Filmy z youtube

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
mirek1
stażysta

Post autor: mirek1 »

Witam
Lepiej o etyce nie pisać za bardzo bo np.w krajach skandynawskich to myśliwi nawet lisy zjadają.
http://www.youtube.com/watch?v=q5pncDAfEDw
W Anglii grzywacz to szkodnik tak jak praktycznie wszystkie krukowate a o zwierzynę to raczej dbają właściciele gruntów i oni są właścicielami pozyskanej zwierzyny.Czy taki system łowiectwa jest dobry to już inna kwestia w jednych krajach sobie chwalą w innych nie.
W Anglii praktycznie może polować każdy kto tylko zapragnie nie mówiąc już o Francji.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Mirku to mi wygląda na filmik z cyklu jak ,,przetrwać w dziczy '' -żaden mieszczuch nie będzie ,,wpierniczał '' rudego śmierdziela gdy w domu na niego obiad czeka . :mrgreen:
mirek1
stażysta

Waldku
Ten Pan nie jest surwiwalowcem tylko znanym myśliwym haha.
Wiadomo że dziś ludzie polują dla pasji nie dla głodu.
Ktoś te rude musi prać.
andrzejek
stażysta

Post autor: andrzejek »

mirek1 pisze:Witam
Lepiej o etyce nie pisać za bardzo bo np.w krajach skandynawskich to myśliwi nawet lisy zjadają.
http://www.youtube.com/watch?v=q5pncDAfEDw
W Anglii grzywacz to szkodnik tak jak praktycznie wszystkie krukowate a o zwierzynę to raczej dbają właściciele gruntów i oni są właścicielami pozyskanej zwierzyny.Czy taki system łowiectwa jest dobry to już inna kwestia w jednych krajach sobie chwalą w innych nie.
W Anglii praktycznie może polować każdy kto tylko zapragnie nie mówiąc już o Francji.
czasami się zastanawiam po co ludzie wypowiadają się na forach myśliwskich/sokolniczych i już nie chodzi o to, że zwyczajnie gadają głupoty ale o to, że nawet nie mają elementarnego szacunku i wiedzy o zwierzynie w łowisku ot choćby używając nie istniejącego w łowiectwie pojęcia szkodnik.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Mirek w Anglii grzywacz stanowi powazniejszy problem niż w Polsce, łagodniejszy klimat pozwala im wyprowadzać więcej lęgów, poza tym te ptaki sa tam praktycznie permanentne a nie jak u nas wedrowne. Mi się nie podoba odstrzał zwierzyny w okresie odchowu młodych, choć uważam, że w Polskich realiach można by grzywacze strzelać od 1 sierpnia.
Co do lisów to na wyspach sytuacja wygląda analogicznie, a co do Kristoffera to fajny z niego kolo tylko, troche niektore rzeczy naciąga, jak choćby rok w dziczy no i komercjalizuje się strasznie odkąd ma własny sklep.
mirek1
stażysta

Witam
Właśnie i ludzie sobie z tym radzą i nikt im w tym nie przeszkadza, to w tym wszystkim jest najważniejsze!
Vega
młodszy sokolnik

Odpowiedzialność ludzka:/!

Post autor: Vega »

irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

Co do grzywaczy, to mi odpowiada że jes icht tu dużo. Właśnie w listopadzie zaczyna się sezon i zamierzam zamrażarkę zapełnić dla ptaków (strzelam stalowym śrutem). Na uprawach można strzelać cały rok, ale ja w Hrabstwie Kerry prawie nie mam upraw, tylko łąki i pastwiska (no i wrzosowiska). Poza uprawami sezon jest listopad - styczeń. Znajomy sokolnik co ma sporo upraw koło siebie co jakiś czas się zasadza na grzywacze i taczką je zwozi do domu :)
Mi się bardzo podoba system czyja ziemia tego zwierzyna. Jak masz pozwolenie od farmera, o co nie jest trudno, możesz co roku wpuścić sobie bażanty i masz na cały sezon ile chcesz, i tylko dla siebie.
Ja w tym roku mam dwie nowe farmy gdzie jest zatrzęsienie królików. Jest żywopłot na małym nasypie i właściwie nora jedna na drugiej. Jastrząb ma zabawę. Walimy jednego królika i idziemy do domu i tak co dzień :) A wcześniej jeszcze bekasy z sokołem.

pozdrawiam z Irlandii
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

pozazdrościć :)
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Matko jedyna, kto to nakręcił :???: Po pierwsze "nieważne, że go boli, ważne żeby mieć fajny filmik". Po drugie kolesie nie mają za wiele wspólnego z jakąkolwiek przyrodą, poza łowieniem ryb i zabijaniem komarów, skoro nie wiedzieli, że to jest obcy gatunek żółwia (w różnych mediach widziałem reportaże na ten temat, więc nawet, gdybym był niezorientowany w sprawach przyrodniczych, to bym gagatka skojarzył). Ludzie pozbywają się takich wynalazków z domu, bo się do akwarium nie mieści, a te wynalazki niszczą naszą rodzimą przyrodę. A potem wszyscy lamentują, bo rybki się skończyły i nie ma co łowić, ale żeby ktoś się zastanowił nad przyczyną, to już jest za trudne zadanie. Ogólnie żenada...
Vega
młodszy sokolnik

:/

Post autor: Vega »

Ja mam identycznego żółwia w domu. Rosną szybko dorosłe nawet potrafią dziecku odgryźć palec. Wierzyć nie wierzyć? Mój jest rozmiarów pudełka od zapałek złapie za palec - boli.
Miało być małe fajne zwierzątko nagle nie urosło nie mieści się właśnie w akwarium woda brudna następnego dnia dużo pracy zero przyjemności bo pogłaskać nie można to dają im wolność zapominając że to drapieżniki i to z temperamentem.
A Ci którzy to nakręcili - dno. Zero jakichkolwiek uczuć :/ i te "boskie" teksty..
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

praga
stażysta

Post autor: praga »

no widac ze kurzej jest wylatany i ma dobry start,natomiast dystans w polsce widzialem wieksze
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

http://www.youtube.com/watch?v=UZdQ45w6F88

a tu chłopaki zero krępacji :)

ja też widziałem w Polsce większe pościgi praga :)
bo uważam że w Polsce jest duży poziom :)
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

andrzejek pisze:ta, ja zawsze stawiam pytanie co robią ci myśliwi z tuszkami ubitej zwierzyny i jeszcze nigdy w przypadku grzywaczy nie usłyszałem sensownej odpowiedzi, a etyka łowiecka każe zagospodarować tuszkę ubitej zwierzyny.
Mój znajomy z pasja poluje na grzywacze i miałem kiedyś okazję spróbować rosołu. Rewelacja.
http://www.youtube.com/watch?v=j-6YVuw-PcA
ODPOWIEDZ