kilka pytań
kilka pytań
/deleted by bot due to disturbed privacy of real user sha-dow
Ostatnio zmieniony śr wrz 02, 2009 1:30 pm przez sha-dow, łącznie zmieniany 1 raz.
przepisy zmieniaja sie w tym zakresie ale na chwile obecna wyglada to tak ze jesli chcesz tylko trzymac ptaka to wystarczy go kupic z legalnego źródła i zarejestrować w starostwie (zalezy to jeszcze od gatunku ptaka bo np harrisa wystarczy kupic i tyle - podlega tym samym regulacjom co papuga falista). Nie musisz wstepowac ani do zakonu ani do gniazda nia do PZŁ - to jedynie opcja.
Gdybyś chciał jednak polować to zgodnie z obowiazujacym prawem musisz byc mysliwym (a wiec PZŁ) oraz posiadac uprawnienia sokolnicze.
Gdybyś chciał jednak polować to zgodnie z obowiazujacym prawem musisz byc mysliwym (a wiec PZŁ) oraz posiadac uprawnienia sokolnicze.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
witam
ja chciałam sie zapytać o taką rzecz:
do tej pory jeśli chciało sie trzymać ptaka drapieżnego(podlegajacego pod konwencję waszyngtońską) trzeba było:
1) nabyć go z legalnego źródła tj. z zarejstrowanej hodowli
2) zarejstrować go w starostwie powiatowym
3) posiadać zezwolenie od ministra środowiska na przetrzymywanie
aczkolwiek ostatnio ostatniego punktu nigdzie juz nie spotykam
czy to nadal aktualne czy ten przepis juz nie istnieje?

ja chciałam sie zapytać o taką rzecz:
do tej pory jeśli chciało sie trzymać ptaka drapieżnego(podlegajacego pod konwencję waszyngtońską) trzeba było:
1) nabyć go z legalnego źródła tj. z zarejstrowanej hodowli
2) zarejstrować go w starostwie powiatowym
3) posiadać zezwolenie od ministra środowiska na przetrzymywanie
aczkolwiek ostatnio ostatniego punktu nigdzie juz nie spotykam
czy to nadal aktualne czy ten przepis juz nie istnieje?
-
ZaP
- sokolnik
- Kontakt:
w prawie europejskim, które jest nadrzędne pkt 3 nie istnieje.
JEst interpretacja, którą słyszałem od kilku osób - masz CITES nie potrzebujesz pozwolenia ministra na przetrzymywanie masz świadectwo hodowlane - potrzebujesz..
Osobiście dla mnie to bzdura - mam kilkanascie ptakow z CITES i nie mam zamiaru występować do ministro po jakiekolwiek pozwolenia...
piotrek
JEst interpretacja, którą słyszałem od kilku osób - masz CITES nie potrzebujesz pozwolenia ministra na przetrzymywanie masz świadectwo hodowlane - potrzebujesz..
Osobiście dla mnie to bzdura - mam kilkanascie ptakow z CITES i nie mam zamiaru występować do ministro po jakiekolwiek pozwolenia...
piotrek
www.gniazdosokolnikow.pl
a ja se trochę poczekam na ptaszka, nie ma to jak mieszkanie w bloku ( trza cierpliwoscci
co tam poszerze swoją wiedzę o sokolnictwie