ptak i latawiec

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Cela
pisklę

ptak i latawiec

Post autor: Cela »

Oglądam właśnie filmy z lotami do latawca. W tych, które do tej pory widziałam latawiec ustawiany jest statycznie na dosyć wysokich pułapach. Proszę o info czy praktykowane są loty "pościgowe" do latawca dynamiczniej poruszającego się niżej nad ziemią (nie mam oczywiście na myśli zaawansowanej akrobatyki). I jak wygląda sprawa linki? Bywają z tym jakieś kłopoty dla ptaka?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

latawiec jest po to by ćwiczyć u ptaka mięśnie i uczyć wychodzenia na pułap a nie dla "zabawy" w gonienie. Druga sprawa to ze nie bardzo sobie wyobrażam jak poza akrobacyjnymi latawcami można mieć latawiec "nie statyczny". W wypadku latawców akrobacyjnych ryzyko zaplatania się ptaka w linki które sterują latawcem podejrzewam że byłoby zbyt duże a oprócz tego ptak nie goni latawca tylko wabidło pod nim podczepione vide problem wcześniej. Ja w każdym bądź razie nie widziałem aby ktoś ptaka ćwiczył na latawcu akrobacyjnym
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Cela
pisklę

Post autor: Cela »

Dzięki za linka, właśnie o czymś takim myślałam.
Mam sportowego latawka i jest dosyć łatwy do prowadzenia nawet przy niedużym wietrze w łagodnych, płynnych nawrotach. Poruszające się w powietrzu wabidło wydaje mi się intuicyjnie bardziej "naturalne" (zapewne w takim samym stopniu jak występujące w przyrodzie latawce holownicze :) ), ale nie mam o tym pojęcia, więc podpytuję.
ODPOWIEDZ