U mojego samca sokoła wędrownego widzę od jakiegoś czasu spadek wagi o jakieś 50-60g od wagi pierzeniowej. Ptak zachowuje się normalnie. Odchody normalne. Przy jedzeniu nie napełnia wola do pełna, je dużo w ciągu dnia, ale po kilka razy. Zjada jedną przepiórkę, lub 5 kurczaków na dzień, ale waga w miejscu. Odrobaczyłem go 2 tygodnie temu, i jakby za dwa dni było lepiej, ale tylko chyba 2 dni jadł więcej. Wczoraj podałem środek na robaki drugi raz, nie wiem jaki będzie efekt. Jak sytuacja się utrzyma, to za tydzień muszę do weterynarza jechać, bo może się źle skończyć. Czy kto wie co to może być?
A ptak lata normalnie? Sprawdziłbym odchody na obecność kokcydii. To tylko przypuszczenia na odległość, ale dwa lata temu miałem samca wędrownego z dość podobnymi objawami.
Pytałem się, bo przy kokcydiozie ostro spada kondycja, ptak próbuje siadać itp. Sprawdziłbym też, czy na jakimś stawie nie ma opuchlizny - to by sugerowało streptokokozę, bo przy niej właśnie taki spadek wagi jest dość charakterystyczny.