Takie wyjasnienie do wszystkich zeby sie niepotrzebnie nie martwili kiedy dostaja email o ponizszej tresci:
Skrypt wykrył wielokrotną próbę błędnego logowania (10) na twoje konto, na WWW.SOKOLNICTWO.PL i zablokował je czasowo w celach bezpieczeństwa. Konto będzie z powrotem aktywne (....).
Jeśli to nie Ty próbowałeś/aś się logować, skontaktuj się z administratorem i poinformuj go o zdarzeniu.
Jest to email informujacy wygenerowany przez system a nie przeze mnie. Informuje o probach wlamania na konto. Problem wystapil w ciagu ostatnich kilku dni na wielu forach opartych na tym samym silniku co niniejsze forum i jestem w trakcie aktualizacji ktora mam nadzieje rozwiaze problem na jakis czas.
Ataki te maja na celu blokowanie kont uzytkownikow tzn jakis robot sieciowy usiluje sie zalogowac na czyjes konto dopoki skrypt nie zablokuje konta na x minut. NIestety po odblokowaniu robot ponownie moze probowac i znow zablokowac konto itp itd. Aby usunac problem konieczne bedzie dodanie weryfikacji typu "przepisz tekst z obrazka" podczas logowania oraz wylaczenie mozliwosci logowania w glownej stronie forum - w przeciwnym wypadku zaden z uzytkownikow przy nasileniu sie atakow nie bedzie mial mozliwosci zalogowania z powodu czasowego zablokowania konta. Zablokowanie adresu IP z ktorego nastepuja ataki rowniez nie jest mozliwe poniewaz nie jest to jeden czy 5 adresow ale setki a nawet tysiace i to z roznych przedzialow.
Nie ma rownież potrzeby informowania mnie o probach ataku na kazde konto czy to emailem czy telefonicznie.
Na pewno warto upewnic sie ze mamy bezpieczne haslo to znaczy takie ktore ma min 7 znakow w tym znaki specjalne i cyfry