co to za ptak

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
suh4
pisklę

co to za ptak

Post autor: suh4 »

mieszkam niedaleko bardzo starego kościoła i widuje tam parke ptaków drapieżnych wydaje mi się że są to pustułki ale nie jestem w 100 % pewny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zdjecia są raczej kiepskiej jakości .... wina zarówno sprzętu jak i nieuchwytności ptaka :>
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

suh4
pisklę

Post autor: suh4 »

dziekuje slicznie za odpowiedz
ancyk
pisklę

Post autor: ancyk »

Przepraszam ,ze się podłączam ale również proszę o identyfikacje . Powiedziano mi ,że to pustułka a mi się wydaje ,że krogulec .Dodam jeszcze ,że ptaszorek wplatał się u nas w sieci po oględzinach został oddany naturze .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

dorosły samiec krogulca :wink: ładniutki
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Bardzo ładny samczyk krogulca :mrgreen: Kto powiedział, że to pustułka? Nawet moja dziewczyna się z tego śmiała :neutral:
ancyk
pisklę

haggard, Dziękuje ślicznie :)strasznie malutki :) mam nadzieje że jeszcze nas odwiedzi :) eh coś pięknego .Nie miał obrączki , ale wydaje mi się ,ze już miał do czynienia z ludźmi chwilkę trzymałam go na dłoni nie chciał odlecieć.
ancyk
pisklę

Stachu, Twoja dziewczyna dzięki Tobie zapewne liznęła trochę tematu o drapolach ,zapraszam do siebie staniesz przed wolierami :D:D:D ciekawa jestem czy rozpoznasz jakie gatunki mam hehe . A tak poważniej wiedziałam ze w Krakowie prawie w centrum są pustułki ale żeby krogulce?
haggard
sokolnik

krogulce chętnie polują na terenach miejskich ale w przeciwieństwie do pustułek nie gnieżdżą się w miastach
bolek
stażysta

Post autor: bolek »

Przepiekny jest ten AN zywy dynanit rakieta to lubie w nich najbardziej
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

ancyk pisze:Twoja dziewczyna dzięki Tobie zapewne liznęła trochę tematu o drapolach
Fakt, moja dziewczyna liże temat :mrgreen: od kiedy jesteśmy razem :wink: Może i masz rację, że człowiek "nie oblizany" z tematem będzie wygadywał różne rzeczy, niekoniecznie zgodne z prawdą.

ancyk pisze:zapraszam do siebie staniesz przed wolierami :D :D:D ciekawa jestem czy rozpoznasz jakie gatunki mam
Czy Ty mi grozisz? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

haggard pisze:krogulce chętnie polują na terenach miejskich ale w przeciwieństwie do pustułek nie gnieżdżą się w miastach
Dawid tu na śląsku to nie tylko ziarnojady do miasta się przenoszą .
Jastrzębie gnieżdżą się w ,,krzakach '' śródpolnych /jedna para to nawet na rowie melioracyjnym ma gniazdo -w tym roku nie zajęte /
A młode krogulce widuje co roku/ w środku miasta /jak latają po podwórkach i żebrzą o jedzenie co świadczy ,iż musiały się wykluć na jakimś przydomowym świerczku których tu nie brakuje .
Nawet Adrian coś mi wspominał o ,,stanowisku za śmietnikiem ''
Jak widać krogulce już są w miastach ,a jastrzębie na obrzeżach !
haggard
sokolnik

na tym waszym sląsku wszystko jest do góry nogami :wink: w sumie u was trudno rozgraniczyc teren zabudowany od pola i lasu. praktycznie cały teren jest prawie rownomiernie zabudowany i poprzecinany polami i zadrzewieniami. może w takich warunkach krogulec nie ma wyjscia. u nas na północy wciąż tradycyjnie krogulce gniazdują wyłącznie w tyczkowinach i drągowinach.
ancyk
pisklę

Stachu, Ja? W życiu ja łagodna jak pawik :oops: Ale nie każdy musi znać wszystkie gatunki ptaków .A i co najważniejsze :P ja się dopiero uczę :wink: , a może za rok ktoś mnie przyjmie pod swoje skrzydła do "czyszczenia wolier "
bolek, to nie mój krogulec ja tylko go wyplatałam z sieci sprawdziłam stan kosci lotek itd.i wypuściłam niestety moja wiedza jest jeszcze za marna żeby się drapolami zajmować, zreszta trzymając bezprawnie i nielegalnie ptaka chronionego naruszasz art 52 ustawy o ochronie przyrody
ODPOWIEDZ