Tablica ogłoszeń na forum?

Tutaj można umieszczać uwagi na temat tłumaczeń oraz sprzętu dostępnego w sklepiku na stronie oraz ogłoszenia dotyczące kupna / sprzedaży akcesorii sokolniczych
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Ograniczenia? A niby po co..bez przesady.
Z tego zaczyna robić się jakaś paranoja.
Trudno przypuszczac by osoba niepowolana chciala np. wymienic czy sprzedać ptaka?
A co do kupowania 'przyborow' to chyba nikt o zdrowym umysle nie przypuszcze ze jak jakis milosnik czy inny 'bzik' chce sobie kupic dajmy na to karnal to od razu ma zamiar wybierac z gniazd szponiaste i uprawiac sokolnictwo na wlasna reke.
Ogłoszenia powinny być dostępne dla wszsytkich, weryfikacja powinna zaś dokonywać się bezpśrednio w trakcie ewentualnej transakcji.
Pzdr.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

To nie jest wcale takie oczywiste, że osoba tzw. "niepowołana" nie zechce kupić ptaka po to np. żeby trzymać go w klatce , bo ma czereśnie (autentyczne), lub niestety trafiają się domorośli sokolnicy co to np. na pałąku z gołej rury trzymali jastrzębia-zgadnij jak wyglądały jego łapy zimą?.
"Wolna amerykanka" nie przejdzie a wzorce z innych krajów niekoniecznie są do powielania bezkrytycznie.
M
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Do luzu i swobody trzeba dorosnąć. Są kraje , w których nie do pomyślenia jest np. nie segregować śmieci albo w piecach centralnego ogrzewania spalać plastik. O wypalaniu łąk nie wspomnę. Opisywał mi sytuację nasz rodak jak w Niemczech chcąc pomóc gospodarzom postanowił spalić zgrabione śmiecie w ogrodzie. Sąsiedzi wezwali policję, która postanowiła sprawdzić co się stało , bo tylko człowiek niespełna rozumu spala to co można przeznaczyć na kompost. Jak okazało się, że to Polak pokiwali głową i nawet mandatu nie dali.
W krajach, gdzie przeciętny obywatel sprząta po swoim psie, nie głodzi go i nie wiąże na łańcuchu może i można sprzedawać ptaki w sklepie zoologicznym ale nawet i tam mają problem np. z uciekającymi Harrisami.
Żyjemy w czasach "poszukiwania łatwizny" ale czy napewno to nam wyjdzie na dobre? Jeśli pożyjemy to zobaczymy.
M
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Z tymi ograniczeniami to ja juz nie wiem co myslec na ten temat. Wiem, ze taka "Tablica" jest niezlym pomyslem, a o udostepnieniach niech sie starsi wypowiadaja. Jednak rodzi mi sie taki pomysl: zeby akcesoria zrobic ogulnodostepne. Tak jak pisze Pan Nowogrodzki trzymaja ptaki na rurach i w klatkach. Edukacja przedewszystkim, ale gdyby mieli mozliwosc kupienia berla czy palaku. Niby to mniejsze zlo, no nie wiem. Moze jakas dyskusja na ten temat. Tylko bez osobistych atakow! Dyskusja. Natomiast co do Ptakow, mozna zrobic by cos takiego, ze ogloszenia byly by zamieszczane ale bez zbednych danych kontaktowych dostepnych tylko po zalogowaniu i na prosbe sprzedajacego czy kupujacego. Ewentualnie kupujacy musial by przedstawic jakies dowody na stycznosc z ptakami. Narzie tylko to mi przychodzi do glowy. Co Wy na to? Ewentualnie nie zamieszczac zadnych danych kontaktowych a wysylac wiadomosci na priv i tam sie dogadaywac co do reszty. Mozna by tez uzywac nazw zamiennych zeby ktos kto tylko cos slyszal i chce ptaka nie widzial o co chodzi za bardzo.

ps. to Tylko pomysly, majace na celu rozwiniecie watku i wywolanie dyskusji na ten temat.

Chwal Ćwik
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Z duzej chmury maly deszcz Przemek.
Myslisz (myslicie), ze ktos bedzie tu zamieszczal jakiekolwiek oferty sprzedazy kupna czy zamiany ptaka? Od tego jest przeciez na przyklad strona Gniazda, po zalogowaniu oczywiscie :mrgreen: jak sadze a nie forum.
Awatar użytkownika
PAKO
SOKOLNICZY

Post autor: PAKO »

Uważam że ta tablica ogłoszeń nie ma wiekszego sensu. W Polsce nie ma rynku.
Teraz też wiadomo gdzie szukać siedzisk, rekawic i co? Opłaca się?Zaraz nie będzie werblików, dzwonków itp. Nie ma kto tego robić. A jak zrobi to zamrozi pieniądze na minimum rok. Wiem coś o tym bo szyłem rękawice. Taniej wychodzi kupić z Czech.
opiolus
stażysta

Post autor: opiolus »

jestem na wielkie TAK z tablica ogloszen!!!!
wlasnie czegos akiego szukalem!!!!
adamie gratuluje!!!!!
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

Po pierwsze gratuluję Pisklaczka :mrgreen:
Mam nadzieję że będziemy mogli za parę lat, na łowach zobaczyć Kolegę razem ze swoją pociechą :wink:

Co do tablicy:
akcesoria tak, może to nie wypalić ale zawsze warto spróbować, a może stworzy sie rynek z fajnymi rzeczami, może nawet kilku forumowiczów odkryje w sobie talent i weźmie sie za rękodzieło :lol:
ptaki... moim zdaniem tablica na stronie gniazda w zupełności wystarczy.
maciek
sympatyk

Post autor: maciek »

Właśnie tak myślę jak Iskra
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Wydaje mi się, że jakaś tablica ogłoszeń by się przydała. Nieczęsto można w Polsce złapać kontakt do kogoś, kto zajmuje się produkcja akcesoriów sokolniczych (niekoniecznie na jakąś większą skalę, ale jednak kilka sztuk raz na jakiś czas się robi). Słysząc głosy, że młodym nie sprzedawać pomyślałem, że ptaków oczywiście jak najbardziej nie (co już kilka osób na tym forum stwierdziło), ale akcesoria czemu nie? Jak ktoś zauważył, ludzie bez wiedzy pozyskują ptaki np. z przyrody (czytaj wyciągają z gniazd lub łapią już latające), a potem trzymają na metalowych rurach. Tego nie możemy w żaden sposób kontrolować, ani temu zapobiegać, ale jeśli już dojdzie do sytuacji, że jakiś "fascynat" wejdzie w posiadanie drapieżnego z nielegalnego źródła, to niech ten ptak żyje "po ludzku", a nie męczy się przymarzając do kanalizacji czy kranu. Chociaż z drugiej strony mam obawy, czy udostępniając akcesoria ogółowi nie spowodujemy jeszcze większego nasilenia niezdrowej fascynacji ptakami drapieżnymi. Natomiast ptaki można ogłaszać, ale sprzedaż-zakup powinny być pozostawione do samodzielnej decyzji sokolnika-hodowcy i na pewno nie zdarzyłoby się tak, że ptak trafi w niepowołane ręce, gdyż wszyscy hodowcy (przynajmniej ci, których ja znam) są ludźmi na tyle świadomymi, że nie sprzedadzą ptaka jakiemuś oszołomowi.
Co do ograniczeń, to myślę, że można by to było zrobić na zasadzie jakiegoś krótkiego testu przed zamówieniem określonego sprzętu i dopiero określona ilość punktów uzyskanych z tego teściku warunkowałaby dostęp do rubryki umożliwaijącej zamówienie wymarzonych akcesoriów, a nawet może i ptaków (oczywiście dostęp do ptaków poprzedzony bardziej szczegółowym lub w jakikolwiek sposób trudniejszym testem). Taki pomysł pojawił się w moim małym rozumku. Co Wy na to?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

chcialbym by nie nadinterpretowano tego watku - nigdy nie powiedzialem ze mlodym nie nalezy i nie wolno sprzedawac ptakow - przynajmniej ja tak uwazam ze jak najbardziej powinno sie i na pewno tak sie dzieje ze mlody poczatkujacy sokolnik rowniez moze ptaka kupic bez wiekszych klopotow. Co do tablicy akcesoriow to w zasadzie juz sie przekonalem ze niedlugo taka powstanie, natomiast ogloszenia typu sprzedam jastrzebia raczej na tym forum sie nie pojawia - dlaczego? Pisalem juz kilka razy :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Mysle podobnie jak Satchu, w podobnej tonacji byla moja wczesniejsza wypowiedz. Co do akcesoriow, napewno by sie przydalo cos takiego. Co do ptakow mysle, ze to tez nie byl by zly pomysl, choc Adam sie uparl :P Jednek jesli to by wygladalo np tak.

Mam do zaoferowania ptaka lowczego z rodziny accipiter wiecej na priv, kontakt tylko osoby (np. polecone, z doswiadczeniem).

zadnych konkretow, cos co dla osoby ktora zajzy tu pierwszy raz bedzie niezbyt zrozumiale.

mysle, ze jest to dobry pomysl i nie trzeba go tak od razu skreslac, jednak co do dzialu ptaki powinny byc ograniczenia, wczesniej pisalem, ze np z ilosci postow to zly pomysl jednak jesli nad tym sie zastanowic to nie jest taki zly pomys.
skora
stażysta

Post autor: skora »

Jeśli chodzi o tablice ogłoszeń z ptakami to pawinna takowa zaistnieć na tym forum. Myślę że sprzedaż ptaka to jest indywidualna sprawa hodowcy. Ja osobiście bym był zainteresowany kupnem accipitera, w tym roku kończe szkołe, chciałbym sie dostać do koła łowieckiego, zdać egzaminy sokolnicze i polować. A ptaka mogę przetrzymywać nawet gdy nie mam tych powyższych kwalifikacji (tymbardziej że praktykuję sokolnictwo przy szkole już od czterech lat).

Pozdrawiam
Chwal Ćwik
opiolus
stażysta

Post autor: opiolus »

a mnie głownie chodzi o akcesoria!!! nie rekawice(mam) ale werbliki i inne!!! mysle ze ptaki na tablicy ogłoszenie nie sa dobrym pomyslem!! tablica gniazda wystarcza! a ten kto chce kupic juz napewno wie u kogo bedzie kupowal drapola!
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

"tablica gniazda wystarcza! a ten kto chce kupic juz napewno wie u kogo bedzie kupowal drapola!"

myślę że to jedna racja, ale jest jeszcze druga:
współczułabym hodowcom którzy musieliby odebrać setki maili i telefonów z pytaniami w stylu: "ja chce kupić nawet zaraz ale czym sie to żywi i w jakiej klatce go trzymać?" :lol:

heh no taka moja dygresja :mrgreen:
ODPOWIEDZ