III Międzynarodowy Festiwal Sokolnictwa

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Awatar użytkownika
Janusz Sielicki
żółtodziób
Kontakt:

III Międzynarodowy Festiwal Sokolnictwa

Post autor: Janusz Sielicki »

Koleżanki i Koledzy!

III Międzynarodowy Festiwal Sokolnictwa odbędzie się w Abu Dhabi, w Emiratach Arabskich w dniach 10-18 grudnia 2011.
Festiwal ma uświetnić wpisanie sokolnictwa na listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO.

Organizatorzy ogłosili program, wkrótce będą także szczegóły dotyczące kosztów udziału.
Festiwal jest otwarty, każdy może aplikować o udział lub wziąć udział na własny koszt.
Organizatorzy przygotowują pakiety dla uczestników o różnej zasobności portfela.
Szczegóły będą ogłaszane na stronie Festiwalu.
Mam nadzieję, że wyślemy także polską reprezentację, podobnie jak na poprzedni Festiwal, w imieniu naszych trzech organizacji - Gniazda Sokolników, Zakonu Sokolników i Stowarzyszenia "Sokół".

Festiwalowi towarzyszy Konkurs Sztuki i Konkurs Fotograficzny - zachęcam zainteresowanych do udziału!
W obu konkursach bardzo atrakcyjne nagrody, w tym udział w Festiwalu!

Dla wszystkich zainteresowanych indywidualnym uczestnictwem szczegóły na http://falconryfestival.com/
Zagadka dla spostrzegawczych - ma jednym ze zdjęć na górze strony (zmieniają się co kilka sekund) możecie zauważyć znajomą twarz :)

W razie gdyby ktoś chciał zasięgnąć porady czy czegoś się dowiedzieć czy upewnić, służę pomocą, o tyle, o ile będę sam znał odpowiedź :)
Uprzedzam pytania - organizatorem jest prywatna organizacja, sponsorem Klub Sokolnictwa Emiratów. IAF nie jest ani organizatorem ani współorganizatorem Festiwalu.
Ostatnio zmieniony sob mar 12, 2011 3:06 pm przez Janusz Sielicki, łącznie zmieniany 1 raz.
adam zielinski
stażysta

Post autor: adam zielinski »

Może zrobić sobie prezent i pojechać ?
Jestem fanem raroga a Arabowie podobno w swoich warunkach doskonale te ptaki wykorzystują.
Trochę fantazjuję ale wyobrażam sobie zaprosić na nasze łowy jakiegoś kolegę z Abu Dhabi, który z rarogiem zostały królem polowania :-). To byłoby wielkie przeżycie dla co niektórych.
Już nie żartuję bo temat/post jest fantastyczny, wypadałoby żeby „delegacja” z Polski tam była. Ja serio jestem zainteresowany, do "Mekki" raz w życiu trzeba przecież pojechać
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

mysle ze raczej fantastyczne przezycie mialby szejk ktorego raróg skończyłby na kurze polskiego rolnika z widłami w plecach
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

No i co mu marzenia odbierasz :) niech jedzie :)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

ależ jechać jak najbardziej może i powinien ale nie ściągałbym tu araba z rarogiem nauczonym tłuc wszystko co jest wielkości kury lub wieksze i biega po ziemi
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

hehe :) ja w sumie jestem brdziej ciekawy jak na houbarach spisalaby sie samica jastrzębia. tyle ze oni lubią dlugie poscigi pelne zwrotow akcji a przy jastrzebiu to bylaby niemal egzekucja.
adam zielinski
stażysta

Post autor: adam zielinski »

No tak, mogłem się spodziewać, że temat postu lekko skręci.
Ktoś przywozi Sycylijczyka, ktoś może zaprosić Araba :-), (klienta dla hodowców :-) ).
Ale najpierw trzeba wybrać się na festiwal.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

mam kontakt z kilkoma sokolnikami z Emiratów i Kataru ale wątpie żeby ktoś pofatygował sie do nas z ptakiem na 3 dniowe łowy. kompletnie inny klimat i teren... rarogi nie lubią takich atrakcji. inna sprawa że u nas z rękawicy raczej bażanta z sokołem nie złapiesz bo na to potrzeba przestrzeni a u nas bazanty są w takim terenie że zawsze gdzies bedą krzaki albo trzcinowisko w ktore zdąży zapasc zanim sokół sie rozpędzi. a zkolei polowanie z czatow jest przez Arabow uważane za mało atrakcyjne
JoHn DuMbaR
sokolnik

Inna kwestia ze wlasciwie w UAE i Katarze juz nikt prawie nie lata (oficjalnie) z F ch :)
kochelet
stażysta

Post autor: kochelet »

JoHn DuMbaR pisze:Inna kwestia ze wlasciwie w UAE i Katarze juz nikt prawie nie lata (oficjalnie) z F ch :)
buahhaaa
JoHn DuMbaR
sokolnik

Z czego sie smiejesz? Z tego ze w Katarze zdaje sie zbanowany hybrydy?
Zapoznaj sie troche ze statystykiami gdzie najwiecej uzywa sie raroga i nie rob z siebie tego co potrafisz robic jak nikt inny.
kochelet
stażysta

JoHn DuMbaR pisze:Z czego sie smiejesz? Z tego ze w Katarze zdaje sie zbanowany hybrydy?
Zapoznaj sie troche ze statystykiami gdzie najwiecej uzywa sie raroga i nie rob z siebie tego co potrafisz robic jak nikt inny.
z ciebie sie smieje.
chciałbym zobaczyć jaki procent katarskich sokolnikow posiada sakera...myśle że ten procent oscyluje w okolicach procentów jaki jest w spirytusie!
i nie zaczynaj znowu!!
JoHn DuMbaR
sokolnik

Opanuj czytanie ze zrozumieniem, stary testament jak widac to za malo...nie bede ci juz odpisywal wiec daruj sobie
kowalkem
początkujący

Post autor: kowalkem »

Dołącze się kochelet, bo akurat w tej sprawie mam pewne pojęcie (czytaj: doświadczenie - nie teorie). Otóż w Katarze raczej mało kto lata z sakerami. Dlaczego? Bo mimo zakazu sprowadzania/polowania z hybrydami o dziwo mają one się tam dobrze. Handlarze nie chcą opuścić rynku, a kupcy ciągle są hybrydami zaiteresowani, więc zaczęło się tam motanie w papierach. Gyr /saker w typie raroga - na papierach raróg. Nikt się tam tego (póki co) za bardzo nie czepia. Więc kochelet - zanim coś napiszesz może spróbujesz sprawdzić czy jest to chociaż bliskie prawdy?
Ostatnio zmieniony ndz mar 06, 2011 6:36 pm przez kowalkem, łącznie zmieniany 1 raz.
kochelet
stażysta

zapodaj te statystyki!!! albo popros kolegów żeby ci pomogli obronić twój kolejny bzdurny punkt widzenia!
ODPOWIEDZ