haris jest naprawdę pięknym ptakiem i moim marzeniem do tego dosyć łatwym w przyjaźni i do ułożenia.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

harris z filmiku Grzegorza jest układany przez jakiegoś totalnego lamusa. Pomijając to że to gość lata za ptakiem który robi co chce i to że na końcu ptak za ciecie w kulki dostaje całego kuraka na rękawicy na polu ( co w przypadku polującego harrisa jest błędem) uwagę zwraca długość pęt tego ptaka. Słabo. Nie mam pojecia czemu to ma służyć. Waldka film całkiem spoko. Generalnie w takim własnie polowaniu harris może w naszych warunkach zrobić przyzwoity rozkład- króliki to jego żywioł a bazanty bedzie łapał głownie wyciekające na ziemi. W otwartym pościgu za bażantem własciwie bez szans ( moze poza bardzo wybitnymi osobnikami wukładanymi przez ludzi z pojeciem o sprawie). Moze być niezły w polowaniu z auta ( choć z moich obserwacji sporo wolniejszy od gołębiarza)
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

inna sprawa że polowanie w takim terenie na króliki to na ogół egzekucje bo królik nie jest w stanie w takiej gestej pokrywie robić uników i biec z pełną prędkością. Zero dramaturgii i pięknych poscigów.
http://www.youtube.com/watch?v=RvmQZ5nGOG4
wolę takie polowanie na króliki :wink:
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Dobrze, że u nas na lotnisku nie ma czegoś takiego :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=V-mCuFYf ... ure=g-vrec
Vega
młodszy sokolnik

ha! :D

Post autor: Vega »

Bo ja wiem czy dobrze każdy by miał robotę! :D :P hehe
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Vega pisze:Bo ja wiem czy dobrze każdy by miał robotę! :D :P hehe
Chyba nie wiesz, co mówisz. Takie "stadko" to prawdziwa rzeźnia w lżejszym terenie (plantacje owocowe, itp.). Na lotnisku sraczka z wyrzyganiem murowane :???:
masz
początkujący

Post autor: masz »

Zapraszam do siebie na oglądanie szpaków nad lotniskiem. gdy na około lotniska jest pełno ogródków działkowych a tam jest ich wylęgarnia to taka chmura po pierwszych lęgach dochodzi do 1000 sztuk i to pewnie jeszcze więcej. a srakę to maja piloci jak nagle z trawy albo z okolicznych upraw rolnych podrywa się to wszystko. i szybko odmawiają różaniec aby nic samolot nie zassał do środka.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Dlatego też ja się cieszę, że u nas nie ma czegoś takiego :wink:
Vega
młodszy sokolnik

;P

Post autor: Vega »

Ja oczywiście żartowałem ;P :)
A jak Gawronów itp latają setki sztuk nad miastami wyglada to jak sceny w " ptaki Hitchcocka "

http://www.youtube.com/watch?v=7Z8ZsaGgNkM a tu co do szpaków;p
mirek1
stażysta

Post autor: mirek1 »

Witam mam dwa filmiki pokazujące (przedstawiające) polowanie :
http://www.youtube.com/watch?v=069KELUM ... re=related - nasze lasy,

http://www.youtube.com/watch?v=DMpheXHO ... ature=plcp

Żal mi jest ,że w taki sposób u nas pokazywana jest naganka(często to stażyści) i ogólnie obraz polowań zbiorowych.Tego typu filmików jest już dużo które nieźle promują nasze łowiectwo.Wiadomo że można znaleźć i z innych krajów takie filmiki ale bardzo trudno i co o dziwo są od razu kasowane.
Przecież mamy jedno z najlepszych modelów łowiectwa w Europie wiele czołowych krajów nam go zazdrości ale to co my sami wyprawiamy z nim to już...
Zamiast promować go z jak najlepszej strony to sami się ograniczamy utrudniając nowym wstąpienie w te szeregi(żeby znaleźć koło które przyjmie człowieka na staż to jest już sztuka)a żeby wykonać prace zlecone przez dane koło potrzebny jest czas a w dzisiejszych czasach ludzie nie mają czasu by się z rodziną spotkać a co dopiero pojechać do lasu i robić coś od tak sobie w ramach swojej pasji.
Wiem ktoś powie mi ,że jestem anty ale jest całkiem odwrotnie (Ci którzy mnie znają wiedzą o co chodzi).
pozdrawiam
Dedek
pisklę

Post autor: Dedek »

mirek1
Wszystko jest kwestią ludzi, którzy trzymają władzę w kołach. Bo przecież ZG ma tyle do powiedzenia co zeszłoroczny śnieg. Poluje w kilku kołach (w 2 jako członek i w 3 gościnnie). I uwierz mi, że jeśli się chce, i koło jest prowadzone przez ludzi którzy na prawdę lubią łowiectwo, to aż miło popatrzeć. Dyscyplina, zero gadania. Zamordyzm w kulturalnej postaci. W kole, gdzie rocznie strzela się 400 dzików spróbuj strzelić lochę prowadzącą (na zbiorówce) lub w okresie ochronnym. Do końca życia już nie pokażesz się w tym kole na polowaniu... A koło drugie w którym poluje gościnnie, strzela 200 dzików rocznie. Bezchołowie, zarząd i kolesie zarządu robią co chcą. Strzał do lochy prowadzącej na zbiorówce to normalka i nikt nic nie widzi... Ba nawet do licówek strzelają. Aż odechciewa się na takie polowania jeździć. A co do ludzi którzy wchodzą do PZŁ to ręce opadają. Prezesiki, dyrektorzy i kierownicy którzy wchodzą w ten świat tylko po to, żeby spotkać nowych kontrahentów i po prostu kręcić biznes. Tych prawdziwych z powołania (tradycja rodzinna lub zamiłowanie) jest b niewielu. Teraz jestem opiekunem chłopaka 35 lat bez tradycji łowieckich. ALe chłopak wie co z czym się je. A dlaczego? A no bo na każde polowanie go zabieram. Każde prace, tropienie dzików na zbirówkę itd ON JEST ZE MNĄ I SIĘ UCZY... A nie... Pan prezes przyśle swojego pracownika, żeby odrobił mu staż i tyle. A egzaminy przejdzie bo przeciez to Pan prezes.... Jestem pewien, że po zdaniu egzaminów mój podopieczny spokojnie może wziąć broń (jak juz bedzie miał pozwolenie) i jechać do lasu bez stresu "co ja mam robić". Już słyszałem takie kwiatki u młodego myśliwego, który nie dość że zamiast kozy strzelił kozła to zadzwonił do mnie i się pytał co on ma teraz z tym zwierzakiem zrobić... Chłopak nawet nie wiedział, że istnieje coś takiego jak skup...

PZŁ schodzi na psy i jeśli nadal tak będzie to nie wróżę długiej i świetlistej przyszłości temu związkowi...
Awatar użytkownika
Szary
pisklę
Kontakt:

Post autor: Szary »

Ponieważ to mój pierwszy post to witam wszystkich serdecznie ;)
Nie należę do PZŁ i raczej w bliskiej przyszłości się to nie zmieni, ale kilka razy towarzyszyłem kuzynowi na polowaniach i stwierdzam, że nie trzeba nic upolować żeby przyjemnie spędzić czas wypatrując i nasłuchując zwierzyny, natomiast gdybym zastanawiał się nad wstąpieniem do PZŁ nie posiadając takich doświadczeń jakie mam a jedynie oglądając take filmiki
to szybko bym zrezygnował. to przykre, że taki obraz myśliwych można zobaczyć w internecie
ODPOWIEDZ