Pozdrawiam
Początkujący - szukam doświadczonego kolegi z okolic GOP-u
-
klak.michal
- pisklę
Początkujący - szukam doświadczonego kolegi z okolic GOP-u
tak jak w temacie, chciałbym spotkać się z kimś doświadczonym z okolic Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, kto powie mi czy dam radę finansowo, cierpliwością, miejscem. Podpowie, co mam robić, gdzie szukać pomocy jak zacząć itd. Na pewno się odwdzięczę. Wiem że mogę kupić książkę, ale wolę zapytać osobę 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Re: Początkujący - szukam doświadczonego kolegi z okolic GOP
no z takim podejsciem to lepiej tej ksiazki nie kupowac bo ksiazka nie jest po to by ja kupic ale by zaczerpnac z niej wiedzy... a pozniej z ta wiedza pokazujac ze sie chocby minimum wysilku zrobila zahaczyc o kogos i dopytywac. No ale przeciez prosciej od razu wypytac...klak.michal pisze: Wiem że mogę kupić książkę, ale wolę zapytać osobę
Nowy
Witam. Podpinam się pod ten Temat bo jak najbardziej odpowiada mojemu postowi.
Jestem "czynnym" członkiem forum od dziś:] To moj 1 post.
Lecz Biernym już od 1.5 roku. Zajmuję Się teoretycznie sokolnictwem.
-Filmy (w tym przyrodnicze o ptakach drapieżnych by poznać ich naturalne środowisko oraz filmy sokolnicze od Pana Adama)
-Książka również od Pana Adama
-Oczywiście forum przerobiłem od deski do deski lecz w połączeniu z praktyką na niewiele to się zda:]
-Byłem parę razy u sokolnika lecz z powodu odległości nie mogę bywać wystarczająco często.
Moje pytania
1. Miałby któryś z panów lub moich rówieśników chwilkę czasu i cierpliwości na korespondencję ze mną oraz spotkania??
2. Jakie mam szansę na latanie w tym roku?
-Gdyż polowanie to daleka przyszłość. Na początek samo unoszenie ptaka jak i latanie da mi mnóstwo przyjemności.
Zaznaczam dostęp do kogucików 1dniowych już mam załatwiony.
Wolierę postawioną
Jedyne czego mi brakuje to akcesoriów sokolniczych takich jak (Rękawica, materiały na pęta przedłużacz itp :]
Jestem "czynnym" członkiem forum od dziś:] To moj 1 post.
Lecz Biernym już od 1.5 roku. Zajmuję Się teoretycznie sokolnictwem.
-Filmy (w tym przyrodnicze o ptakach drapieżnych by poznać ich naturalne środowisko oraz filmy sokolnicze od Pana Adama)
-Książka również od Pana Adama
-Oczywiście forum przerobiłem od deski do deski lecz w połączeniu z praktyką na niewiele to się zda:]
-Byłem parę razy u sokolnika lecz z powodu odległości nie mogę bywać wystarczająco często.
Moje pytania
1. Miałby któryś z panów lub moich rówieśników chwilkę czasu i cierpliwości na korespondencję ze mną oraz spotkania??
2. Jakie mam szansę na latanie w tym roku?
-Gdyż polowanie to daleka przyszłość. Na początek samo unoszenie ptaka jak i latanie da mi mnóstwo przyjemności.
Zaznaczam dostęp do kogucików 1dniowych już mam załatwiony.
Wolierę postawioną
Jedyne czego mi brakuje to akcesoriów sokolniczych takich jak (Rękawica, materiały na pęta przedłużacz itp :]
-
klak.michal
- pisklę
Re: Nowy
o tej porze roku to ptaki sie raczej odbiera a nie zastanawia nad ich kupnem (przynajmniej w Polsce)Biss pisze: 2. Jakie mam szansę na latanie w tym roku?
;/
Ja właśnie wiem
( i z tego co mi wiadomo to już wszystko w Polsce jest zajęte :/
10 lipca będę miał szansę nabycia Wędrownego ale to nie dla mnie.
Sam oceniam swoje możliwości na tyle że z sokołem i to jeszcze takim nie dam rady.
Wizualnie baaardzo podobają mi się Rarogi lecz styl układania latania polowania i cały proces zdecydowanie wydaje mi się łatwiejszy u Acciperów.
Bynajmniej to jest moja opinia.
Jakby któryś z Panów miał jeszcze coś w wolierach przypadkiem proszę o kontakt.
Mogą być to i sokołowate ale wtedy będę miał parę pytań przed zakupem ptaka.
Sam oceniam swoje możliwości na tyle że z sokołem i to jeszcze takim nie dam rady.
Wizualnie baaardzo podobają mi się Rarogi lecz styl układania latania polowania i cały proces zdecydowanie wydaje mi się łatwiejszy u Acciperów.
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Re: ;/
Kurcze jak fajnie do mnie też dzwońcie może sobie coś wybioręBiss pisze:J
Kolego tak to się nie robi -nikt nie będzie Ci ptaków proponował -bo Ty byś chętnie zaczął - Tak jak Adam pisał wpierw nauka ,później poszukaj kogoś kto Cię wprowadzi i pokaże na czym polega sokolnictwo ,musisz poznać zachowanie ptaków ,żywienie /gdzie je nabyć /,opiekę ,Jak Ty sam masz się zachowywać przy ptaku by w panice nie próbował od Ciebie uciec -to nie pies któremu wydajesz polecenia -Każdy sokolnik jest ,,sługą'' swego ptaka -zrobisz coś co mu nie przypasuje i ma Cię za ,,wroga '' !
Więc na początek się ucz!
:(
Źle Pan odebał mój post. Moje typowania to głownie HH i AG ale nie wiem czy są jakiekolwiek szanse jeszcze dlatego napisałem czy ktoś w ogóle coś ma a nie że biorę cokolwiek bo czymkolwiek sobie nie poradzę i mam tego świadomość.
Przepraszam za złe sformułowaną wypowiedz
Pozdrawiam
Przepraszam za złe sformułowaną wypowiedz
Pozdrawiam
sam fakt że uważasz że raróg jest łatwiejszy od wędrownego świadczy o tym że nie bardzo sie orientujesz o czym mowa. Raróg jest trudniejszy zarówno od wędrownego jak i od accipiterów. to nie giełda pobożnych życzeń. Ostatnio wysyp pytań pod tytułem "Ma ktoś coś jeszcze w wolierach?" Nie sprzedałbym ptaka komuś kogo nie znam na tyle by wiedzieć że ma pojęcie i ptakowi nie stanie sie krzywda. Jeśli masz kontakt z sokolnikiem to pogadaj z nim w sprawie zakupu ptaka. Jeśli uzna że jestes na to gotowy pewnie wie gdzie zapytac i pomoze Ci w nabyciu ptaka. jeśli chcesz sokoła to kłania sie dodatkowy wydatek- telemetria.Biss pisze:a właśnie wiem ( i z tego co mi wiadomo to już wszystko w Polsce jest zajęte :/
:?
Wiem wiem zdaję sobie sprawę z tego że zakup teli tez będzie konieczny, ale ja nie chcę sokoła.
A co do mojej wypowiedzi.
To nie są moje słowa że rarogi są łatwiejsze od wędrownego bo wybaczają błędy. Raróg był porównany do Harrisa Jako ptak dla początkujących.
Jeśli przypomnę sobie gdzie przeczytałem tę wypowiedz napewno dam znać.
A co do mojej wypowiedzi.
To nie są moje słowa że rarogi są łatwiejsze od wędrownego bo wybaczają błędy. Raróg był porównany do Harrisa Jako ptak dla początkujących.
Jeśli przypomnę sobie gdzie przeczytałem tę wypowiedz napewno dam znać.
nie wiem gdzie to przezytałes ale to kompletna bzdura. Własnie rarogi mają to do siebie że popełnionych błędów nie wybaczają. wsród dużych sokołów białozór i raróg mają opinię najbardziej humorzastych i trudnych ptakow. Raróg był porównywany do harrisa? Matko z ojcem... kto Ci takich głupot naopowiadał
Wędrowny jest najłatwiejszym w układaniu sokołem. czekam na info co to za książka. przeczytalem wszystko co mozna dostac w polskiej wersji jezykowej i sam na wlasne potrzeby tłumaczyłem na roboczo anglo i niemiecko jezyczne artykuły. Nigdy nie spotkałem sie z opinią że rarog jest łatwy jak harris za to wędrowny jest trudny. Układałem zarówno wedrowne, rarogi, lannery, hybydy białozora, jastrzębie i harrisy. siedzę w temacie od 15 lat i zapewniam Cię że wszystko co tu napisałeś guzik ma wspólnego ze stanem faktycznym. Widocznie niedostatecznie sie przygotowałeś z teorią.
;/
Powtarzam jeszcze raz TO NIE SĄ MOJE SŁOWA ani moj wymysł. To nie było w książce nie wiem gdzie może sobie przypomne. To była kogoś wypowiedz. Chodziło w tej wypowiedzi o to że Raróg jest tak samo ptakie dla początkujących osób zainteresowanych sokołami tak jak Harris dla zainteresowanych Acc..
Były ujęte słowa takie jak.
"Raróg jest odpowiedni bo wybacza początkującym błędy"
Na szczęście mnie sokoły nie dotyczą:]
A.. I w takim razie dziękuje za naprostowanie moich informacji.
Jeśli znajdę źródło tej jakże ciekawej teori na pewno się podzielę
Były ujęte słowa takie jak.
"Raróg jest odpowiedni bo wybacza początkującym błędy"
Na szczęście mnie sokoły nie dotyczą:]
A.. I w takim razie dziękuje za naprostowanie moich informacji.
Jeśli znajdę źródło tej jakże ciekawej teori na pewno się podzielę