W tym tygodniu był zjazd sokolników w Czechach . Był ktoś ?
Rozpoczęciem był konkurs latawcowy , jako że dostałem wyniki to pomyślałem że się nimi podzielę .
Ale za to zajął drugie miejsce mimo to ,że ptak na pierwszej pozycji miał trochę niżej do latawca
To wygląda na ,,spisek sąsiadów '' bo samiczka P.Grzegorza miała najwyżej
Trzeba dowiedzieć się, jak zostały policzone punkty, które znajdują się w kwadracikach w kolumnie z czasem i wysokością. Chociaż z daleka wygląda na jakąś "teorię spiskową"
Pomiar jest robiony przez dalmierz . Te kwadraciki to współczynnik metrów na sekundę .
fe91 pisze:Trzeba dowiedzieć się, jak zostały policzone punkty, które znajdują się w kwadracikach w kolumnie z czasem i wysokością. Chociaż z daleka wygląda na jakąś "teorię spiskową"
Pan Michał Hortai , który wygrał konkurs , mierzył właśnie swoim dalmierzem , bo stoperami mierzyły 2 osoby .
Nikt nie spodziewał się tak mocnej stawki . Pan dr. Weseli , jeżeli się przyjrzycie , ma poprawioną ocenę . Wylosował nr.1 i miał tak dobry czas że wpisano mu od razu pierwsze miejsce .
Ostatnio zmieniony pn paź 15, 2012 2:49 pm przez Czegiet, łącznie zmieniany 1 raz.
W przedostatniej kolumnie w małych prostokątach jest wpisany stosunek wysokości do czasu i chyba na tej podstawie było to oceniane . Przynajmniej ja taką zależnośc w tym widzę.
Przeliczam i przeliczam i nie mogę się doliczyć jak powstały owe współczynniki z kwadracików w przedostatniej kolumnie. Czegiet piszesz że to współczynnik metrów na sekundę, ale jak liczony? Oświećcie mnie bo chyba za głupi jestem.
lagger, np popatrzmy na Raroga z 5 miejsca. 225 metrów dzielimy na 3 minuty a to 180 sekund i wychodzi 1,25, a ptaka z miejsca 6 to 228,5 dzielone na 3 minuty i 24 sekundy a to jest 204 sekundy co daje 1,12 ... ale w tysięczne liczby po przecinku im sie juz chyba bawić nie chciało ;p Wkońcu do czegoś sensownego matma mi się przydała ;p heh jak tak dalej pójdzie to sobie może zeszyt z tego przedmiotu założe Pozdrawiam
Dzięki za objaśnienie. Liczyłem ale dzieląc minuty nie zamienione na sekundy i dlatego nie mogłem tego ogarnąć. Swoją drogą bardzo sprawiedliwe podejście. Dobrze by było u nas też to zastosować.